Deportivo La Coruna - Real Murcia C.F.
Typ: Deportivo
Kurs: 1,85 (expekt)
Przeglądając dzisiejszą ofertę ligi hiszpańskiej, wpadł mi w oko mecz drużyn dolnej części tabeli. Na
El Riazor o godzinie 19:00 dojdzie do bardzo ciekawego pojedunku (określanego mianem finału) Deportivo z Realem Murcią. Obie drużyny walczą o utrzymanie, z tym, że w zdecydowanie gorszej sytuacji są goście, którym potrzeba aż 6 punktów do wydostania się ze strefy spadkowej. Będzie im ciężko wywieźć korzystny rezultat o tyle, że drużyna gospodarzy notuje ostatnio bardzo dobre rezultaty na własnym obiekcie. Odprawienia z kwitkiem takich drużyn jak Real, Sevilla, czy Espanyol nie trzeba przecież dodatkowo argumentować i to właśnie świetna postawa w tych meczach, nieco oddaliła od nich widmo spadku. Ostatnią porażkę na własnym stadionie ponieśli 6 stycznia w meczu z Atletico Madryt (0:3). Czytając przedmeczowe wypowiedzi zawodników Depor, można wywonioskować, że motywacji na boisku nie zabraknie, bo mecz traktują, jak ten najwyższej rangi. Do składu wraca Julian de Guzman i będzie to jedyna zmiania w składzie w stosunku do poprzedniego spotkania.
Jeżeli chodzi o gości, jak dla mnie, są murowanym kandydatem do opuszczenia szeregów Primera Division, choć powalczyć może każdy. Ich bilans gier wyjazdowych przedstawia się tragicznie. Na 15 spotkań wygrali raz, 5 razy remisując, ponosząc 9 porażek, strzelając tylko 11 bramek. Ogólnie w 10 ostatnich meczach zdobyli zaledwie 4 punkty, co przy 17 punktach Deportivo, jest wynikiem bardzo skromnym. Jedynym aspektem, który może niepokoić, jest rozbicie Espanyolu w poprzedniej kolejce 4:0!, lecz wydaje mi się, że był to tylko przebłysk dobrej gry i na Riazor o powtórzeniu wyniku nie może być mowy. Historia spotkań obu drużyn na
El Riazor, również przemawia na korzyść Deportivo. Na 20 rozegranych meczy, aż 15 razy górą byli gospodarze, 2 razy wszystko kończyło się podziałem punktów, a 3 razy z kompletem punktów wyjeżdżali goście. Jeżeli liczyć tylko potyczki w najwyższej klasie rozgrywkowej (Primera Division) na 6 meczy wszystkie kończyły się zwycięstwem La Corunii. W dzisiejszym meczu, w roli faworyta występuje drużyna Deportivo i wierzę, że udowodnią to na boisku.
Przypuszczalne składy:
Deportivo: Aouate - Manuel Pablo, Lopo, Pablo Amo, Coloccini, Filipe - Sergio, De Guzmán - Wilhelmsson, Lafita - Xisco.
Murcia: Carini - Mejía, Cuadrado, Ochoa, Peńa - Kabous, Movilla, De Lucas, Abel - Dani Aquino, Iván Alonso.