No i znów kilka słów ode mnie.
Okocimski Brzesko - Kolejarz Stróże
No i Okocimski w zeszłej kolejce potwierdził, że jest zespołem o dużej charyzmie, zgraniu. Istny kolektyw! Z relacji wynikało, że potrafili narzucić swoje warunki w Łęcznej. W dniu dzisiejszym również spodziewam się bardzo dobrego spotkania. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że najlepszego w tej kolejce. Na przeciwko siebie staje zespół, który w zeszłym sezonie nie przegrał żadnego meczu na własnym boisku (tylko 5 straconych bramek!) oraz najlepiej grający zespół na wyjazdach poprzedniego sezonu. Beniaminek z Brzeska zapewne będzie chciał się przywitać ze swoimi sympatykami na pierwszym meczu tego sezonu u siebie zwycięstwem. Dobrze się stało, że zespół z Brzeska uzyskał zgodę na rozgrywanie meczów na swoim stadionie, dzięki czemu nie musi grać na krakowskich Suchych Stawach, ponieważ boisko przy ul. Okocimskiej jest istną twierdzą (oby również dzisiaj - nie do zdobycia). Personalnie powinno to wyglądać zarówno w jednej jak i drugiej drużynie tak jak podczas środowych meczów 2 kolejki, jedyną zmianą na jaką ewentualnie się zanosi to występ strzelca bramki z Łęcznej Tomasza Ogara od pierwszej minuty. Spodziewam się tutaj minimalnego zwycięstwa gospodarzy
Propozycje:
1 @2,50 Bet365
1DNB @1,70 Bet365
ZWROT
GKS Katowice - Cracovia Kraków
Pojedynek dwóch uznanych marek na kibicowskiej mapie Polski, jednak trybuny niewiele mają wspólnego z tym co dzieje sie na boisku. Dopiero w 3 kolejce przyjdzie Cracovii zainaugurować występy na boiskach pierwszoligowych, ponieważ dwa poprzednie mecze zostały przełożone. Spadkowicza z
ekstraklasy na początku czerwca przejął Wojciech Stawowy, któremu za cel wyznaczono powrót do najwyższej klasy rozgrywkowej w tym sezonie. Jest to trener, który jak nikt doskonale zna realia panujące w tym klubie, który wyciągnął kilka lat temu klub z ówczesnej 3 ligi do
Ekstraklasy. Cracovia bardzo dobrze przepracowała okres przygotowawczy o czym świadczą wyniki sparingów. Piłkarze palą się do gry i nie potrafią doczekać się pierwszego meczu. GKS Katowice w dwóch pierwszych meczach utwierdził mnie w przekonaniu, że zespół ten będzie bronił się przed spadkiem do II ligi. Na dzień dzisiejszy Cracovia dysponuje o niebo lepszą kadra niż zespół ze stolicy Górnego Śląska i nie powinna mieć żadnego problemu z wywiezieniem 3 punktów z tego terenu.
Propozycja:
GKS Katowice - Cracovia Kraków
2 @1,925 Bet365
Sandecja Nowy Sącz - Flota Świnoujście
Obecny lider I ligi przyjeżdża w dniu dzisiejszym do Nowego Sącza. Dla piłkarzy ze Świnoujścia jest to najdalszy wyjazd w sezonie, co przy obecnym bardzo dużym obłożeniu meczów może mieć dzisiaj dość duże znaczenie mimo, że na Sądecczyznę przyjechali w przeddzień meczu. W Nowym Sączu w najlepszy możliwy sposób zapomnieli o blamażu z inauguracji sezonu - wygraną na bardzo trudnym terenie w Niecieczy. W moim odczuciu zespół ze Świnoujścia przyjedzie tutaj przede wszystkim po to, żeby nie przegrać i wydaje mi się, że cel ten może im się udać. Najsłabszym punktem Sandecji jest obrona, jednak mam nadzieję, że wyciągnęli już wnioski z meczu z Zawiszą, natomiast Flota w tym sezonie nie straciła jeszcze bramki. Liczę tutaj na typowy mecz walki, który, jak w bardzo wielu takich przypadkach, może zakończyć się remisem.
Propozycja:
Sandecja Nowy Sącz - Flota Świnoujście
X @3,20 Bet365
Dolcan Ząbki - ŁKS Łódź
Jeden z dwóch meczów tej kolejki, obok meczu Stomilu Olsztyn - Warta Poznań, na który w ogóle nie mam pomysłu i nie wiem, z której strony za niego się wziąć. W zeszłej kolejce Ząbki cudem uniknęły porażki, dzięki niestrzelonemu karnego w ostatniej minucie przez Olimpię Grudziądz. Natomiast Łódzki Klub Sportowy niespodziewanie (w mojej opinii) przegrał na własnym boisku z beniaminkiem z Olsztyna. W tym pojedynku nie zdziwi mnie żaden wynik.
