Witam,
jestem fanem BVB więc moja analiza może być troszeczkę nie obiektywna. Sprawy kadrowe:
W Vfl Bochum zabraknie za 5 żółtych kartek podstawowego środkowego obrońce Mavraj i z tego samego powodu nie zagra rezerwowy Roman Prokoph. Dochodzi jeszcze kontuzja byłego napastnika BVB Diego Klimowicza. W defensywie zamiast Mavraja zagra Yahia, który nie grał zbyt często w tym sezonie. Po za tym starzy wyjadacze: Concha, Maltritz, Fuchs. Wspomagać obronę będą Maric i Dabrowski. Z siły ofensywnej Bochum najbardziej obawiam się Freiera. Oprócz niego zagra Holtby i w napadzie Sestak i Epalle (nie mogą się wykazać wysoką formą strzelecką, gdyż ostatni gol strzelony przez jednego z nich miał miejsce 13 lutego tego roku przeciwko Hoffenheim)
W Dortmundzie również strata środkowego obrońcy Hummelsa (po zderzeniu z Weidenfellerem w meczu z Schalke) i defensywnego pomocnika Bendera, na szczęście do wysokiej formy wraca kapitan z Dortmundu Sebastian Kehl, który mam nadzieję, że zaliczy kolejny dobry występ po meczu z Gladbach. Zamiast Hummelsa na środku obrony zagra Santana i tutaj mam pewne obawy, gdyż gdy razem grali już w tym sezonie Felipe z Owomoyela, to potrafili tworzyć takie cuda w obronie, które nawet nie zdarzają się w 4 lidze podkarpackiej (taki przykład mecz ze Stuttgartem 4-1 w plecy, gdzie w 15 minut stracili 3 bramki po prostych błędach, swoją cegiełkę do tego wyniku dołożył jeszcze Schmelzer). Jeżeli chodzi o ofensywe, to raczej podstawowa. Brak Valdeza, to jest raczej wzmocnienie niż osłabienie. Ale siądzie na ławce rezerwowych. Prawa strona Kuba, lewa GroBkreutz, za napastnikiem Barriosem zagra Zidan. Ja bym nie reagował aż tak hurra optymistycznie z wielką formą Egipcjanina, gdyż było parę przypadków, gdzie po świetnym spotkaniu grał piach.Też po kontuzji wraca ofensywny pomocnik Tamas Hajnal, gdyby nie szło pewnie wejdzie, więc jest coraz lepiej z ofensywą.
Reasumując:
Jeżeli BVB nie popełni prostych błędów w obronie i będą mieć skuteczność w ataku(, a nie jak przeciw Gladbach, gdzie w pierwszej połowie zmarnowali około 4 setek, dopiero z rogu w ostatniej minucie pierwszej połowy padła bramka), to powinni wyjechać z Bochum z 3 punktami. Co przemawia na korzyść Bochum. Trener Herrlich przygotuje ich mentalnie, żeby grali na luzie, gdyż mają 6 punktów przewagi nad Nurnberg i 7 punktów nad strefą spadkową. Każdy trener raczej może wliczać porażki z czubem tabeli, więc jeśli przegrają nic się jeszcze nie dzieje, ale jeśli trafią jakiś punkcik nie będą narzekać. Kolejnym atutem wydaję się być stadion RewirPower, gdzie ostatnim zespołem, który wywiózł 3 punkty był Bayern 12.12.2009 roku, gdzie mieli wtedy formę zwyżkującą, tak to raz wygrali z Hofenheim 2-1 i zremisowali z czołówką Schalke 2-2, Bayer 1-1. Mam pewne obawy, ale licze na 3 punkty i utrzymanie przewagi na goniącym Werderem.
Składy z Kickera:
Heerwagen -
Concha,
Maltritz,
Yahia,
Fuchs -
Dabrowski,
Maric -
Freier,
Holtby -
Sestak,
Epallé