>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

32. kolejka Bundesligi (25.04-27.04)

Status
Zamknięty.
marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik

32. kolejkę rozpoczniemy w Hanowerze, gdzie miejscowi podejmą Stuttgart. Obie drużyny ostatnio złapały oddech i są w dobrej formie, choć wciąż muszą uciekać przed strefą spadkową. W sobotę do Monachium przyjedzie Werder Brema. Werder ma dość bezpieczną przewagę nad strefą spadkową, z kolei zagadką jest jak do meczu podejdzie Bayern, co w sumie nie powinno już nas dziwić. 3 punkty powinny zostać w Mainz gdzie miejscowi podejmą walczącą u utrzymanie Norymbergę. Ciekawie może być w Berlinie, gdzie zagra Braunschweig. Wszyscy trzymajmy kciuki za gości, aby za rok mieć w Bundeslidze Rafała Gikiewicza!
Król overów czyli Hoffenheim zagra u siebie z Frankfurtem, zaś walczący o Bundesligę Wolfsburg z Freiburgiem. O 18:30 hit wieczoru - Bayer vs Borussia Dortmund. Z pewnością bramek nie braknie gdyż obie drużyny są w dobrej formie. W niedzielę tradycyjnie dwa mecze - o 15:30 Augsburg podejmie HSV Hamburg. Z goła odmienne cele - Augsburg walczy o LE a HSV o opuszczenie strefy spadkowej, także na pewno piłkarze dadzą z siebie wszystko. Kolejkę zamkniemy w Gelsenkirchen, gdzie Konigsblauen podejmą Źrebaki czyli Borussię Monchengladbach. Schalke już raczej nie ma szans na wyprzedzenie Borussi Dortmund, na pewno nie w takiej formie BVB i takiej formie wyjazdowej Schalke, ale u siebie wciąż mocni więc na pewno będzie ciekawie.
Zapraszam do dyskusji!​

marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
Hannover - Stuttgart
Tak jak wspomniałem w opisie - obie drużyny ostatnio całkiem nieźle. Hannover po 4 porażkach teraz 2 zwycięstwa i to bardzo ważne w kontekście utrzymania bo z Hamburgiem i Frankfurtem. Z kolei Stuttgart w 3 meczach 7 punktów. Zwycięstwa u siebie z Schalke i z Freiburgiem oraz remis w Gladbach. Magia Stevensa? ????
Spotkają się dziś drużyny sąsiadujące ze sobą w tabeli. 14. Hannover z 15. Stuttgartem. Róznica 4 punktów, ale Hannover ma 8 punktów przewagi nad zajmującym miejsce barażowe Hamburgiem, co oznacza że dzisiejsze zwycięstwo zapewnia im utrzymanie. I to z pewnością będzie motywacją dla gospodarzy. Podobną z pewnością ma Stuttgart, ale na wyjazdach to zupełnie inna drużyna niż na Mercedes Arenie. W tym roku na 6 wyjazdów przegrali 4 - Leverkusen, Hoffenheim, Frankfurt i Norymberga(!) oraz dwa remisy - w Bremie i Gladbach. Przejdźmy do składów:

Zieler - H. Sakai, Marcelo, C. Schulz, Pander - Schmiedebach, Andreasen - Schlaudraff, Stindl, Huszti - Ya Konan
Trainer: Korkut
Ulreich - Schwaab, Rüdiger, Niedermeier, G. Sakai - Gruezo, Gentner - Traoré, Didavi, Harnik - Cacau
Trainer: Stevens
Jak widzimy w drużynie gospodarzy nie zagra Bittencourt. Co prawda nie oglądałem w tym sezonie Hannoveru, ale z tego co kojarzę to zawodnik ten robi dużo wiatru i na pewno będzie go brakować. Propozycje ode mnie na ten mecz:
Hannover 1x - moim zdaniem pewniak ✅ chyba najgorszy mecz w sezonie, ale tak jak mówiłem - pewniak.
1.5
Hannover DNB zwrot
1.87

