>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

38 kolejka Serie A [29-30 maj 2015]

Status
Zamknięty.
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik

Niestety, to już ostatnia kolejka Serie A w tym sezonie. Szybko zleciało. Mistrza i wicemistrza już znamy, spadkowiczów także, ale to nie znaczy, że nic się nie będzie działo w ostatniej serii! Wręcz przeciwnie, czeka nas bowiem mecz Napoli - Lazio, mecz o pozycję nr 3. Ważną ze względu na to iż daje ona awans do upragnionej Ligi Mistrzów. Napoli musi wygrać, Lazio starcza remis, kunktatorstwa nie przewiduję, powinien być mecz na wysokim poziomie emocjonalnym.

Składy, absencje -&gt; http://www.gazzetta.it/Calcio/prob_form/

Wierzę, że będziecie dyskutowali znacznie lepiej niż w poprzedniej kolejce... Tam się zawiodłem, były super mecze na rozkładzie, a inicjatywy z Waszej strony z paroma wyjątkami nie dostrzegłem. Więc macie szansę na poprawę. Kto będzie tęsknił za calcio przez okres wakacyjny, ten zobligowany jest do wpisania się w temacie o ostatniej kolejce w Serie A! ;)
Zapraszam do dyskusji !

Grac45 57,3K

Grac45

Forum VIP
Napoli - Lazio
Wisienka na torcie ostatniej kolejki, bezwątpienia. Teoretycznie jedyne spotkanie w którym gra toczy się o stawkę, spadkowicze znani od dawna podobnie mistrz kraju szybko wyłoniony, pozostało emocjonować się kto będzie trzecim uczestnikiem LM. Z perspektywy całego sezonu Lazio miało o tyle łatwiej, że w grze do ostatniego meczu pozostawali tylko w Pucharze Włoch, Napoli jak wiadomo osiągnęło dwa półfinały i tych meczów mieli zdecydowanie więcej. Mimo spadającej krytyki na zespół na początku sezonu i teraz przez ostatnie miesiące po tylu wtopach i kompromitujących meczach są nadal w grze co może tylko świadczyć o tym, że Lazio wcale jakieś wybitne nie jest. Jakby było o tym meczu nie wiele by się już pisało i by był tylko żenującym pożegnaniem Beniteza i połowy przeciętnych zawodników.
W obecnej sytuacji to Lazio czuje ten sam niesmak co ostatnio Neapolitańczycy, przegrany finał w którym tak dobrze się zaprezentowali i przegrana z Romą to są mocne ciosy w głowy piłkarzy. Wielkie mecze na koniec sezonu i oba nie dla nich, już wcześniej wspominałem o Lazio w aspekcie szlagierów, że w takich grach nie wyglądają najlepiej, końcówka sezonu też rewelacyjna nie jest 8 ostatnich spotkań łącznie z pucharem i zanotowaane 4 porażki przy tylko 2 zwycięstwach w tym m.in z Parmą i 2 remisy z dołem tabeli z Chievo i w Bergamo 1-1. Apogeum tej wybitnej formy, gdzie odprawiali z kwitkiem tydzień w tydzień każdego ewidetnie uleciała z drużyny. Do tego trzeba sobie powiedzieć jasno Lazio w LM to wydaje mi na ten moment za wysoki próg, najpierw niech wrócą do LE i wtedy udowodnią, że mają na tyle szeroki skład by grać na trzech frontach. Dla mnie ta ekipa na ten moment za słaba na LM za dobra na samą grę w lidze.
O Napoli zostało już w zasadzie wszystko powiedziane ostatnimi czasy nie ma sensu tego co chwila powtarzać. Wiadomo na pewno już teraz przed meczem, że Benitez na całe tylko szczęście żegna się z posadą, ale w kontekcie tego ostatniego meczu taki news nie wiele zmienia dla całego Neapolu. Wiele zaprzepaścili, ale jakże wiele mogą jeszcze zyskać i pewnym stopniu z podniesioną głową trzeci rok z rzędu uplasować się w TOP3 ligi. Los tak sprawił, że nie muszą na komórkach śledzić wyniku Lazio i tylko liczyć na szczęście, że gdzieś się potkną i stracą punkty co we Włoszech raczej jest rzadko spotykane w takich sytuacjach. Mają wszystko w swoich nogach i to ich z całą pewnością determinuje, podobnie jak to że mecz grają u siebie na San Paulo za pewne przy komplecie publiczności. Ostatni czas to przegrana w Turynie i wymęczone zwycięstwo z Ceseną, ale w tej chwili to już wielkiego znacznienia nie będzie miało bo znając Napoli ostatnie ich mecze nie mają wiele wspólnego z kolejnym następnym. Choć warto wspomnieć, że Lazio im leży, poza ostatnim dwumeczem w którym górą było Lazio ostatnie 6 spotkań to bilans 4-2-0 dla Neapolitańczyków w tym sam gwiazdor Higuain lubi strzelać Rzymianom w końcu 7 bramek na przesteni tych kilku meczów w tym hattrick nie mogą przejść obojętnie.
Podsumowując to wszystke plusy i minusy obu zespołów, więcej szans daje Napoli i tak też typuje, choć bezwględu na to kto tutaj będzie górą pierwszym i podstawowym typem jaki od razu po przegranych derbach przez Lazio nasunął się to myśl na over rożnych chyba nie trzeba opowiadać czemu i tak też robię. Biorę podstawową linię, gdzie będzie kurs za pewne koło 1,90 i tą najwyższą co najbardziej lubię polować czyli powyżej 14 i te typy w stronę rożnych idą jako priorytet.
Rożne:
powyżej 10,5 @ 2,00
powyżej 14 @ 7,00 6
Napoli wygra @ 2,15 2-4
365

