Kaiserslautern - Werder
Kaiserslautern DNB 1,53 Bet365
Przed i w trakcie drugiej rundy można było rozpatrywać tylko jako marzenie to, żeby Gladbach, Wolfsburg, Stuttgart, Werder, Schalke nie były na którymś z dwóch ostatnich miejsc, a St. Pauli spadło. A jednak powinno się udać i te 5 mocnych, nie pasujących poziomem do 2. Bundesligi, ale słabo grających w pierwszej rundzie zespołów prawdopodobnie da radę, choć niepewny jest jeszcze los Wolfsburga i chyba przede wszystkim Gladbach. Nie ma co się bawić dziś w jakieś większe obstawianie, ale jedna pozycja jest warta zagrania. Werder przez cały sezon miał wielkie kłopoty kadrowe, jednak takiej sytuacji, jak dziś, chyba jeszcze nie było. Zresztą, żaden inny znany mi klub nie miał takich kłopotów z kontuzjami w tym sezonie, no może ewentualnie Aston Villa. Dziś nie zagrają, z graczy, którzy występują częściej lub rzadziej w pierwszej 11, uwaga, Boenisch, Mertesacker, Naldo, Prodl, Silvestre, Borowski, Jensen, Kroos, Pizarro, Hunt, Wagner, także np. Husejinovic, który w tym sezonie był zmuszony kilka razy zagrać. To boli tym bardziej, że przecież Prodl, Kroos, Wagner nie są graczami pierwszej jedenastki, a ciągle musieli łatać dziury, powstałe w wyniku kontuzji, choć oczywiście Wagner znakomitą grą się wybił i jest może nawet jedną z gwiazd zespołu. Kto więc dziś zagra? W obronie z najsilniejszej 11 tylko Fritz, dziury na środku załatają boczni obrońcy, i to niekoniecznie z pierwszego składu, czyli Pasanen - ten który ma do niego nieco bliżej i młody Dominic Schmidt, którego na stoperze nigdy nie widziałem. Po lewej stronie Wesley, który już grywał w obronie, choć niekoniecznie na tym skrzydle. W pomocy są wprawdzie Frings i Marin, także Bargfrede, ale obok nich, w dodatku nie na swojej pozycji, ofensywnej pomocy, a za Marinem, będzie musiał zagrać młody Trinks. W ataku Arnautovic i Avdic, bardziej znany zdecydowanie ten pierwszy, ale Arnautovic to dla mnie bezapelacyjnie najsłabszy piłkarz Bremeńczyków w tym sezonie, wielkie rozczarowanie, wyglądający na boisku jak nieporadne dziecko. Avdic coś tam próbuje, walczy, ale to jeszcze nie zawodnik tej klasy, by wybić się, jak Wagner. Na wzgórzu każdemu gra się trudno, o determinacji i atmosferze w Lautern świadczy to, że Lakić, który przechodzi po sezonie do Wolfsburga, strzelił Wilkom niedawno bramkę, która być może sprawi, że spadną z Bundesligi, choć na pewno chciałby występować w barwach VFL w pierwszej lidze. Lautern właściwie tylko bez Dicka i Moravka, pod koniec sezonu w świetnej formie i myślę, że Tiffert i Lakić mogą poprowadzić ich do wygranej na jednym, podkreślam, z najtrudniejszych dla gości terenów w lidze.
// down, Ilicevic właśnie niedopatrzenie, za dużo nazwisk już powymieniałem
No fakt, grają bez tego gracza z wielkiej trójki Lautern, ale Ivo i tak w tej rundzie nie gra aż tak regularnie, jak w pierwszej, ma sporo problemów, a zespołowi i tak idzie, więc nie wpływa to na typ.