F 52

fejser

Użytkownik
Nie spisywałbym tak pewnie Stuttgartu. Zaskoczyli mnie ostatniej kolejki. Wygrali ze shalke a wczesniej remis z druga borussia. Oni graja o utrzymanie. Hannover jest w bezpieczniejszej sytuacji. Mysle, ze bedzie remis ale lepiej nie grac tego meczu.
Lepiej zagraz na Wolsburg, oni graja o LM.
Wolfsburg - Freiburg 1 1,42 Expekt

esperanza10 506

esperanza10

Użytkownik
Nie spisywałbym tak pewnie Stuttgartu. Zaskoczyli mnie ostatniej kolejki. Wygrali ze shalke a wczesniej remis z druga borussia. Oni graja o utrzymanie. Hannover jest w bezpieczniejszej sytuacji. Mysle, ze bedzie remis ale lepiej nie grac tego meczu.
Lepiej zagraz na Wolsburg, oni graja o LM.
Wolfsburg - Freiburg 1 1,42 Expekt
Defensywa S04 to nadal jedna wielka komedia, ktora popelnia sporo bledow. Ogolnie w obronie Schalke ma problemy, do tego bylo troche oslabien. Gry VfB bym az tak nie gloryfikowal. Na wyjazdach ich gra to juz inna bajka. U siebie graja fajnie, ciekawie - wykorzystali co im Schalke dalo i wygrali.
Przed sezonem celem dla Hannoveru byly europejskie puchary. Cel nie zostal zrelizowany. Tayfun wczoraj na konferencji powiedzial, ze sa juz blisko celu - utrzymania, za co kibice na forach/facebook&#39;u nie zostawili na nim i Kindzie suchej nitki. Ogolnie kibice sa za druzyna, zwlaszcza po tym co zagrali w dwoch ostatnich meczach i za to zaangazowanie ktore pokazali.
Matematycznie nadal nie sa utrzymani, takze trzeba walczyc. Do tego w Hannvoerze mowia o checi bezposredniej pomocy dla przyjaciol z Hamburga, czyli walka o zwyciestwo jest prawdopodobna.
Szkoda nieobecnosci Leo i Dioufa (od dluzszego czasu), ale Stindl i Ya Konan graja swietnie i mozna to zatuszowac.
Hannover ma za soba slaby sezon, w wielu meczach grali srednio, niespecjalnie pokazywali zaangazowanie i walke - watpie, aby w dwoch ostatnich meczach u siebie (dzisiaj i za 2 tygodnie z Freiburgiem) nie walczyli o zwyciestwo czy mysleli - &#39;&#39;mamy utrzymanie, nie gramy na maxa&#39;&#39;.
Dzisiaj bedzie pelny stadion, po ostatnich dwoch wygranych fajna atmosfera, forma jakby przyzwoita. Szykuje sie fajny mecz.
Over 2.5 @ 1.75 Pinnacle
Hannover dnb @ 2.00 PaddyPower

ksboss 92

ksboss

Użytkownik
Hannover 96 - VFB Stuttgart
Dwie drużyny, przed sezonem typowane do walki o puchary, bronią się przed relegacją. Sytuacja gospodarzy jest znacznie korzystniejsza. Na 3 kolejki przed końcem mają 8 punktów przewagi na strefą spadkową. Goście natomiast przegrywając dzisiaj, do końca będą drżeć o byt w pierwszej Bundeslidze. Wygrana natomiast zapewni im, niemal na pewno utrzymanie (na chwilę obecną 4 punkty nad strefą). W drużynie z Hannoveru zabraknie dzisiaj kilku istotnych graczy: Diouf&#39;a (18/8), Hoffmanna (16/0), Priba (17/1), Bittencourt&#39;a (18/4) oraz Sobiecha (12/3). Każdy z nich byłby brany przy ustalaniu wyjściowej jedenastki. U drużyny gości zabraknie jedynie, pauzującego od początku marca Rani&#39;ego Khediry (18/1). Ten brak jednak nie wpłynął na ostatnie wyniki drużyny Huuba Stevensa, która odnotowała domowe zwycięstwo nad Schalke (3:1) czy wyjazdowy remis z Moenchengladbach (1:1). Dzisiaj &quot;Die Schwaben&quot; są w stanie wywieźć korzystny wynik z Hannoveru, co niemal zapewni im kolejny sezon w pierwszej Bundeslidze.
VFB Stuttgart DNB @ 1.925 Pinnacle :???: (0:0) zwrot

marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
Bayern - Werder
Podobnie jak w meczu Monachijczyków w Braunschweig, tak i teraz uważam że Bayern potraktuje to spotkanie jako trening przed rewanżem z Realem Madryt. Żarty dla podopiecznych Guardioli się skończyły - zbliża się najważniejszy mecz w tym sezonie. Podejrzewam, że mecz z Bremą będzie testem z największej słabości Bayernu - tracenia gola w każdym meczu. We wtorek na stratę bramki Bayern nie będzie mógł sobie pozwolić pod żadnym pozorem, bo gol dla Realu = Bayern musi strzelić 3. To tyle jeśli chodzi o część zakładu &quot;z czystym kontem&quot;. Jeśli chodzi o &quot;wygra&quot; to chyba oczywista oczywistość. Bayern aby awansować do finału LM musi zdobyć co najmniej jednego gola, a pewnie i więcej bo ciężko będzie zatrzymać Real. To takie moje przypuszczenia, zobaczymy czy się sprawdzą.
Tak sobie patrzę na składy kickera i nie dowierzam:
Neuer - Lahm, Javi Martinez, van Buyten, Alaba - Schweinsteiger, T. Kroos - Robben, M. Götze, Ribery - Pizarro
Seriously? Van Buyten przed najważniejszym meczem w sezonie w którym absolutnie nie będzie można stracić gola? Jeśli Guardiola naprawdę wystawi taki skład to będzie idiotą (chyba że Dante i Boateng odczuwają jakieś bóle - to przepraszam). Uważam jednak że kurs warty spróbowania.
Bayern wygra mecz do zera ⛔
2.38 betsson
_____
Hertha - Braunschweig
Odkąd dowiedziałem się, że szeregi Eintrachtu zasilił Rafał Gikiewicz bardzo trzymam kciuki aby się utrzymali w Bundeslidze. A dziś bardzo duża szansa na zdobycie choćby jednego punktu, który i tak jest na wagę złota bo ścisk w tabeli niesamowity:
15. Stuttgart 32
16. HSV 27
17. Nurnberg 26
18. Braunschweig 25

Jako że zostały tylko dwa mecze do końca (nielicząc dzisiejszego) to Braunschweig walczy już jedynie o miejsce barażowe. O motywację zatem możemy być spokojni. Przejdźmy do argumentów sportowych.
Ich dzisiejszym rywalem jest Hertha, która po dobrej jesieni gra FATALNĄ wiosnę. W 14 meczach w tym roku zdobyli ... 10 punktów (wygrali z HSV i Stuttgartem - wow, mistrzostwo świata) i strzelili ... 11 goli. Gdzie ten wielki Adrian Ramos? Myślami na pewno w Dortmundzie. Jak więc widzimy Hertha to drużyna bardzo underowa, nie strzela zbyt wiele bramek. A Braunschweig remis weźmie bardzo chętnie chociaż znając ambicję takiej drużyny skazywanej z góry na spadek to mogą powalczyć. Dlatego ja chętnie pobieram typ:
Braunschweig x2 ⛔
1.82 betsson
ale pewniejszy bet to:
under 2.5 ✅
1.81 betsson

ksboss 92

ksboss

Użytkownik
Bayern - Werder
Bayern, przed ciężkim rewanżem we wtorek z Realem, zagra dzisiaj z Werderem. W wyjściowym składzie gospodarzy może dojść do kilku zmian (choćby przez kartkę Rafinhi), ale trzon zespołu pozostanie bez zmian, aby nie wypaść z rytmu. Werder na bezpiecznej pozycji w środku tabeli, gra jedynie o zmazanie plamy z jesiennego spotkania obu zespołów (0:7 dla Bawarczyków). Tak dla przypomnienia, po tamtym pogromie, drużyna Guardioli uległa Manchesterowi City 2:3. To tylko ciekawostka. Dzisiaj drużyna z Monachium na pewno będzie chciała odnieść przekonywujące zwycięstwo, mimo że, już im to jest nie potrzebne. Spodziewam się szybkiej bramki dla gospodarzy, później drugiej. Po 60 minutach zapewne dojdzie do zmian kilku kluczowych graczy, co przy ławce Bayernu może oznaczać kolejne gole. Przecierałem oczy jak zobaczyłem kurs na drużynę mistrza Niemiec, przy którym wystarczy wygrana choćby 2:0.
Bayern -1.5 @ 1.719 Pinnacle ✅ (5:2)

kain. 2,2K

kain.