Otrzymane punkty reputacji: +14
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
@Grac45 odważnie w kontekście Napoli idzie ;) Mi bardziej ta propozycja z rożnymi się podoba. Od siebie dodam, że czekam na ten mecz w kontekście LIVE i gry na gole, bo te powinny paść z obu stron. Napoli w defensywie słabe, a jak chcą awansować do LM to będą musieli strzelić, stracić też coś pewnie stracą więc kilka goli mi wychodzi, ale poczekam jak mecz się będzie układał.

Wielkie mecze na koniec sezonu i oba nie dla nich, już wcześniej wspominałem o Lazio w aspekcie szlagierów, że w takich grach nie wyglądają najlepiej
Coś w tym jest. Tak rzuciłem okiem na mecze Lazio z czołówką i wygląda to faktycznie słabo.
Juventus - 0:3 i 0:2
Roma 2:2 i 1:2
Napoli 0:1 i ....

tak więc 1pkt ugrany ledwie.

Patrząc na to, że jeden z tych zespołów będzie grał w el.LM nie wiem kogo bym tam wolał. Odejście Beniteza z Napoli cieszy, bo miałem już go po prostu dość, teraz współczuje kibicom Realu ???? Pytanie tylko kto przejmie Napoli po nim ?
Higuain jutro znowu ma zacząć na szpicy, znowu Callejon... obaj dalecy od formy, nie wiem co to ma dać zespołowi i czy coś da ?
Patrząc na potencjał w kontekście kolejnego sezonu to chyba większe szanse na przebrnięcie kwalifikacji miałoby Napoli niż Lazio, bo mówi się, że z Lazio odejdzie Felipe Anderson, Klose już nie te lata itp.
A w Napoli pewnie De Laurentis wyda kilkanaście mln euro na transfery i przebudowę zespołu. No, ale Napoli się nie należy ta LM z drugiej strony za te ich mecze ostatnie. Niech wygra po protsu lepszy i tyle ;)

Hellas - Juventus
Typ : Juventus @ 1,70 Pinnacle
⛔2:2 szok, Tevez z karnego pudło przy 1-2, a w 93min gol na 2-2 ;/

Dla Juve dziś ostatni test przed Barceloną więc Allegri nie będzie zbytnio eksperymentował ze składem, owszem kilka zmian będzie. Np Ogbonna, Llorente przewidywani do gry od początku, ale tyle starczy bo nie ma co odsuwać graczy od meczu na tak długi czas, trzeba dać im grać, przecież finał za 7 dni dopiero więc zdążą się zregenerować. Szkoda, że szansy zamiast Llorente nie dostanie młody Coman, który bardzo dobrze zagrał z Napoli tydzień temu, zasluguje na kolejną okazje do grania. To raczej z Comanem Juve może mieć korzyści w przyszłości niż z Fernando, który możliwe, że odejdzie po sezonie bo braknie dla niego miejsca po transferach Dybali, Zazy/Berardiego(?)...

