Chyba najważniejsze spotkanie Bayernu w tym sezonie, derby Bawarii które zadecydują o tym czy Bayern Monachium zagra w przyszłorocznej edycji Ligi Mistrzów. Po nie oczekiwanie bardzo wysokiej przegranej H96, Bayern awansował na 3 miejsce, dające udział w
el.
LM. Teraz mając tylko jedno punktową przewagę misi wygrać derby żeby nie spaść z tej pozycji. Nuernberg, która przegrała dwa ostanie spotkania w lidze bez kontuzjowanych Mike Frantza i Alberta Bunjaku, Bayern zaś w najmocniejszym składzie. Forma w obu zespołach nie jest ich atutem w tym spotkaniu, Bayern po prostu gra "patologię" bez motywacji, bez polotu ostatnio tylko RR ich ratują, do tego u podopiecznych van Gaal wielkie problemy w defensywie, poza Lahmem obrońcy grają poniżej poziomu, dlatego w tak ważnym spotkaniu van Gaal misi eksperymentować i postawić na pozycji stoperów Luiza Gustavo i Badstubera ogólnie wydaje mi się, że dobry pomysł, Gustavo już grał na tej pozycji i powinien sobie poradzić, a Badstubera będą mocno wspierać Kroos i Schweinsteiger, defensywę mamy za sobą wiec jeśli chodzi o strzelanie bramek to Robben i Ribery sprawę załatwią, do tego jest wysunięty Gomez - według mnie nie jest najwyższej formie, ale uważam że on i tak poniżej pewnego poziomu nie schodzi o niego się nie martwię. FC Nuernberg powiem szczerze dawno ich nie wiedziałem w akcji przez cały mecz, raczej ich obecna grę mogę ocenić po skrótach, ale uważam ich za solidny zespól, przede wszystkim w ich drużynie niema tak znaczącego lidera, jakimi są Cissé w Freiburg czy Ya Konan w H96, a mimo to tak jak owe drużyny FCN pokazło w tym sezonie pazur. Mecz dla Bayernu o wszytko wiec nie widzę innej możliwości. Kurs wydaje mi się w sam raz i jest adekwatny do ryzyka.
Nurnberg-Bayern M. Typ:2 Kurs:1,6
Schalke - Wolfsburg
To jest niezwykle ciekawe spotkanie, Wolfsburg gra o utrzymanie, Schalke gra o nic, ale awans do półfinału
LM na pewno da im wiatru w żagle. Rangnick nowy trener S04 od razu wniósł świeżość do zespołu i Schalke pokazuję nową twarz. Co do Wilków, to przyszedł Magath i specjalnie nic się nie zmieniło, nadal są głownym faworytem do spadku, ale Magath jest w tym spotkaniu osobą kluczową bo przecież do niedawna S04 prowadził i praktycznie to on ten zespół stworzył, bo po jego decyzjach przyszli piłkarze którzy teraz świadczą o sile zespołu z Gelsenkirchen. Co do typu to jakoś nie widzę Wilków wygrywających z Schalke w meczu wyjazdowym, Schalke musi się oszczędzać bo, mimo że maja potężna zaliczkę w
LM to nadal muszą grać i nadal Inter jest dobrą drużyną, może 4-0 to jest na Włochów za dużo, ale Schalke przed własna publiczności przegrywać też nie będzie chciało i będą chcieli pokazać rywalom zza miedzy - Borussii, że skoro oni mają BL to my mamy
LM. 70 tysięcy kibiców na Veltins-Arena za Schalke to też jest siła. Z drugiej strony VFL ma nuż na gardle. Napewno mecz zapowiada się ciekawie, ale uważam gospodarzy za faworytów. Do tego Farfan - jeden z najlepszych piłkarzy S04 ma pełną swobodę bo w rewanżu z Interem nie zagra, z powodu nadmiaru żółtych kartek. W składach, to przede wszystkim Schalke ma problem z napastnikami bo i Gavranovici i Huntelaar nie zagrają oprócz tego mniej znaczące postaci, które nie zagrają: Kluge, Moritz, Pander, Kenii. Felix Magath nie będzie mógł wystawić: Arne Friedricha, Cigerciego, Mbokaniego, Lenza i Mario Mandzukicia i to już są poważniejsze osłabienie. Najrozsądniej wydaje mi się jest zagrać Schalke DNB, nie sądzę, że Wilki są w stanie wygrać w tym momencie z Schalke na wyjeździe.
Schalke-Wolfsburg (spotkanie bez remisu) Typ:1 Kurs:1,58