Użytkownik
Wolfsburg - Freiburg 1 1.42
Z Bundesligi według mnie warto pograć dzisiaj Wolfsburg, który bije się o udział w przyszłorocznego Lidze Mistrzów. Do końca Bundesligi pozostały zaledwie 3 mecze, a Wolfsburg traci zaledwie jeden punkt do Bayernu Leverkusen (który okupuje miejsce dające prawo gry w eliminacjach do LM).
Jak wynika z dzisiejszych meczów Leverkusen czeka dzisiaj bardzo ciężki mecz z ekipą z Dortmundu dlatego naturalnym wyborem jest branie pod uwagę stratę punktów przez drużynę Aptekarzy.
Z pewnością zdają sobie z tego sprawę zawodnicy jak i sztab Wilków dla których dzisiejszy mecz będzie jednym z najważniejszych w tegorocznej Bundeslidze. Wolfsburg w tym roku gra fantastycznie na własnym obiekcie gdzie zanotował odpowiednio 10 zwycięstw, 2 remisy i 3 porażki. Można śmiało postawić tezę, że są ekipą własnego stadionu. Freiburg na wyjazdach zanotował 3 zwycięstwa, 4 remisy i 8 porażek - jak widać gra na wyjazdach do ich ulubionych nie należy.
Dla mnie osobiście Wolfsburg to fajnie ustawiona drużyna z ciekawymi zawodnikami w składzie. Dodatkowo Freiburg w tym sezonie gra już tak naprawdę o nic, bo co prawda znajdują się 8 punktów nad strefą spadkową - ale wątpię, żeby taka zaliczka nie dała im pewnego utrzymania się w Bundeslidze.
Wnioski można wysnuwać samemu - z jednej strony mamy zespół, który gra totalnie o nic, w dodatku jest po prostu gorszy, a z drugiej drużynę, która walczy o każdy punkt i bardzo chce zagrać w Lidze Mistrzów. Kursy lecą w dół - według mnie pewna wygrana Wilków.

marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
Bayer - BVB
Obie drużyny w formie, zwłaszcza BVB, ale i Bayer długo się męczył. Chyba każdy pamięta do niedawna czerwoną passę w szeregach Aptekarzy. Zmienił się trener i jakby drużyna odżyła. Ale do rzeczy - Bayer wciąż walczy o &quot;należne&quot; im trzecie miejsce, co mając na uwadze fatalną formę wyjazdową Schalke wciąż nie jest nie do osiągnięcia. A Dortmund od szczęśliwej wygranej z Wolfsburgiem i rewanżu z Realem w Dortmundzie gra super piłkę. Dlatego dziś staną na przeciwko siebie drużyny które na pewno stworzą ciekawe widowisko.

Leno - Hilbert, Toprak, Spahic, Boenisch - L. Bender, Can - Brandt, Castro, Son - Kießling
Trainer: Lewandowski
Weidenfeller - Piszczek, Sokratis, Hummels, Großkreutz - Kirch, Sahin - Jojic, Reus, H. Mkhitaryan - Lewandowski
Trainer: Klopp
Moje propozycje na ten mecz (kursy z betsson) :
dwa pewniaki:
bts ✅
1.34
over 2.5 ✅
1.56
oraz za drobne
over 3.5 ✅
2.4
BVB strzeli w obu połowach ⛔
2.7
Lewandowski strzeli ⛔ czułem by dać Reusa, ale pograłem patriotycznie i bida. Lewandowskiemu już sie nie chce. Za tydzień próbuje że nie strzeli.
2.1

