O tym becie wspominałem Robsonowi tydzień czy dwa tygodnie temu, kiedy na Dosta było 2,20 z tego co pamiętam. Sam wtedy tego nie zagrałem, ale ciągle śledziłem i teraz już jestem praktycznie pewien tej lokaty.
Jest to zakład na najlepszego strzelca Eredivise, gdzie na Dosta płacą 1,50 = 50% lokata, jeżeli ktoś ma trochę gotówki i chce ją bezpiecznie zamrozić (po dobrym oprocentowaniu) przed ME.
Tabela strzelców wygląda tak:
1. Dost - 25
2. Malki - 21
3. De Jong - 20
4. Guidetti - 19
5. Mertens - 18
Heerenveen nie ma przed sobą najłatwiejszego kalendarza do końca, ale to nie jest problem, ponieważ Fryzowie pokazali w tym sezonie, że trudnym rywalom również potrafią strzelać bramki. Heerenveen w tym sezonie tylko 1 raz nie strzeliło bramki, jest to bardzo ofensywnie grająca drużyna, a przy okazji wiele bramek traci, dobra kombinacja by grać na strzelca, który jest prawdziwym killerem w 16stce, czyli Bas Dost.
Na drugim miejscu Malki. Roda ma łatwiejszy terminarz niż Heerenveen, ale to nie jest aż tak stabilna drużyna. Roda nie strzela (nawet jak dobrze układa się spotkanie) wielu bramek. Malki również nie strzela co spotkanie bramki, czasami ma swoje przestoje a co dla mnie jest ważniejsze, nie jest takim zawodnikiem jak Dost, który potrafi strzelić 3-4 czy nawet 5 bramek w spotkaniu. W dodatku Bas ma 4 bramki przewagi i jestem pewien, że jeszcze postrzela w tym sezonie.
3 miejsce - Luuk de Jong. Kontuzjowany do końca sezonu, więc wypada z gry.
Dalej plasuje się Guidetti, który ma 6 bramek straty do Dosta. John, który zapowiadał się fenomenem sezonu, trochę spuchł. Owszem, strzela tam co jakiś czas jeszcze bramkę, ale nie jest to już to co we wcześniejszych spotkaniach. Feyenoord ma w dodatku innych dobrych napastników: Cisse, Fernandez, Schaken, więc Ronald Koeman ma jak zmieniać, to nie jest tak, że John jest nietykalny. Feyenoord nie ma aż tak trudnego terminarzu do końca sezonu, ale co jest dziwne, właśnie w takich spotkaniach ekipa z Rotterdamu traciła w tym sezonie najwięcej punktów, nie z lepszymi drużynami, a z kelnerami.
Numer 5 to Mertens. 7 bramek straty, jest to skrzydłowy, na początku sezonu rewelacja, z czasem już słabiej i słabiej, nie biorę nawet pod uwagę jego kandydatury, nie ma szans.
Zawsze jest to ryzyko, że zawodnik może złapać kontuzję. Jasne, zgadza się. Ale Dost w tym sezonie nie zmagał się z żadnymi problemami. Jest w formie, ma motywację i przede wszystkim ma kolegów (Aissaidi i Narsigh), którzy potrafią wystawiać piłki. Bas w dodatku strzela również karne. Tak więc jest to dla mnie bardzo dobry bet, może z czymś jeszcze połączyć w dublu i świetna inwestycja przed ME, polecam.
Bas Dost najlepszym strzelcem Eredivisie 2011/2012? TAK @ 1.50