Stomil Olsztyn - Warta Poznań
No i drugi mecz, który dla mnie jest kompletnym NO BETEM. Wydawać by się mogło, że skoro Stomilowi na wyjeździe udało się wygrać z ŁKSem to tym bardziej uda się wygrać z poznańską Wartą, ale wg mnie nic bardziej mylnego. Wartę stać na wywiezienie przynajmniej punktu z tego terenu, jednakże naprawdę ciężko mi wyrokować jak się to spotkanie może zakończyć. Żaden wynik nie będzie dla mnie zaskoczeniem.
Miedź Legnica - Zawisza Bydgoszcz
Miedź Legnica po udanej inauguracji z Łęczną w ostatniej kolejce musiała przełknąć gorycz porażki w Stróżach, przegrywając z tamtejszym Kolejarzem 2:0. Zawisza po udanej inauguracji w ostatniej kolejce dość pechowo bezbramkowo zremisował z beniaminkiem z Tychów, nie strzelając rzutu karnego oraz grając w przewadze liczebnej. Dzisiaj czeka ich w moim odczuciu trudniejsze zadanie niż mecz z Tychami, na rozkładzie mają drugiego beniaminka, który jest mądrze budowany pod względem personalnym i moim zdaniem są w stanie postawić się bydgoskiemu Zawiszy. Uważam, że mecz ten może zakończyć się podziałem punktów i tak też spróbuję go zagrać.
Propozycja:
Miedź Legnica - Zawisza Bydgoszcz
X @3,10 Bet365
GKS Tychy - Nieciecza
Nieciecza druga porażka z rzędu? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Po nieudanej inauguracji sezonu na własnym boisku z Sandecją (0:1), zespół z Niecieczy udaje się do Jaworzna po punkty i wyprawa ta w moim odczuciu może okazać się udana. Wierzę w to, że trener Moskal odpowiednio dał do zrozumienia piłkarzom po ostatniej porażce i dzisiaj będą walczyli o każdy centymetr boiska, co w ostatecznym rachunku może dać im zwycięstwo. Personalnie zespół z Niecieczy również wygląda lepiej niż drużyna GKS Tychy. Dla bezpieczeństwa (gdyby znów Tychom udało się zremisować) gram DNB, jednak naprawdę liczę tutaj na pełną pulę.
Propozycja:
GKS Tychy - Nieciecza
2DNB @1,72 Bet365
Arka Gdynia - Bogdanka Łęczna
Fatalnie rozpoczął sezon zespół z Łęcznej i nic na to nie wskazuje, że w tej kolejce miałoby się coś zmienić. Arka w środę nie grała meczu ligowego przez co można stwierdzić, że jest świeższa. Na inaugurację wygrali u siebie pewnie z Wartą Poznań 2:0. Już ostatnio pisząc z Ramzesą stwierdziliśmy zgodnie, że "Bogdany grają padakę w obronie". No i mecz z Okocimskim Brzesko na dobre uświadczył mnie w tym przekonaniu. Petr Nemec bardzo dobrze przepracował okres przygotowawczy ze swoimi piłkarzami, co zaprocentowało w 1 kolejce i zaprocentuje również dzisiaj. Jeżeli zespół z Łęcznej naprawdę przez te kilka dni nie zmienił w swoich szykach obronnych to Arka nie powinna mieć dzisiaj najmniejszego problemu z odniesieniem zwycięstwa.
Propozycja:
Arka Gdynia - Bogdanka Łęczna
1 @1,90 Bet365
Polonia Bytom - Olimpia Grudziądz
No i na deser mecz mojego zespołu. Bytomianie, mimo, że wynik na to nie wskazuje, potrafili stawić czoła w zeszłej kolejce faworyzowanej Flocie Świnoujście. Wszystko ustawiła szybko, głupio otrzymana czerwona kartka, przez co przed prawie godzinę Polonia musiała grać w 10. szczytem możliwości tego zespołu będzie walka o utrzymanie i dopóki nie zostanie zdjęty zakaz transferowy może być o to naprawdę ciężko. Personalnie zespół z Grudziądza bije bytomian na głowę, jednak wierzę, że Polonia przed swoimi sympatykami będzie chciała pokazać swój bytomski charakter i tanio skóry nie sprzeda. Jeżeli ustrzegą się prostych, głupich błędów w obronie to z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że będzie under 2,5 bramki. Olimpia Grudziądz w 2 meczach nie strzeliła ani jednej bramki (porażka, remis) mimo, że aż dwa razy wykonywała rzuty karne. Jeżeli nadal w ich zespole będzie ta indolencja strzelecka to jak najbardziej to potwierdza typ na under.
Propozycja:
Polonia Bytom - Bogdanka Łęczna
under 2,5 bramki @1,72 Tobet