Zatem Juve staje się automatycznie faworytem dzisiejszego meczu skoro mają zagrać w składzie : Buffon - Padoin, Bonucci, Ogbonna, Evra - Pirlo, Vidal, Marchisio, Pereyra - Tevez, Llorente

Hellas u siebie, ale w tym sezonie już dwukrotnie Juventus ich po prostu zlał niemiłosiernie. 6:1 w Coppa Italia i 4:0 w pierwszym meczu ligowym.
Owszem Luca Toni (21goli) walczy o koronę króla strzelcow ciągle,ale Tevez i Icardi (obaj po 20 goli) również mają chrapkę na takowe wyróżnienie. Łatwiejsze zadanie mają Argentyńczycy. A Wy kogo widzicie jako króla strzelców ?

R 54

redlucas

Użytkownik
Verona - Juventus
typ: 2
kurs: 1,7⛔
bet365

Komedia :grin:

Ja pobieram ten kursik. IMO dobra inwestycja. Juve jet kilka klas nad całą ligą. Wychodzi im ostatnio wszystko, czy to grają pierwszym składem, czy tym trochę słabszym. I tym słabszym to jadą nie byle jakich rywali. Napoli, Inter na wyjeździe. Ostatnio wygrany Puchar Włoch, który daje jeszcze więcej pewności i pozytywnych emocji. Po cichu liczę na nich w LM, ale to na inny moment dyskusja ;) Mało tego, dziś przewidywany jest pierwszy garnitur, aby chłopaki nie stracili rytmu meczowego przed finałem LM. Do finału też jeszcze tydzień, więc czas na regeneracje będzie. Kursy na Juve lecą.

Verona nie gra o nic. Pewne utrzymanie, mają już ten ciężki sezon za sobą. Chłopaki pewnie myślami na zasłużonych wakacjach, a Juve nie może gubić koncentracji i pewności siebie. Ponadto Tevez walczy o króla strzelców, więc chłopaki na pewno będą chcieli mu pomóc.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Końcówka sezonu Juventusu niezbyt fajna dla typerów... 2-1, w 88 min Tevez marnuje karnego, potem czerwo dla Pepe, a i w 93min strata gola na 2-2 eh ;/

Luca Toni już ma 22 gole więc jedynie Mauro Icardi może go wyprzedzić jeszcze. Szansę ma bo Inter ostatnio gra dobrze, dobre mecze choć przegrane z Juventusem i Genoą, dobry mecz z Lazio. Złapali formę w końcówce.
@Grac45 podał ciekawą propozycje więc na gole Icardiego. Dodam,że strzela on ewentualne rzuty karne. Chociaż z różnym skutkiem... bo pudłował m.in przeciwko Lazio z karnego kiedy Berisha go wyczuł

Inter @ 1,57 myślę, ze dziś wygra. Empoli niby mistrzowie remisów i w ogóle, ale forma po stronie Interu. Podobało mi się co zaprezentowali w meczu z Juventusem, który przegrali przez błąd Vidicia bo się nie fauluje(o ile tam był faul) w takiej sytuacji Matriego i błąd Handanovica, który puścił straszną szmatę po strzale Moraty.
Inter co prawda bez Guarina, D&#39;ambrosio, Vidica, ale z Hernanesem i argentyńskim duetem w przodzie ma szanse na dobrą grę.

Sampdoria @ 1,40 powinna ograc Parmę. Sampa ma jeszcze o co grać. I jeżeli szukać trzeciego meczu o stawkę w tej kolejce to własnie jest to mecz w Genui. Sampa gra o el.LE w związku z nieprzyznaniem licencji dla Genoi. Wystarcza im remis, ale Parma jak to Parma, w dodatku dziś Donadoni ma dać młodym trochę pograć jeszcze, a Sampa pełen skład. Do dubla jak najbardziej kurs. Dodam, że Sampa i Parma to zaprzyjaźnione grupy kibiców. Sampa może być chyba spokojna o puchary, ale pewnie pójdą po całą pulę bo ostatnio trochę zawodzili,a pora wygrać coś.

Dubel Inter✅ + Sampdoria @ 2,09 b365⛔ znowu końcówka, i ta 88min która w tej kolejce jest samym złem!

