Najcięższe mecze Lechii z pretendentami do mistrzostwa przed nimi. Dzisiaj zagrają z Lechem, a w 36 kolejce z Legią, jeszcze wyjazd do Wrocławia i Białegostoku. Jak powiedział trener Lechii Jerzy Brzęczek "Drogi do tego tytułu wiodą przez Gdańsk" i ma rację, bo przychylny dla gdańszczan terminarz pozwala gościć obie najmocniejsze drużyny w PL na PGE Arenie.
Obecnie gra Lechii może się podobać, nie jest to już zlepek piłkarzy, którzy mieli coś w Polsce zdziałać większego jak spokojne usytuowanie w połowie tabeli. Mogę przyznać, że ostatnie transfery znacznie podniosły jakość gry i na Lechię idzie popatrzeć. No i do tego pozytywna zmiana trenera.
Trener Brzęczek ma jednak problem obecnie z lewą obroną. Kontuzjowany jest Wawrzyniak, Bougaidis narzeka na uraz, a Lekovic musi pauzować, bo dostał czerwoną kartkę w ostatnim meczu z Górnikiem. Kolorowo więc nie jest. Gdzieś wyczytałem, że Vranjes ma stanąć na tej pozycji, nosz większej głupoty dawno nie przeczytałem. Owszem jest to gracz uniwersalny, ale jego miejsce jest w środku pola przy kreowaniu akcji zespołu. Może Możdżeń stanie? Ciężko powiedzieć. Warto dodać, że nikt w tym roku nie wygrał na PGE.
Lechia u siebie: 8-4-4, bramki 20:16
Lech. Lech to Lech, potrafi rozjechać każdego i równie dobrze z każdym zaliczyć wtopę, z której wszyscy się śmieją. Wygrał z Legią, by potem przegrać z Jagiellonią 1-3, gdzie Kownacki strzela jedyną bramkę na 1-0 z kilometrowego spalonego. Potem rozjeżdża Śląsk 3-0 grając niezłą piłkę.
Lech na wyjeździe: 5-8-3, 20:17
Mecz o najwyższą stawkę, Lech bije się z Legią o mistrzostwo, Lechia walczy o miejsce premiujące grę w europejskich pucharach. Nie będzie odstawiania nogi. Niezdobyty Gdańsk, raczej remisowy Lech na wyjeździe pozwala wysnuć wniosek, że możne paść tutaj wynik studzący zapędy obu zespołów. Chociaż wiadomo, że to nasza liga, mogą różne kwiatki wystąpić ????
Lechia - Lech
18:00, 24.05.2015
Typ: Remis
Kurs: 3,42 (pinnacle)
W przypadku wygranej Lechii odskakuje zadyszanej Wiśle na 4 pkt, która w następnej kolejce będzie kopała się z Legią.
Nie wystąpią:
Lechia: Lekovic, Wawrzyniak, Bougaidis
Lech: Lovrencsics