Nice - Caen
Typ: 1
Buk: Bet365
Kurs: 1.7
2:2 Wtopa
W ostatnim okresie dwukrotnie zaufałem piłkarzom Nicei i dwukrotnie się nie zawiodłem, a były to spotkania wyjazdowe. Teraz przyjdzie im się zmierzyć na własnym boisku z zespołem Caen.
Nicea cały czas walczy o mistrzostwo Francji. Do prowadzącego Monako traci zaledwie trzy punkty. Dotychczas borykała się ze spotkaniami wyjazdowymi, ale ostatnio nawet to udało się ustabilizować i ich wyniki napawają optymizmem.
Caen to jeden z najsłabszych kadrowo zespołów ligi. Ich wyniki potwierdzają wartość kadrową, bo na ten moment plasują się na odległej, 14-stej pozycji, mając zaledwie 4 punkty przewagi nad strefą spadkową.
Argumenty, które skłaniają mnie do postawienia ,,jedynki" to:
1) jak już wspomniałem, Nicea ma zespół o wiele lepszy jakościowo
2) forma - gospodarze w 5-ciu ostatnich meczach uzbierali aż 13 punktów, goście zdobyli ich 6, pokonując zespół jeszcze słabszy, bo Nancy oraz będące w słabej formie na wiosnę St. Etienne
3) aspiracje - gospodarze walczą o mistrzostwo, goście bronią się przed spaddkiem
4) atut własnego boiska niezwykle w tym meczu istotny - Nicea rzadko kiedy trafi punkty u siebie. W L1 ma bilans w tym sezonie 11-3-0, co musi robić wrażenie! Caen to jeden z najsłabszych zespołów wyjazdowych, z bilansem 2-2-10.
Niepokój może budzić absencja najlepszego strzelca w ekipie Nicei - Alessane Plei. Ma go jednak kto zastąpić, bo prawdopodobnie wystąpi Balotelli a więc zawodnik doskonale wszystkim znany i potrafiący strzelać bramki - pod warunkiem tylko, że coś mu nie odbije (a to się niestety zdarza) i nie wyleci za szybko z boiska. Oprócz tego zabraknie też kilku innych zawodników, ale żaden z nich nie odgrywa aż tak waznej roli, jak wspomniany Plea.
W ekipie gości jednak również braki kadrowe. Paru zawodników nie zagra z powodu urazów, szczególnie dotkliwe wydają się być dziury w defensywie.
Podsumowując: liczę na dobrą postawę Nicei przed własną publicznością i pogoń za liderem tabeli.