1)Wolfsburg-Werder
Wolfsburg @ 2.13 Pinnacle
Prosta sprawa Werder bez: Ekiciego,Hartherza,Bargfrede,Boenischa,Fritza,Marina,Ignjovskeigo,Papastathopoulosa.
Nie mam pojęcia jak będzie wyglądała 11 Werderu na ten mecz. Bremeńczycy nie są tytanami gry obronnej biorąc pod uwagę zdziesiątkowanie pomocy oraz obrony w tym meczu może dojść do katastrofy. Najmocniejszą stroną Werderu jest atak,napastnicy zwarci i gotowi ,tylko kto ma do nich zagrać?
Wolfsburg w tej kolejce gra po raz ostatni w tym sezonie na własnym stadionie,wiemy jak w Niemczech szanuje się kibica-nieraz zwlekano z rozpoczęciem spotkania bo kibice utknęli na bramkach, stąd też uważam,że Wilki zagrają w tym spotkaniu dla kibiców,będą chcieli im podziękować za cały sezon wsparcia,za to że Volskswagen Arena była niemalże nie do zdobycia. Magath też chce zwycięstwa to wielki profesjonalista i człowiek ,który nienawidzi przegrywać.
Dla obu drużyn jest to mecz o prestiż,z tym ,że :
a) Wilki grają u siebie ,a gdy grają u siebie to już połowa sukcesu
b) Magath zadba o to ,aby chłopakom chciało się biegać
c)Werder zdziesiątkowany
d) Kontuzje na tle całego sezonu na pewno dobrze nie wpłynęły na psychikę Bremeńczyków
2)Kaiserslautern-BVB
X @4.63 Pinnacle
Na początku byłem pewien typu
BVB-1,5,przyjrzałem się bliżej ,pomyślałem i teraz już wiem ,że to dziwny mecz do typowania.
Czy ostatnie zwycięstwo Lautern w Berlinie coś zmieniło w tej drużynie? Na pewno dodało im wiary w siebie,każdy kto grał w piłkę ,przegrywał i odniósł wyczekiwane zwycięstwo wie,że w szatni zaczyna się rozpogadzać,teraz pytanie jak to wpłynie na grę..Zagrają radosny futbol przeciwko mistrzom Niemiec i przegrają z handi -3,5 czy zagrają mądrze ,ale z wiarą w siebie i postarają się urwać punkt Borussi,tego nikt nie jest w stanie przewidzieć.
Czerwone diabły to klub z olbrzymimi tradycjami,każdy słyszał o słynnym wzgórzu Betzenberg,na meczu (bez względu na to ,że Lautern spada) na trybunach prawdopodobnie będzie komplet bo po 1 wszyscy przyjdą obejrzeć BVB i po 2 będą chcieli godnie pożegnać własną drużynę,pokazując ,że kibice są z drużyną na dobre i złe,a grać przy dzikich trybunach Fritz-Walter Stadium nikomu nie jest łatwo.
BVB jednak zapowiada ,że chcą pobić rekord Bundesligi w ilości zdobytych punktów w 1 sezonie jednak pomiędzy powiedzieć a zrobić jest daleka droga a piłkarze Kaiserslautern na pewno nie zamierzają jej skracać.
Jest też inny aspekt,Lautern spada a ilu piłkarzy ma ambicje grać w 2 Bundeslidze? Mecz z mistrzem Niemiec to
idealna okazja do autopromocji.
Historia nie gra i dobrze o tym wiem,ale wg. mnie warty zauważenia jest fakt iż Borussia na Betzenberg wygrała po raz ostatni w 2001 roku..
Lautern bez swojego kapitana -Tifferta,nie ma też Sukuty-Pasu i Destroffa,który ostatnio zaczął więcej grać. Brak Kouemahy,Jorgensena i Simunka to standard.
W BVB nie zobaczymy Schmelzera,Bendera i Kuby,do meczowej 18 wskakuje Kringe.
Czy BVB stać w tym meczu na zwycięstwo? Zdecydowanie tak i to z wysokim handi,czy tak się stanie zobaczymy..
3)Schalke-Hertha
Schalke-1,5 @2.27 Pinnacle
Jeśli przegrywa się z Kaiserslautern 1-2 w takim momencie sezonu to z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić ,że Hertha nie zasługuje na utrzymanie. Na Veltins przyjeżdżają bez 3 podstawowych piłkarzy - Niemeyera,Mijatovicia i Kobiashvilego, w S04 dalej niepewni są Fuchs i Papadopoulos z tym ,że za Greka ma kto grać gorzej z Austriakiem. Schalke musi uciekać przed Gladbach ,żeby
LM zaczynać w fazie grupowej,głupotą byłoby stracić tu jakiekolwiek punkty. Kolonia ślizga się co rok,tym razem też im się uda- kosztem Herthy,która traci olbrzymie ilości bramek,59-jest to drugi wynik w Bundeslidze,defensywa gra fatalnie i praktycznie co mecz popełnia kardynalne błędy,których na tym poziomie być nie powinno,mają pecha bo przyjeżdżają do niebieskiego piekiełka na spotkanie z piekielnie silną ofensywą. Defensywa jest strasznie wolna i statyczna taka gra to woda na młyn dla Schalke..
4)Freiburg-Koln
X @3.65 Pinnacle
Kolonia (podobnie jak i ja) liczy na stratę punktów Herthy w Gelsenkirchen-nie znajduję żadnego racjonalnego argumentu na to ,aby Hertha miała tam urwać choćby punkt. Kolonia wywiezie ten punkt z Freiburga bo jest to (
ewentualnie) drużyna w ich zasięgu,po prostu muszą walczyć tu z całych sił ,ponieważ w ostatniej kolejce Kolonia podejmuje Bayern,trzeba zrobić wszystko ,aby przed ostatnią kolejką przewaga nad Herthą była jak największa. Kolonia co sezon ma szczęście,sądzę ,że i tym razem będzie to samo.Przecież Podolski zrobi wszystko ,aby Kolonia się utrzymała.