Z niskich kursów jest dziś jeszcze Roma @1,50. I bym na nich postawił nawet, ale mówiłem już &quot;basta&quot; więc nie odwołuje do końca sezonu postanowienia;) Bet aczej bardziej przeciwko Palermo, które od jakiegoś czasu forma wakacyjna i przegrywają co się da. Dybala już w innym klubie, myślami przrede wszystkim i dziś też ławka. Nie ma lidera i ogólnej mocy w Palermo.
Roma z kolei z sukcesem w derbach Rzymu. I to gola zdobył Iturbe, który był krytykowany przez cały sezon niemal!
Dziś Roma bez Torosidisa, ale mają być inne roszady w składzie.
Przewidywany skład na ten moment to :
Skorupski - Florenzi, Yanga Mbiwa, Astori, Cole - Paredes, De Rossi, Ucan - Iturbe, Totti, Doumbia

Niby ciekawe zestawienie, ale jednak z drugiej strony Doumbia i Totti w przodzie to nie zachwycają... Brak Ibarbo w formie, brak Radjy, brak Pjanica, który nawet dał asystę w derbach itp.
Mecz do odpuszczenia zdaje się, chyba, że macie inny ciekawy pomysł ? To śmiało piszcie, dzisiaj macie czas na przemyślenia dłużej bo mecze zaczynaja się dopiero o 20:45 ;)

fencyn 584

fencyn

Użytkownik
Tak na szybko gdyż, niewiele czasu zostało

Napoli-Lazio

Bezpośredni mecz o 3 lokatę która da EL.LM. Napoli jeśli wygra przy tej samej liczbie punktów wyprzedzą Lazio. Tutaj głównie gospodarze muszą atakować gdyż Lazio remis wystarczy. Łatwo wg mnie nie będzie patrząc na solidną defensywę Rzymian a więc, gdy dość długo wynik będzie niekorzystny dla Napoli to oni będą często pod polem karnym rywala i polecam tutaj rożne w stronę Napoli, patrząc na formację drużyny Beniteza na dzisiejszy mecz czyli 4-2-3-1 to korków może być tu mnóstwo dodając do tego na skrzydłach Mertensa+Callejona warto próbować:
Typ: Race 9 kornerów Napoli kurs 6.0@ bet365 2/10⛔

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Zakończenie sezonu mieliśmy wyborne! Mecz Napoli - Lazio przyniósł mnóstwo emocji. Lazio wygrało 4:2 i to oni zagrają w eliminacjach Champions League. Napoli po porażce i wygranej Fiorentiny spadło w dodatku na 5 miejsce więc czekają na nich kwalifikacje, ale Ligi Europy. Dla Beniteza to nieudane pożegnanie z Neapolem, ale kibice raczej za nim nie powinni płakać.
Słów kilka o meczu, Lazio było do bólu skuteczne, oddali 5 strzałów i zdobyli 4 gole! Parolo raz, Candreva dwa i do przerwy było 2-0 dla Lazio, sądziłem, że jest po meczu bo Napoli grało jakoś niemrawo, tak jak to ostatnimi czasy kiedy rywal postawił mocną defensywę, a Pioli przecież na ten mecz zmienił ustawienie na 3-4-3. Więc bili głową w mur, tak na dobrą sprawę mieli jedną, ale za to jaką sytuację, Callejon sam na sam był, ale uderzył minimalnie obok.
Po przerwie Napoli ruszyło już z impetem, Higuain raz, Higuain dwa i 2-2 na tablicy nagle się zrobiło, czerwo dla Parolo i szansa przed Napoli olbrzymia. Po chwili Ghoulam też czerwo i siły wyrównane, ale Napoli dostało karnego...karnego po faulu przed szestastką! Rocchi takie karne lubi gwizdać, notabene mecz Juve - Roma był podobny karny! Ale Higuain podszedł do piłki i spartaczył kopiąc gdzieś nad bramką! haha, Zwieńczył tym strzałem swój ostatni okres słabej gry. Dodam, że to był 4 karny niewykorzystany przez Higuaina w tym sezonie już!! Się dziwię, żę to tak ważnej jedenastki w ogóle podszedł. Przecież był na boisku Hamsik, pazerność na hattricka zwyciężyła ? No to się doigrał... Mogli mieć 3-2 i wszystko po swojej stronie, a była przecież jeszcze szansa Mertensa kiedy to De Vrij wybił piłkę z linii bramkowej. Swoje okazje mieli, ale Lazio zadało cios w 85min, Onazi ledwo wszedł z ławki i 3-2, ale dla Lazio, a w końcówce jeszcze Klose na 4-2. Mecz był kapitalny! Dawka emocji niesamowita na koniec sezonu.