Otrzymane punkty reputacji: +2
J 7K

juanroman08

Forum VIP
Bayern - Werder
Ciekaw jestem na ile Bayern będzie zmotywowany by rozstrzelać dziś Werder ;)
Jedno jest pewne jeśli zagra Pizarro w pierwszym składzie to idę w ciemno że strzeli bramkę. Pizarro jest na tyle doświadczonym grajkiem, że zawsze potrafi się odnaleźć w polu karnym, pod względem ofensywnym zdecydowanie lepszy od Mario M. ale Mandzukić potrafi grać w defensywie a Claudio niestety nie i to ich różni. Mimo to Pizarro to taki żołnierz Pepa na którym może polegać i wystawiając go dziś raczej nie musi się martwić o to że ten go zawiedzie. Nie chce mi się szukać i sprawdzać ale wydaje mi się że gdy Claudio grał od pierwszych minut zazwyczaj zdobywał bramkę inna sprawa, że Werder w defensywie prezentuje się troszkę słabo dlatego też myślę że kurs powyżej 2.0 jest do grania na bramkę Peruwiańczyka ;)

C. Pizarro to score / 2.06 Betsafe ✅

Otrzymane punkty reputacji: +7
marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
Bayern - Werder

Nie chce mi się szukać i sprawdzać ale wydaje mi się że gdy Claudio grał od pierwszych minut zazwyczaj zdobywał bramkę
Chętnie sprawdzę bo sam jestem ciekawy ????
Więc tak - Pizarro zagrał od początku w 5 spotkaniach i jego dorobek prezentuje się nastepująco:

Freiburg (1:1) - bez gola
Freiburg (4:0) - 1 gol
Hoffenheim (3:3) - 2 gole
Augsburg (0:1) - bez goli ale pamiętamy ten mecz - Guardiola zrobił sobie jaja z tymi młodzikami toteż trochę Peruwiańczyk usprawiedliwiony
Braunschweig (2:0) - 1 gol

Także masz rację, Pizarro dość regularny ale bardzo mnie zaskoczyły słowa że jest lepszy w ofensywie od Mandżukicia ;)

jacio 456

jacio

Użytkownik
Hertha - Braunschweig
Odkąd dowiedziałem się, że szeregi Eintrachtu zasilił Rafał Gikiewicz bardzo trzymam kciuki aby się utrzymali w Bundeslidze. A dziś bardzo duża szansa na zdobycie choćby jednego punktu, który i tak jest na wagę złota bo ścisk w tabeli niesamowity:
15. Stuttgart 32
16. HSV 27
17. Nurnberg 26
18. Braunschweig 25

Jako że zostały tylko dwa mecze do końca (nielicząc dzisiejszego) to Braunschweig walczy już jedynie o miejsce barażowe. O motywację zatem możemy być spokojni. Przejdźmy do argumentów sportowych.
Ich dzisiejszym rywalem jest Hertha, która po dobrej jesieni gra FATALNĄ wiosnę. W 14 meczach w tym roku zdobyli ... 10 punktów (wygrali z HSV i Stuttgartem - wow, mistrzostwo świata) i strzelili ... 11 goli. Gdzie ten wielki Adrian Ramos? Myślami na pewno w Dortmundzie. Jak więc widzimy Hertha to drużyna bardzo underowa, nie strzela zbyt wiele bramek. A Braunschweig remis weźmie bardzo chętnie chociaż znając ambicję takiej drużyny skazywanej z góry na spadek to mogą powalczyć. Dlatego ja chętnie pobieram typ:
Braunschweig x2
1.82 betsson
ale pewniejszy bet to:
under 2.5
1.81 betsson
Ramos w ostatnim czasie kontuzjowany. Na to spotkanie wraca. Uważałbym z typem na under. Trzeba także zwrócić uwagę na obrony obu drużyn. Hertha w tym roku na własnym terenie traciła odpowiednio: 3,3,2,0,3,3,1. Braunschweig na wyjeździe: 0,3,2,2,3,1,2. Goście nie mają nic do stracenia. Zajmują ostatnią pozycje. Teoretycznie jest jeszcze szansa na dogonienie Stuttgartu, który rozegrał jedno spotkanie więcej. Remis ze słabą Herthą ich tu nie urządza. Będą musieli zaatakować, a z taką obroną pewnie też coś stracą. Warto zaznaczyć, że Hertha w Berlinie w tym roku bez wygranej, jedynie z dwoma remisami. Eintracht na wyjeździe również bez zwycięstwa, ale zgromadził o jeden punkt więcej. Mobilizacja na to spotkanie w ekipie gości na pewno duża, dlatego myślę, że przy takich kursach warto zagrać na ich przełamanie. Hertha o nic nie walczy i nic nie wskazuje na poprawę ich formy.

