AZ - Vitesse ![White heavy check mark :white_check_mark: ✅](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/2705.png)
Faworytem w tym spotkaniu jest zdecydowanie AZ i tak też będę stawiał. Często piszę pozytywnie o Vitesse, lecz poza bardzo silną linią ofensywy drużyna z Arnhem ma jeszcze problemy, przede wszystkim w defensywie. Przegrać 1-4 z Ajaksem nie jest wstydem, lecz 6-6 z Volendamem, kiedy prowadzi się 6-2? To wyglądało gorzej niż beznadziejnie. Najpierw ładne bramki dobry futbol, a ostatnie 30 min to inna twarz.
AZ gra obecnie bardzo dobry futbol i jest największym kandydatem do zdobycia 4 miejsca w Eredivisie, bo raczej nie ma co liczyć na to, że TOP-3 będzie inaczej wyglądał niż Ajax,PSV i Twente. Drużyna z Alkmaar jest szczególnie u siebie bardzo niebezpieczna, więc nie liczę tutaj na żadną niespodziankę. Vitesse może strzeli jakąś bramkę, dlatego over bramkowy też będzie ciekawą opcją. W poprzednim sezonie było 3-1 dla AZ. Myślę, że jest to wynik który może być powtórzony. W obydwu drużynach w tym sezonie 3/4 spotkań kończyły się overami.
- AZ Alkmaar - Vitesse Arnhem 1 @ 1.48 ![White heavy check mark :white_check_mark: ✅](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/2705.png)
- AZ Alkmaar - Vitesse Arnhem over 2,5 @ 1.55
Heracles - Ajax ![White heavy check mark :white_check_mark: ✅](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/2705.png)
2-2 na wyjeździe z Venlo ciągle chodzi mi po głowie. Ajax miał w pierwszej połowie dobre okazje na strzelenie bramek. Dużo w obronie zawalił młody Blind, który w ostatnim spotkaniu zajął miejsce na ławie i obrona Ajaksu wyglądała dużo lepiej. Heracles nie jest zbyt wygodnym rywalem u siebie, lecz dla Ajaksu nie jest to też aż taki problem, ponieważ ostatnie statystyki wyglądają tak:
30/10-10 Eredivisie Almelo vs. Ajax 1 : 4 30/08-09 Eredivisie Almelo vs. Ajax 0 : 3
29/10-08 Eredivisie Almelo vs. Ajax 1 : 3
Heracles w tym sezonie jest u siebie ciut słabszy niż rok temu. Owszem jest niebezpieczny w ataku Plet, jest ciągle świetnie sobie radzący Everton, lecz na Ajax to trochę za mało. Drużyna z Amsterdamu nikogo nie straciła pod koniec letniego okna transferowego a zyskała najlepszego strzela ADO z poprzedniego sezonu - Bulykina. Ajax pokazał w meczu z Vitesse, że potrafi grać bardzo ładny futbol i ponownie dużo będzie zależało od pierwszej bramki. Jeżeli padnie ona szybko, to worek z bramkami pęknie i posypią się one. Będzie zwycięstwo, a kurs mnie jeszcze bardziej zachęca do gry na podopiecznych Franka de Boera.
- Heracles - AFC Ajax 2 @ 1.50
sc Heerenveen - FC Groningen
Pierwsze co rzuca mi się w oczy w tym spotkaniu to obie strzelą, lecz kurs 1,35 nie rozpieszcza tak więc trzeba szukać dalej. 1.40 na over 2,5 też nie robi wielkiego szału, tak więc spróbuję troszkę ryzykowniej - over 3,5. W poprzednim sezonie Groningen pokonał Heerenveen we Fryzji aż 4-1. W tym roku nie spodziewam się takiego wyniku, no chyba że w drugą stronę. Obie drużyny sporo strzelają u sporo tracą. Heerenveen przede wszystkim, ta drużyna ma wielkie kłopoty w obronie. Zresztą, zwróćmy tylko uwagę na ostatnie 5 spotkań Heerenveen:
28/08-11 Eredivisie Feyenoord vs. Heerenveen 2 : 2
20/08-11 Eredivisie Heerenveen vs. Fc Twente 1 : 5
14/08-11 Eredivisie Ajax vs. Heerenveen 5 : 1
06/08-11 Eredivisie Heerenveen vs. Nijmegen 2 : 2
31/07-11 Club Friendly Games Heerenveen vs. Olympiakos 5:4
Heerenveen tak w skrócie to: cholernie niebezpieczna ofensywa, ofensywa marzeń dla wielu klubów bym powiedział nawet: Nasrigh - Dost - Aissaidi oraz bardzo słaba defensywa i wiele błędów.
Groningen to drużyna, która dobrze zaczyna i wiele strzela a później wpada w problemy i traci bramki. Groningen straciło też swojego najlepszego strzelca - Matavza, co stawia Heerenveen w roli faworyta. Dlatego zagram tak:
- Heerenveen - Fc Groningen over 3,5 @ 2.00 ![No entry :no_entry: ⛔](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/26d4.png)
- Heerenveen - Fc Groningen DNB 1 @ 1.54
Excelsior - FC Utrecht ![White heavy check mark :white_check_mark: ✅](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/2705.png)
Perełka, która mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie bo najciekawszy kurs i z tym spotkaniem wiąże wiele nadziei oraz szans na dobry zarobek. Excelsior jest kandydatem nummero 1 do spadku i zapewne tak się stanie. W poprzednim sezonie drużyna z Rotterdamu dobrze sobie radziła m.in. dzięki świetnemu trenerowi (Alex Pastoor) oraz bardzo ciekawej selekcji. W tym sezonie jest inaczej. Klub opuścili tacy piłkarze jak; Fernandez, Clasie, Gudde, Koolwijk, Zeegelaar czy Bergkamp. W ostatnich godzinach do tej listy dołączył Bovenberg. Excelsior to obecnie drużyna bez ładu i składu i myślę, że Utrecht, który zaczął bardzo słabo lecz powoli powoli buduje formę, wykorzysta to.
Do składu utrechtu wrócił jakiś czas temu Mulenga, kilka dni temu dołączył również Rodney Sneijder, który już w debiucie pokazał jak ważnym piłkarzem będzie. Do drużyny dołączył również właśnie sprowadzony z Excelsioru Bovenberg. Utrecht ma jeszcze spore problemy kadrowe, lecz jest to bardzo waleczna drużyna i jestem pewien, że z czasem powróci na właściwe tory. Mam również nadzieję, że wykorzysta w niedzielę słabą formę Excelsioru i 3 punkty pojadą do Utrechtu. Jest to dla mnie takie 5/10 jeżeli chodzi o typowanie, lecz bardzo fajna stawka oraz przeczucie mówią mi by zaryzykować.
- Excelsior - FC Utrecht 2 @ 2.15
Na razie to by było tyle, w tygodniu pojawią się też pewnie strzelcy więc będę śledził kursy na m.in Sightorssona, Janko, Mulengę, Mertensa czy Altidore.