Tabela końcowa :

La gazetta dello sport podała też najlepszą jedenastkę sezonu.

Na pierwszy rzut oka zaskakuje mnie obecność Perottiego na skrzydle i w bramce Perrina, obaj byli kontuzjowani dość długo.
Póki co nie wiem kogo bym wstawił w ich miejsce, ale z pewnością znalazł bym jakąś ciekawą postać, kwestia pomyślenia chwilę, aczkolwiek to pewnie próba wyróżnienia dobrego sezonu w wykonaniu Genoi. Ale reszta pozycji jak dla mnie nie do podważenia, chyba że macie inne zdanie ? Inną propozycje najlepszej jedenastki sezonu ? Za to jako ciekawostkę dodam, że Rugani zasługuje na to miejsce bez wątpienia. Rozegrał 34 mecze niemal w całości, jego interwencje momentami były bajeczne, a dodatkowo grał bardzo czysto, nie obejrzał ani jednej kartki w całym sezonie co jak na środkowego obrońce niesamowity wyczyn!

Jaki był dla Was najlepszy mecz sezonu ?
Najładniejszy gol ?
Najlepszy piłkarz sezonu ?
Możemy podyskutować jeszcze o dopiero co zakończonych rozgrywkach ;) Tematów chyba nie braknie. Zachęcam!

skyrim 267

skyrim

Użytkownik
Mamy Polaka w 11&#39; sezonu Serie A i LaLiga, nic tylko się cieszyć!
Co do najlepszego meczu za dużo do powiedzenia nie mam bo oglądałem raptem 1 mecz na kolejne ale najbardziej podobał mi się mecz o Ligę Mistrzów Napoli vs Lazio. Dużo bramek, czerwone kartki, przestrzelony karny. Emocje, emocje, jeszcze raz emocje.