Mój typ:

Braunschweig DNB @ 2,70 betsson ⛔

hektor1 703

hektor1

Użytkownik
Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund
18:30

Nie będę analizował meczu dokładnie, zrobili to moi poprzednicy, a ja konkretnie zajmę się moim typem.
Znowu kartki, nie wiem co ja z nimi mam, ale w ostatnim czasie pokładam na nie ogromne nadzieje. Linia, którą oferują nam buki myślę, że jest lekko do przyjęcia. Over 3,5 kartki w meczu na takim poziomie przy kursie 1,95 powinien wejść na miękko. Jesienią tych kartek było aż 7 żółtych i 1 czerwona.
W ostatnich meczach średnia ilość kartek obu drużyn na mecz wynosi prawie 2 kartki.
Arbitrem spotkania będzie Gunter Perl, który w tym sezonie w 24 meczach pokazał 93 kartki, co daje nam średnią prawię 4 kartek na mecz.
Myślę, że krótko i na temat. Uważam, że warto pograć. Polecam!

Typy:
Liczba żółtych kartek: powyżej 3,5 @ 1,95 -wynik: 2 kartki ⛔
I bez kompletnej analizy:
Ilość rożnych w meczu: powyżej 10,5 @ 1,90 -wynik: 12 rożnych ✅
Betsson

marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
Augsburg - HSV Hamburg
Przeglądając ofertę nie miałem zielonego pojęcia jak ugryźć ten mecz. Patrzę na rożne - 3.5 dla Hamburga? Niby niewiele, ale wiadomo co to za zespół - ostatnio rogów pada mało. To może kartki? 3.5 - też niewysoka linia, ale sędzia często daje 2-3 kartki więc także niechętnie na to patrzę. Reasumując - nie wiedząc czego się spodziewać oraz znając klasę gości stawiam under bramek. Goście remis wezmą w ciemno, z pocałowaniem ręki. Sytuację w tabeli mają niezbyt komfortową ale też mogło (i powinno) być gorzej:
15. Stuttgart 32
16. HSV 27
17. Nurnberg 26
18. Braunschweig 25

Co więcej HSV ma passę 6 porażek i to wcale nie z tuzami bo Hoffen, Braunschweig, Werder, Stuttgart, Gladbach, Hannover. To obrazuje sytuację zespołu z północy Niemiec.
Również o co walczyć ma Augsburg, z tym że dla nich remis będzie porażką. Z takimi zespołami jak HSV, dzisiejsi gospodarze musza wygrywać jeśli marzą o LE. A szansa na europejskie puchary jest ogromna, bo fakt że finał Pucharu Niemiec to Bayern-BVB oznacza że do LE trafi 8. drużyna ligi. Obecnie na 8. miejscu jest właśnie drużyna Arka Milika. Teoretycznie są w stanie jeszcze awansować na 7. ale strata do Gladbach jest duża i trzeba byłoby liczyć na porażki Źrebaków. A za plecami na 9. i 10. miejscu Hoffenheim i Hertha tracące tylko 2 oczka do Augsburga. Dlatego zdecydowanie trzeba uciekać (chociaż Augsburg z tej trójki ma zdecydowanie najłatwiejszy terminarz no ale nie ma co kalkulować). Co więc wybieram?
Augsburg ✅
1.76
i za drobne:
Augsburg wygra + under 2.5 ⛔
4.5
Schalke - Gladbach
W drugim meczu pewniak jest tylko jeden - bts. Już bez szerszej analizy bo to zbyteczne. Spotykają się dwie ofensywnie usposobione drużyny, które mają o co walczyć. Na pewno padną bramki z obu stron.
bts
1.49
kursy z betsson

hansa 5,2K

hansa

Użytkownik
Mirko Slomka - trener roku bezapelacyjnie! 13 wyjazdów (z Hannoverem i HSV) i 13 porażek ????

Otrzymane punkty reputacji: +4
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom