Ta kolejka wydaje się być dosyć wyrównana mimo to można by się pokusić o pewne prognozy ????
Leverkusen - Hannover typ:1 lub over 2.5
Bayer jest zespołem który gra naprawdę porywającą piłkę (zwłaszcza u siebie) od około 2 sezonów,toteż byłem dosyć zdumiony zmianą trenera , tydzień temu w meczu z HSV absolutnie dominował na boisku do momentu utraty jednego zawodnika(działo się to już w pierwszej połowie)a druga bramka to absolutna perfekcja,5-6 podań od własnego pola karnego,wszystko na jeden kontakt . Gra hannoveru natomiast to jak co sezon solidna defensywa i kontry , warto również podkreślić fakt iż hannover od jakiegoś czasu gra bardzo słabo na początku sezonu .
Jeśli chodzi o statystyki to bayer zajmuje jak na razie 6 miejsce z dorobkiem 6 pkt natomiast goście są na 12 miejscu z 4 pkt. Atak leverkusen (Kiessling,H)elmes+Gekkas) jest najskuteczniejszy w całej lidze ,biorąc również pod uwagę fakt iż w poprzedniej kolejce w meczach obu zespołów padło odpowiednio 5 i 6 goli a każdy wyjazd hannoveru kończy się utratą minimum 2 goli zaś mecz leverkusen u siebie strzeleniem min 2 golito można by tu zaryzykować na kurs overowy(może nawet więcej niż 3.5 gola) . Istotną informacją dla ilości goli w tym meczu i wyniku jest brak w drużynie Michaela Tarnata którego będzie musiał zastąpić Christian Schulz , który nie jest nominalnym lewym obrońcą .
Bayern-Werder typ:1
Tutaj będzie krótko,Werder jest w solidnym dole ..w bundeslidze dopiero jedno zwycięstwo (tydzień temu ze słabiutkim Energie i to w końcówce) ,poza meczem z Schalke ich rezultaty w tym sezonie są kompromitujące,jak choćby ostatnio w
LM ,natomiast Bawarczycy z każdym meczem grają coraz lepiej ,po nie najlepszym początku łapią wiatr w żagle o czym świadczy remis mimo gry w "10" na gorącym terenie w Dortmund(swoją drogą sędziowie chyba coś łaskawie traktują tam gospodarzy,wczoraj kartki czerwonej nie było i udine pokazało im jak się gra w piłkę) ,wysoka wygrana 4:1 z solidną Hertą ,3:0 na wyjezdzie w KOlonii i ostatnio (jak dla mnie dość zaskakująco) zwycięstwo 0:1 nad Steauą w
LM . Forma obu zespołów jak widać jest na dwóch różnych biegunach więc typuje łatwą wygraną gospodarzy .
Bielefeld-Koln nie podejmę się typu,spotkanie raczej na remis ale kto to wie..
Gladbach-Herta patrz wyżej ????
Energie-Bochum typ:2
Bochum prezentuje się bardzo solidnie,podobnie zresztą jak w tamtym sezonie , i nie licząc wpadki z Karlshruer grają całkiem przyzwoicie (minimalne 0:1 z Schalke,pewna wygrana z Arminią i remis z nieobliczalnym Wolfsburgiem) co zaowocowało jak na razie bezpiecznym 11 miejscem,jeśli idzie o Gastgeber sobotniego meczu to od kilku sezonów są zdecydowanym faworytem do spadku a jakoś się ratują,tym razem ich gra wygląda już tragicznie i nic ich nie uratuje bo nawet beniaminkowie w tym roku mocni . Jedyny plus w tym sezonie to remis z Hannoverem po naprawdę dobrej grze ale pozostałe występy to kompromitacja przede wszystkim u siebie ,a ponieważ Bochum ma świetnych graczy do kontry(Sestak,Mięciel) to myślę że zakończy się na skromnym 0:1 właśnie dla Bochum .
Schalke-Frankfurt typ:1
Frankfurt jest raczej zespołem własnego boiska aczkolwiek wszystkie pkt w tym sezonie (2) zdobywał jak na razie na boiskach rywali(!) niemniej jednak każdy zgodzi się chyba ze mną że Schalke nie zwykło tracić pkt u siebie,zawodnicy gospodarzy nie będą również zmęczeni bo w p.UEFA grali we wtorek uzyskując rewelacyjny wynik (4:1) na niewygodnym Cyprze(o którym coraz głośniej ???? ) .Schalke po odpadnięciu z
LM raczej będzie skupiać się tylko na lidze więc nie wierze w możliwośc niespodzianki w tym meczu
Hoffenheim-Dortmund over2.5
Trudno jest mi tu wskazać wynik aczkolwiek analizując grę obu drużyn(szczególnie beniaminka,którym interesowałem się już od dawna ze względu na to że jako jedyny zespół w Bundeslidze od lat jest ..ze wsi a swoje mecze gra w Mannheim )skłaniam się ku temu by postawić na over,ze względu na niezwykle ofensywne ustawienie (z jednej strony rewelacyjnie wyszkolone technicznie trio Ibisević,Ba,C.Eduardo kontra uznani Valdez,Błaszczykowski,Petrić i przede wszystkim wracający do wielkiej formy Frei) oraz oczywiście statystyki które ewidentnie mówią iż są to zespoły które potrafią zdobyć sporo bramek(choć Dortmund akurat na wyjazdach nie strzela za dużo ale grali przeciwko bardzo defensywnie ustawionym a hoffenheim gra zawsze otwartą piłkę,bez względu na klasę rywala)
VFB-Karlsruher typ:1 lub under 2.5
Sttutgart nie gra od objęcia posady trenera przez Armina Weha porywającej piłki ale za to gra do bólu skutecznie ,co daje im w tym sezonie wysoką 4 pozycję mimo że we wszystkich meczach trudno było nie odnieść wrażenia że są słabsi od rywali co jednak ukazał tylko mecz z mocnym Bayerem wobec tego jestem przekonany że z tak bez barwnym zepołem jak goście powinni sobie poradzić . BArdzo prawdopodobny jest tu wynik underowy (1:0 lub góra 2:0) o czym świadczą (poza moimi osobistymi wrażeniami z gry i składem) statystyki bowiem tylko raz w tym sezonie obie drużyny strzelały więcej niż 2 bramki..łatwo też wytypować ewentualnego strzelca-Mario Gomez ???? bo to pod niego ustawiona jest gra,co jako wieloletniego fana VFB bardzo irytuje i chyba dobrze by było przystać na wymianę o jakiej jest ostatnio coraz głosniej - Podolski za Gomeza...w końcu nie zawsze tylko wyniki są najważniejsze.
VFL Wolfsburg-Hamburger trudno powiedzieć ale raczej remis lub over 2.5
Jestem bardzo rozczarowany postawą ekipy zWolfsburga, miała być kompletna drużyna po zakupie za ponad 20 mln euro obrońców z Palermo a w defensywie wcale nie jest lepiej,HSV gra dobrze ,w końcu jest na pierwszym miejscu i zdobył aż 11 bramek,spodziewam się więc wielu goli ale mecz powinien być wyrównany