Grac45 57,3K

Grac45

Forum VIP
Podsumowanie sezonu 2014/15:
Mistrz znany od dawna, w tym aspekcie w przypadku Juventusu było szybko, łatwo i przyjemnie. Gra systemem, który w drużynę zaszczepił Antonio Conte podtrzymał i Allegrii także brawa dla tego drugiego, ale i o tym pierwszym nie wolno zapomnieć jeśli chodzi o te sukcesy co mają teraz miejsce a pamiętajmy, że jeszcze pozostaje finał LM i wcale nie jest przesądzone, że Juventus nie skończy z potrójną koroną co by było majstersztykiem i systemu Conte i ich wykonawców. Jak ostatnio gazety pisały o transferach Starej Damy i wymieniały jakich piłkarzy za wręcz śmieszne pieniądze ściągali o tak wielkim potencjale niewspółmiernym do wydatków to nic tylko bić brawa działaczom, podobnie ze stadionem pierwszym takim projektem we Włoszech, gdzie nowy stadion w 100% jest w rękach klubu, bez innych dojść czy to miasta czy prywatnych inwestorów. Juventus w tej chwili odjeżdża całej stawce na lata świetlne, nie ma co do tego wątpliwości.
Podium dla zespołów ze stolicy. W przypadku Romy można powiedzieć, że to była formalność choć jak każdy pewnie dobrze pamięta druga runda podsumowując ją jak najkrócej się da była tragiczna, na pewno nie przystoi na wicemistrza kraju, ale dzięki wygranej w najważniejszym meczu i to w przedostatniej kolejce czyli derbach z Lazio zapewnili sobie spokojny początek nowego sezonu i pewne miejsce w LM. Owa wspominana fatalna passa zostanie zapewne na długo w głowach Romanistów, ale cel uważany za obowiązek został spełniony. Co najgorsze za nimi, a takiej rundy jaką mieli ciężko kiedykolwiek już będzie powtórzyć więc przy dobrym okienku transferowym mogą spokojnie obronić się przed resztą i po raz kolejny gdy wszyscy zaczną od tego samego zerowego dorobku punktowego zagrozić przez jakiś czas Juve.
W błękitnej części Rzymu z kolei szampańskie nastroje bo jednak TOP3 ligi po ostatnim sezonie to spory przeskok, z resztą nie mają czym się zamartwiać i czego żałować jak przegrane derby, choć oprócz radości muszą pamiętać o tym jak to się wszystko potoczyło w Neapolu wygrać wygrali chwała im za to, ale kto oglądał ten wie. Teraz mają przyjemność reprezentować włoską piłkę w &quot;elitarnej&quot; LM i raczej wstydu nie powinni zrobić jak w tym roku Napoli, gdzie już pierwsza przeszkoda w eliminacjach okazała się za trudna, tak więc wysoko poprzeczki nie mają ustawionej. Z LM jest zbyt duża kasa do zgarnięcia, żeby pracując cały ten sezon w dwumeczu z kimkolwiek zagrają zaprzepaścić a jak jest spora dawka dodatkowych pieniędzy to już można z dobrej drużyny wejść na etap bardzo dobrej, czas pokaże co z tego wyjdzie.
Miejsca 4-5 i drużyny jakie je zajęły czyli Fiorentina i Napoli niemalże jak odbicie w lustrze przeszły przez ten sezon. Obie ekipy doszły do półfinałów i LE i pucharu Włoch także eksploatacja meczów była by maksymalna, zabrakło tylko tych najważniejszych decydujących meczów do wpisania się w historię. Do Lazio czyli miejsca do gry w LM zabrakło nie wiele, przy tylu rozegranych spotkaniach porażki Violi i to u siebie z Calgiari czy Hellasem czy w przypadku Napoli, gdzie rzutem na taśmę na wyjazdach nie dali rady wygrać z Empoli i Parmą musiało być wkalkulowane w ten interes i dla fanów obu drużyn tym bardziej jest czego żałować bo poniekąd porzucając mecze ligowe w pucharach było bardzo dobrze do czasu nieszczęsnych półfinałów. Swoje dla Włoch i całej Serie A zrobili, punktów do rankingu doszło i to sporo także jakieś plusy są. Bardzo mnie ciekawi postawa w następnym sezonie, bogaci o doświadczenia znów będą musieli sobie radzić na 3 frontach i chyba tym razem priorytety mogą się zmienić i to liga będzie zdecydowanie ważniejsza. O ile spokojniej jest we Florencji tak w Neapolu będą bardzo ciekawe roszady i czas zmian, transferów jak i wybór odpowiedniego trenera będzie niesamowicie ciekawy.
Miejsca 6-10 w tym roku zdominowane przez ekipy z Genui, obie ekipy dodały sporo kolorytu w tym sezonie. Solidna dobra i fajna dla oka gra i jednych i drugich zaowocowała tym, że będzie jeden przedstawiciel z tego miasta grał w eliminacjach do LE. Szkoda tylko, że to Sampdoria w nich zagra która zdobyła 3 punkty mniej od swojego lokalnego rywala a mimo to to oni zagrają w pucharach a wszystko przez jakieś nieścisłości finansowe czy cokolwiek innego na co UEFA nie wyraziła zgody i tym sposobem FC Genoa ma ten sam casus co rok temu Parma której nie pozwolili na grę w Europie. Szkoda tym bardziej, że w Sampie jakiś etap się kończy od dłuższego czasu było wiadomo, że Sinisja żegna się w raz z końcem sezonu z posadą szkoleniowca, kilka nazwisk też już jest pod lupą czołówki i sam prezes jasno doje do zrozumienia, że przy odpowiedniej propozycji nie będzie robił nikomu pod górę.
Genua zdominowała przede wszystkim obie potęgi z Mediolanu ósmy Inter, dopiero dziesiąty Milan. Inter wydawało się przed sezonem gdy nowym właścicielem oficjalnie został Erick Thohir wróżono wszystko co najlepsze, że el. LM to minimum na co ich stać. Okazało się, że wróżenie z fusów to jedno a gra to całkiem co innego. Transferów oszałamiających nie było choć Icardi i Hernanes trzeba zapisać do udanych, ale jak pokazał ten sezon to było za mało na osiągnięcie czegokolwiek. Huśtawka formy jaką prezentowali właściwie przez cały rok nie miała prawa dać im wyższego miejsca, co jeszcze było ważne to powrót Manciniego wydaje się że dopiero teraz Thohir ma właściwą osobą na właściwym miejscu i tu podobnie jak w Neapolu może być ciekawe letnie mercato. Jeśli już Inter miał fatalny sezon to co dopiero można powiedzieć o tym jak zaprezentował się Milan? Degrengolada to mało, przykro się na to patrzyło jakimi zawodnikami musiał operować Inzaghi nie dość, że pensje tych pseudo gwiazd były niemalże porównywalne do samej czołówki ligi tak już sama w sobie ambicja pozostawała wiele do życzenia. Krótko mówiąc kampania 14/15 to była hańba dla tak wielkiego i zasłużonego klubu jakim jest Milan. Szkoda też Inzaghiego niewątpliwej legendy, który został po prostu wrzucony na minę i ktokolwiek by tego nie doprowadził do końca efekt byłby ten sam, jak to się mówi - ryba psuje się od głowy tutaj potrzebny jest całkowity remont pionu odpowiadającego za transfery i płynność finansową bo tak dalej się po prostu nie da. I tutaj jak w przypadku Interu wiele się mówi o prywatnym inwestrze z Azjii, który miałby być w teorii lekiem na wszystko, ale jak pokazał przykład Thohira wcale tak nie jest. Już teraz w mediach oficjalnie kolejna legenda Carlo Ancelotti grzecznie odmówił ponownego prowadzenia Milanu i nie zapowiada się na to by tą posadę przyjął trener z najwyższej półki w Europie.
Na 9 miejscu przedzielającej zatopionych krezusów z Mediolanu zajął zespół naszego Il Capitano del Toro Kamil Glik. Dla Torino ten sezon to był przede wszystkim powrót po latach do gry w europejskich pucharach, mimo że była to tylko LE to dla tego klubu i dla tych kibiców była to wielka sprawa. Wygrana grupy, odprawienie Athleticu w rundzie play off w tym ten fantastyczny nie do zapomnienia rewanż w Bilbao, odpadli dopiero w rywalizacji z Zenitem ale i w tym pojedynku zabrakło nie wiele, przesądziła czerwona kartka w pierwszym meczu i zaliczka jaką Rosjanie zrobili przed meczem rewanżowym we Włoszech. W lidze można powiedzieć dopiero 9 miejsce na koniec, ale przy LE i niezbyt wartościowej ławce rezerwowych można uznać, że to był dobry rok dla Torino w końcu po x latach udało się wygrać derby z Juventusem a i sezon Kamilka Glika zapadnie na długo w pamięci polskich kibiców.
Miejsca 11-20 można śmiało podsumować tak, że kto by z tej dziesiątki nie spadł do Serie B nie byłoby w tym zaskoczenia no może poza Udinese. Palermo i Sassuolo próbowały wybić się ponad przeciętność, ale zajęły tylko najwyższe pozycje w drugiej dziesiątce. Zajęli je bo mieli niesamowitych wykonawców w ofensywie niezatapialne trio Berardi-Zaza-Sansone z Emilo-Romania czy zabójczy duet Dybala-Vazquez z Sycylii to ich różniło w tej dolnej połówce. Był jeszcze osamotniony Toni w Hellasie, na którego praktycznie cały zespół grał cały sezon, chyba nie ma drugiego takiego piłkarza od którego w ofensywie tyle by zależało. Beniaminkowie też nie zawiedli i wspomniane Palermo i Empoli na tle reszty zespołów wyglądały całkiem przyzwoicie. Po raz kolejny za to zawiodła Cesena, która już po roku wraca piętro niżej. Spadek Calgiari? Myślę, że zasłużony nie widzę wśród siedemnastu drużyn, które się utrzymały żeby któraś była słabsza lub niezasłużenie pozostała w Serie A. O przypadku Parmy ciężko cokolwiek coś powiedzieć, na pewno w najwyższej lidze nie mają prawa takie sytuacje się zdarzyć.

