Typ popieram. Jak zabrzmi jednak faworyzowanie Wiślaków przez osobę z Płocka ? Trochę słabo jeśli podałbym suchy typ, więc poprę go kilkoma argumentami. Najpierw wytłumaczę porażkę z Zawiszą. Niestety, ale Bydgoszczanie byli lepsi. W Płocku nie grało dwóch najlepszych zawodników z ataku - Mosarta i Kamila Bilińskiego. Tego drugiego powinni wszyscy kojarzyć, którzy w jakimś stopniu interesują się tą szarą jak szpitalna ściana ligą. To oni nakręcają ten zespół. Kontry, dwójkowe akcje, wyjście do prostopadłych podań. Bez nich w drużynie Wisły nie ma życia. Na Zawiszy grał Ricardinho (zawodnik z linii pomocy) i Daniel (też Brazylijczyk), który nie radzi sobie na całym dystansie meczu, bo jest za wolny, a do tego kondycji też nie ma najlepszej. Wszyscy się czaili i bali wziąć odpowiedzialności na swoje barki. Do Polkowic Mosart z Bilim już pojadą i obraz gry powinien się poprawić. Jak prezentuje się ostatnio zespół z Polkowic ? Słabo, bardzo słabo. Poza zwycięstwem z drużyną, która już spadła z ligi i fartownym remisem z Zawiszą to oni nic nie ugrali. Łatwego meczu dla Wisły jednak się nie spodziewam. Co by nie było dla gospodarzy to mecz ostatniej szansy. Ich remis w tym spotkaniu nie urządza i sądzę, że w sytuacji gdy Polkowice się otworzą to tym samym stworzy się okazja do szalenie niebezpiecznych kontr Wisły (patrz mecz z GieKSą). Mecz jest do wygrania, ale wiadomo, że remis może się przytrafić, bo teren trudny. Kurs na gości jest dobry to można podeprzeć się na ewentualność remisu.
KS Polkowice - Wisła Płock
Wisła DNB [2,00] Bet365 2:2 ZWROT
Na kolejny typ widzę BTS w Gliwicach. Piast walczy o awans, Dolcan o utrzymanie. Drużyna z Ząbek w ostatnim meczu z Wartą Poznań dostała solidne lanie i drugi taki słaby mecz nie powinien się im przytrafić. To co wyróżnia zespół z Mazowsza to indywidualności. Nawet gdy nie idzie to ten zespół potrafi się poderwać, a Tataj wygrywa im mecze w pojedynkę. Do tego całkiem dobrze radzą sobie z faworytami spotkań. Moim zdaniem kurs na Dolcan jest trochę przesadzony, a bukmacherzy kierują się chyba ostatnią porażką w Poznaniu. Zwolennikiem gry drużyny z Ząbek to ja nie jestem, ale wyniki (poza Wartą) ich bronią. Piast pokazał już kilka razy w tym sezonie, że w sytuacji kiedy jest faworytem to potrafi tracić głupie bramki a nawet punkty. Słaba na wiosnę Flota przyjeżdża do Gliwic i strzela dwie bramki. Mecz meczowi nie równy, ale idąc drogą dedukcji: Flota której się nie wiedzie przyjeżdża do Gliwic i strzela dwie bramki, a Dolcan miałby wcale nie strzelić ? Nie lubię tak podchodzić do typów, ale najłatwiej to tak zobrazować. W szatni Dolcanu padło podobno kilka mocnych słów i tym razem na pewno coś strzelą. Na warunki boiskowe tym razem narzekać nie mogą, bo na Piaście murawa jest solidna. Ja liczę w tym meczu na kolejną indywidualną akcję Tataja bo piękne bramki to potrafi strzelać. Szybkościowo może nie wygląda dobrze, ale potrafi się przepychać. Obrońcy nie mają z nim łatwego życia i moim zdaniem do siatki Piasta powinno coś wpaść.
Piast Gliwice - Dolcan Ząbki
BTS [1,72] Bwin 3:2
Ostatnim moim typem na 30 kolejkę będzie under w meczu Cidrów z Termalicą. Uważam, że ten mecz będzie na zasadzie "wygra ten co pierwszy strzeli bramkę". Obie ekipy wykazują taką skłonność. Termalica szybko strzela, nawet w pierwszych minutach, a potem tylko broni. Potrafią dowozić wyniki 1:0 ciągnąc to przez cały mecz. Nie sprawdzałem tego, ale są chyba w czołówce jeśli chodzi o uzyskiwanie jednobramkowego zwycięstwa. W drużynie jest kilku starszych zawodników i to sprawia, że nastawiają się na szybką bramkę, bo siły na cały mecz nie starcza. Po awans idą i moje przypuszczenia co do "odpuszczania w końcówce" się nie sprawdzą. Kasa jest, chęci są i są to POTWIERDZONE informacje po rozmowie z kilkoma osobami, które miały faktycznie styczność z tą drużyną. Ruch jest po dwóch zwycięstwach z rzędu i teraz pewnie przyjdzie czas na porażkę.
Ruch Radzionków - Termalica Nieciecza
Poniżej 2,5 gola [1,70] Bet365 1:0