#Najlepszy mecz sezonu: Napoli - Lazio
#Najładniejszy gol: Maurico Pinnila, każda z jego bramek co ładował z przewrotki
#Odkrycie sezonu: Paulo Dybala
#Trener Roku: Stefano Pioli
#Jedenastka sezonu:
-----------------------------Perrin--------------------------------
-----------De Silversti------ --Glik----------Rugani-----------------
--------------Berardi---------Pogba--------Parolo-----------------
-----------------------------Dybala-------------------------------
------------Candreva--------Icardi--------Toni--------------------
Tak mi się widzi jedenastka sezonu, przyznam że Perrin i Rugani ściągnąłem z prawdziwej jedenastki sezonu. Wybór bramkarza strasznie trudny i tutaj właściwie Robson ma rację, że w jakiś sposób było trzeba docenić sezon w ich wykonaniu. Można by dawać za każym razem Buffona, ale nie o to w tym chodzi. Ogólnie to musiałem jakoś poupychać kliku graczy i tak Berardi z Sassuolo wylądował gdzieś daleko z tyłu a Dybala został wystawiony jako ŚPO. Inaczej się nie dało tego poskładać, klika słów na temat wyboru:
Perrin i Rugani - już mówiłem
Glik - wiadomo
De Silvestri - najlepszy prawy defensor
Pogba - człowiek znikąd nagłe objawienie, diament
Berradi i Dybala - liderzy obu zespołów, Berardi 16 bramek/10 asyst, Dybala 13 bramek/10 asyst to mówi wszystko
Parolo i Candreva - dwie czołowe postacie, bez nich 3 miejsca by nie było
Icardi - mimo zapaści Interu w tym sezonie swoje zrobił i pokazał wszystkim malkontentom co potrafi
Toni - klasa światowa, najstarszy król strzelców, chapeau bas

Otrzymane punkty reputacji: +42
gigibuffon 1K

gigibuffon

Użytkownik
W tym sezonie odpuściłem w telewizji zadziwiającą ilość spotkań Serie A, nadrabiałem to natomiast wszelkiego rodzaju skrótami meczów, golami, raportami meczowymi.
Jedenastka sezonu 2014/2015, ustawienie 3-5-2 ???? Ciężko na niektórych pozycjach wybrać jednoznacznie &#39;tego jednego&#39;.

Buffon - tak, to nie żart z mojej strony. Gigi od lat jest podporą w bramce Juventusu, mimo podeszłego jak na piłkarza wieku, wciąż zachwyca paradami. Mam wrażenie, że niektóre z jego interwencji w znacznym stopniu przyczyniły się do czwartego z rzędu Scudetto. Niezłomna postawa lidera, to zachwyca w nim najbardziej. Zastanawiające jest to, kto będzie liderem bianconerich po jego odejściu. Osobiście, nie wyobrażam sobie na tę chwilę nikogo innego (Marchisio?). Dzień, w którym zakończy swoją karierę będzie żałobą dla Serie A.
Rugani - oglądałem mało spotkań z jego udziałem, ale sporo dyskutowałem o nim z kibicami Empoli. Już teraz prezentuje nieprzeciętne jak na swoją pozycję umiejętności. Ktoś o nim pisał, że Rugani z żółtych rzeczy ma tylko buty :cool: Prawie 3500 minut bez żółtej kartki, niesamowita sprawa. Czyżby nowy Cannavaro? ;)
Glik - wyrósł na bohatera &#39;Granatowych&#39;. Wyrównał rekord Bońka, kolejny fantastyczny sezon w wykonaniu Kamila. W Turynie czuje się świetnie, myślę, że na 90% pozostanie w swoim klubie i dalej będzie &#39;tworzył swoją legendę&#39;.
Bonucci - z przeciętnego obrońcy wreszcie wspiął się na szczyt. Lider środka defensywy razem z Chiellinim. Strzelił trzy gole, ale w bardzo ważnych spotkaniach.
Pogba - jego gole to poezja, wątpię, by Juventus zdołał go w tym sezonie zatrzymać u siebie. Rozegrał najlepszy sezon w karierze, biją się o niego czołowe drużyny w Europie.
Hernanes - razem z Icardim i Handanoviciem stanowili o sile Internazionale w tym sezonie. Po odejściu z Lazio udowodnił, że jego sprzedaż była błędem;)
Felipe Anderson - dzięki dobrym występom w Lazio wyrósł na młodą gwiazdę. Dryblował, strzelał, asystował.
Candreva - przyszły lider Lazio. Super sezon.
Vazquez - wciąż w cieniu Dybali, ale razem tworzyli zabójczy duet tego sezonu.
Tevez - mało kto spodziewał się, że Carlitos utrzyma taką formę, a on znowu zadziwił. Najlepszy piłkarz Juve w tej kampanii.
Toni - wiek wiekiem, ale Luca przeżywa drugą młodość. Król strzelców. W bezpośrednim pojedynku &#39;z Tevezem&#39; strzelił efektownego gola Buffonowi.
Na wyróżnienia zasługują również: Perin, Darmian, Icardi, Marchisio, Dybala, Di Natale, Tonelli, Nainggolan, Menez, Gabbiadini, Berardi, Higuain.
Najlepszy trener: Pioli
Piłkarz sezonu: Tevez!
Pójdę na prościznę, najładniejsze gole tego sezonu:
https://www.youtube.com/watch?v=pgo0IHa8LNs

Otrzymane punkty reputacji: +40
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom