>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

25. kolejka Eredivisie (25-27.02.2011)

Status
Zamknięty.
ajax 2K

ajax

Forum VIP
Już w piątek zaczynamy wzmagania 25. kolejki holenderskiej Eredivisie. Poprzedni weekend był średnio udany. Sporo tych mniejszych kursów nie wchodziło, ale za to udało się ustrzelić kilka tych ciekawszych betów. Spotkaniem na które czekają wszyscy sympatycy holenderskiej ligi odbędzie się w niedzielę. PSV podejmie na własnym stadionie Ajax i wynik tego pojedynku może w sporym stopniu wpłynąć na walkę o mistrza Holandii. Innym bardzo interesującym pojedynkiem będzie na pewno mecz AZ - Twente. Na pewno ten weekend będzie bogaty w typy (mogę zagwarantować to ze swojej strony). Zapraszam serdecznie do dyskusji i przemyśleń, oraz poniżej podaję kursy według Unibetu:

ajax 2K

ajax

Forum VIP
VVV Venlo - Excelsior Rotterdam Do bardzo ważnego spotkania, mowa oczywiście o ewentualnym spadkowiczu Eredivisie, dojdzie już w piątkowy wieczór. Przedostatnia drużyna tabeli (13 punktów) VVV Venlo podejmie na własnym stadionie rotterdamski Excelsior (16. pozycja oraz 22 punkty). Zwycięskiej drużyny się nie zmienia, dlatego trener Alex Pastoor nie zamierza wprowadzać zmian w skład Excelsioru. Ekipa z Rotterdamu wygrała tydzień temu na własnym stadionie z Willem II (4:0). VVV poległo w Amsterdamie 1:0, lecz tak niski wynik nie jest w żadnym stopniu związany z dobrą grą ekipy z Venlo, a po prostu beznadziejnym występie Ajaksu. W Excelsiorze wystąpi kapitan drużyny, Ryan Koolwijk, który jest już całkowicie zdrowy po dwutygodniowych zmaganiach z kontuzją. Alex Pastoor może być zadowolony z gry swoich podopiecznych po przerwie zimowej. VVV rozpocznie dzisiejsze spotkanie bez Michaela Timiseli, który dopiero wczoraj wrócił do treningów po tygodniowej przerwie związanej z grypą, oraz bez Ruuda Boymansa, który wraca powoli do zdrowia po kontuzji łydki. Obydwaj zawodnicy zajmą miejsce na łąwce rezerwowych. Excelsior ciągle bez; Bergkampa, De Graafa, Vinckena i Alisica, lecz Ci zawodnicy nie grali również tydzień temu, dlatego trener Pastoor nie zamierza zmieniać swojej jedenastki. Prawdopodobnie wyjściowe jedenastki: VVV-Venlo: Begois; De Regt, Yoshida, El Akchaoui, Fleuren; Tóth, Vujicevic, Cullen; Chula, Uchebo i Musa. Excelsior: Paauwe; Bovenberg, Nieveld, Ramsteijn, Nelom; Roorda, Clasie, Koolwijk; Fernandez, Fillecia i Zeegelaar. Bukmacherzy faworyzują drużynę domową, lecz moim zdaniem większe szanse na zwycięstwo ma Excelsior. Drużyna z Rotterdamu gra obecnie lepszy futbol i jest bardziej poukładana. Spodziewam się otwartego spotkania z kilkoma bramkami, dlatego decyduję się na te dwa typy: - VVV Venlo - Excelsior Rotterdam x2 (1.66) stawka: 5/10 ⛔ - Liczba bramek w spotkaniu over 2,5 (1.80) stawka: 2/10 ⛔

groven 2,2K

groven

Forum VIP

Roda Jc Kerkrade - De Graafschap 0:0
Typ: 1 Kurs: 1.50

Spotkanie gdzie beniaminek będzie miał po raz kolejny ciężko o zdobycz punktową. Roda jest doświadczonym zespołem, który powinien wykorzystać atut własnego boiska i wygrać to spotkanie. Roda w tej chwili zajmuje 7 pozycję w Dutch Eredivisie 2010/2011 ich rywal 12 pozycja. Roda jako jedyna z drużyn nie przegrała u siebie nawet jednego spotkania. To stawia ich w roli faworyta w tym spotkaniu. De Graafschap na wyjazdach bilans 2-2-8, więc nie spodziewam się rewelacji w tym spotkaniu z ich strony. Co ciekawe Graafschap nie wygrało od 4 spotkań z rzędu strzelając tylko 1 bramkę, widać że ofensywa kuleje, Roda mimo iż wyniki w kratkę ostatnio widać tendencję rosnącą. Na uwagę zasługuje remis w przedostatniej kolejce z Ajaxem oraz bardzo obecującą wygraną na wyjeździe z Groningen aż 1:4. Tytoń broni jak nawiedzony. W meczu z Ajaxem w 88. minucie nasz bramkarz uratował remis dla Rody i stał sie bohaterem spotkania. W następnej kolejce także obronił karnego w meczu z Groningen. Junkier zdobył 3 bramki dla Rody i dzięki niemu został niekwestionowanym liderem strzelców w zespole. Ma na koncie 13 bramek i w tej chwili włączył się do walki o króla strzelców Eredivisie. Dzisiaj o godzinie 19.45 powinien poprawić swój dorobek bramkowy. W pierwszym spotkaniu w tym sezonie pomiędzy tymi zespołami Roda przegrała z drużyną De Graafschap 3:1, co było małą niespodzianką. Tym razem gospodarze tak łatwo nie powinni oddać zwycięstwa. A stadion który jest twierdzą w tym sezonie oraz kibice pomogą im w tym. Rundę jesienną Roda miała zdecydowanie lepszą niż wiosna, lecz patrząc po ostatnich wynikach można stwierdzić, że górnicy wracają na drogę zwycięstw. Beniaminek De Graafschap będzie musiał walczyć o utrzymanie. Ich przewaga nad strefą zagrożoną spadkiem do 2 ligi wynosi tylko 4 punkty. Jeżeli nie zmienią swojej gry to za niedługo mogą powrócić tam skąd niedawno awansowali.
Parkstad Limburg Stadion jest twierdzą nie do zdobycia w tym sezonie

spinache 96

spinache

Forum VIP
Willem II - Heerenveen

typ Over 2.5 ✅ 4 - 3

kurs 1.50 expekt

Spotkanie druzyn ktore w Eredivisie najbardziej lubia wyniki powyzej 2 bramek. Willem zwlaszcza przez to ze okupujac ostatnie miejsce w lidze traci bardzo wiele bramek. Wg. statystyk 18 z 24 spotkan dotychczas rozegranych w lidze zakonczylo sie wynikiem powyzej 2.5 bramki. Ostatnio trwa seria Willem, 4 mecze zakonczyly sie wynikiem powyzej 2.5.

Heerenveen 4. kolejki temu zakonczyla takze ciekawa serie 9. spotkan zakonczonych wynikami minimum 3 bramek. Ostatnio 4 spotkania to undery, jednak jestem prawie pewien ze dzisiejszy mecz zakonczy te serie. Goście beda chcieli powetowac sobie ostatnia domowa porazke z Alkmaar 0-2, do tego patrzac na historie h2h przez ostatnich 6 lat, przez ostatnich 6 meczy gdzie Heerenveen gralo w roli gości wyniki byly takie :

Willem II Heerenveen 4:1
Willem II Heerenveen 1:3
Willem II Heerenveen 2:3
Willem II Heerenveen 1:3
Willem II Heerenveen 4:3
Willem II Heerenveen 2:2

Prawo serii w tej branzy czasami sie nie sprawdza, a gdy staja na przeciw siebie druzyny które czesto osiagaja wyniki wielobramkowe to bardzo czesto konczy sie wynikiem 0-0. Ja jednak mysle, ze taka sytuacja nie bedzie miala w dniu dzisiejszym miejsca.

ajax 2K

ajax

Forum VIP
Cóż, wczoraj niestety nie poszło i dziwi mnie trochę fakt, że żaden z betów nie trafiony. Gol w pierwszej minucie a później dziesięć innych okazji na bramki, ale jak widać nie chciało im się strzelać. Pierwsza połowa zdecydowanie dla VVV, druga natomiast dla Excelsioru.
Co do dzisiejszych spotkań to popieram typ Grovena na Rodę. Ba, nawet postawię chyba (-1). Roda to bardzo solidny zespół. Poza tym w bramce jest Tytoń, rewelacja tego sezonu jeżeli chodzi o bramkarzy. Bilans De Graafschap na wyjeździe kiepski i w Kerkrade nie powinien zostać poprawiony, więc moim zdaniem również można śmiało łapać 1 a nawet 1 (-1).
Reszty spotkań nie będę grał, szykuję się na jutro, ponieważ będzie to bardzo ciekawy dzień Eredivisie.
P.S. Bet na over w spotkaniu Willem II -Heerenveen wydaje się również bardzo ciekawy. Ostatania siła vs. Heerenveen, które musi zacząć coś grać nareszcie. Z tego co słyszałem, to w pierwszej jedenastce Heerenveen ma wystąpić Bas Dost (nareszcie). Widzi mi się on bardzo jako strzelec bramki, ale z tym poczekam na potwierdzającą informację o składach. Tak czy siak, over 2,5 powinien być.

C 15

chuli

Użytkownik
Bas Dost gra.
Tak więc Willem II-Heerenveen powinien byc tymbardziej overowy.
Mozna sie rowniez pokusic o brameczkę Basa.
Pozdroweczki.

huczek 14

huczek

Użytkownik
Piłka nozna, Holandia 26.02.2011 19:45
Spotkanie: Heracles - Vitesse
Typ:X2
Kurs:2.01
Buk:Betsson
Z pewnoscia nie mozna powiedziec o starciu 13 i 14 miejsca w lidze Holenderskiej,ze zawpowiada sie ono ciekawie. Jedynym argumentem sklaniajacym do przyjrzenia sie blizej temu pojedynkowi sa kursy wystawione przez bukmacherów. Tak jak juz wspomnialem druzyny te sasiaduja ze soba w tabeli. W rundzie wiosennej w 6 spotkaniach Heracles wywalczyl 6 punktow. Vitesse zas w 5 pojedynkach 7pkt. Forma obydwu druyzyn wydaje sie byc zatem podobna i trudno sie nia kierowac w przypadku tej konfrontacji. Potencjal jednak wyraznie wydaje sie byc wiekszy po stronie gosci. To oni przeciez dysponuja blisko 2 razy drozsza kadra. Widac,ze zarzad tego klubu ma bardzo ciekawa wizje rozwoju klubu. Najwiekszymi gwiazdami druzyny sa zawodnicy nie przekraczajacy 23 roku zycia. Mowa tu o najlepszych strzelacach Aissatim (2,5mln E - 20 lat), Pedersenie (1,5mln E- 20 lat). Ogolnie Z reszta srednia wieku druzyny wynosi dokladnie 23,1. Warto jeszcze wspomniec o takich zawodnikach jak: Bony Wilfried (2,5mln E-22lata), Matic(2,25mln E-22l), kapitan druzyny Slobodan Rajkovic (25mln E-22l) czy 18 letni bramkarz Matej Delac (1,5mln E). Heracles potencjalnie przy nich wypada zdecdyowanie gorzej. Atut wlasneo bosika napewno nie przemawia za nimi az tak bardzo jak odnosza sie do tego kursy. Dzisiaj zdecdyowalem sie postaic na mlodosc czyli najmniej zawansowana wiekiem w tej lidze druzyne Vitesse.

ajax 2K

ajax

Forum VIP
Jak na razie to sporo niespodzianek w tej kolejce Eredivisie. Roda wczoraj tylko remis na własnym stadionie, a było sporo możliwości by wygrać ten mecz bez większego problemu. Over w meczu Willem II trafiony, tak jak pisał spinache. Bas Dost jako strzelec bramki również trafiony, co cieszy. Ale trzeba skupić się na dzisiejszym dniu, bo dziś zapowiadają się znakomite pojedynki.
AZ - Twente
Ciężko wskazać mi faworyta w tym spotkaniu, najbardziej widzi mi się bramkowy remis. Problemem AZ w tym pojedynku będzie obsadzenie bramki, ponieważ ani Didulica ani Romero nie mogą wystąpić, więc między słupkami stanie trzeci bramkarz drużyny. Do tego nie zagrają Moisander i Martens.
Po drugiej stronie Twente, które traci powoli swoją świeżość. Problemem mistrza Holandii może być krótki czas na przygotowanie się do tego spotkania. Zawodnicy z Enschede mieli zaledwie dwa dni, co na pewno działa na ich niekorzyść. Jeżeli mowa o osłabieniach w drużynie De Tukkers, to nie zobaczymy dziś Tindalliego. Do gry wraca za to najgroźniejszy zawodnik drużyny, Janko.
Myślę, że w tym spotkaniu powinniśmy zobaczyć kilka bramek, dlatego na pewno zdecyduję się na over bramkowy. Zagrają drużyny, które potrafią stwarzać sobie sporo sytuacji strzeleckich, do tego dochodzą dwa ważne argumenty; zmęczenie Twente + osłabienie w bramce AZ. Jak pisałem wcześniej widzi mi się najbardziej remis, no może z lekkim przeważaniem AZ. Jakbym miał wskazać faworyta, to stawiał był 1 lub 1X. Nie będę jednak grał na zwycięzcę, a na liczbę bramek:
- AZ - Twente over 2,5 (1.85) stawka 4/10 ✅
- AZ - Twente over 3,5 (3.15) stawka 1/10 ⛔
Czułem te 1 lub X... trzeba było to grać.
NEC Nijmegen - FC Utrecht
Jeszcze kilka tygodni temu w ciemno stawiałbym na Utrecht, lecz nie dziś. Ogromna fala absencji w Utrechcie robi z NEC lekkiego faworyta. Ekipa z Nijmegen jest niepokonana od ostatniej porażki z Enschede, która miała miejsce 27 listopada. Oczywiście, że trzeba zaznaczyć, iż NEC nie zagrało dużo trudnych pojedynków od tej pory. Mowa jedynie o remisach z Ajaksem, AZ i Twente.
NEC zagra bez Sibuma, Vleminckxa i Willa - cała trójka jest zawieszona. Z drugiej strony długa lista absencji w Utrechcie; Demouge, Mulenga, Nesu, Asare (z tych najważniejszych zawodników) oraz pod znakiem zapytania stoi występ Driesa Mertensa, który narzeka na kontuzję łydki. Do gry co prawda powrócił Van Wolfswinkel, lecz Rick jeszcze nie jest gotowy fizycznie by grać na pełnych obrotach całe spotkanie. Było to doskonale widać w ostatnim spotkaniu Utrechtu z Heraclesem, gdzie snajper Utrechtu już od 70 minuty nie miał praktycznie siły biegać.
Sporo osłabień ofensywnych po obu stronach + NEC na własnym boisku stawia w roli lekkiego faworyta drużynę z NEC. I tutaj najbardziej widzi mi się gra na 1 lub 1X (chyba nawet remis jest ciekawszą opcją patrząc na 10 ostatnich spotkań NEC 7/10 remisów). Do tego under trzeba łapać po ładnym kursie 1.92. Propozycje na to spotkanie:
- NEC - Utrecht 1X (1.44) stawka 4/10 ✅
- Under 2,5 (1.92) stawka 2/10 ✅
Chociaż tutaj komplet.

PSV - Ajax
Najciekawsze spotkanie dzisiejszego dnia w Eredivisie. Walka o być albo nie być. Jeżeli Ajax wygra (lub w najgorszym przypadku zremisuje) to liczy się ciągle w walce o tytuł, porażka Joden przekreśla już wszystkie szanse drużyny De Boera.
Faworytem bukmacherów jest oczywiście PSV, które gra na swoim stadionie. Obydwie drużyny przystąpią do spotkania w najsilniejszych składach. Będzie to na pewno pojedynek, w którym obie drużyny stworzą sobie świetne okazje strzeleckie, dlatego będę stawiał w tym spotkaniu over bramkowy. Pojedynek na ArenA zakończył się wynikiem 0-0, co na pewno nie odzwierciedliło tego spotkania.
W PSV jeden człowiek ciągnie grę ekipy z Eindhoven i jest nim oczywiście Dzsudzsak. Praktycznie co spotkanie strzela on bramki i najczęściej z rzutów wolnych. Znakomita technika o czym przekonał się Stekelenburg rok temu w Eindhoven, kiedy Dzsudzsak wpakował w bramkę Ajaksu przepiękne rzuty wolne.
W Ajaksie coraz bardziej błyszczy świeżością oraz swoją dawną formą Sulejmani. Miki zaczyna grać jak za czasów Heerenveen i obrońcy PSV na pewno muszą go dobrze kryć, ponieważ Serb może znaleźć sobie drogę do bramki rywala jednym sprintem po otrzymaniu prostopadłej piłki od kolegów z drużyny. Dobrym przykładem był mecz z Anderlechtem. Ważna będzie również rola Eriksena, który podobnie jak Miki jest w bardzo dobrej formie i na środku pola to ona będzie mózgiem Ajaksu.
Na pewno więcej wartościowych zawodników ma Ajax, lecz PSV zagra na swoim stadionie. Jeżeli Dzsudzsak będzie dobrze pokryty i PSV nie będzie miało za dużo wolnych w okolicy 20-30 metrów, to jestem raczej pozytywnie nastawiony do wyniku. Lekkim faworytem jest dla mnie ekipa z Amsterdamu, ponieważ; jest to mecz o wszystko, w świetnej formie jest ofensywa Ajaksu, w bramce mamy znakomitego Stekelenburga, Ajax potrafi mobilizować się na bardzo ważne spotkania. W tym spotkaniu widzą mi się takie bety:
- PSV - Ajax over 2,5 (1.65) stawka: 5/10 ⛔
- PSV - Ajax over 3,5 (2.55) stawka: 2/10 ⛔
- Obie strzelą (1.55) stawka 6/10 ⛔
- PSV - Ajax 2 (3.75) stawka 1/10 -&gt; świetne value moim zdaniem, a spora szansa na trafienie tego. ⛔
Porażka na pełnej linii, słaby mecz do kwadratu, jedynie faule i ślizganie się po murawie.

benek_27 4,5K

benek_27

Forum VIP
Sint Truidense vs Cercle Brugge 1 (DNB), 1.88 NordicBet 3/10 ⛔ 0:3 :eek: Lekki szok, że aż taki pogrom ;)
Widzę tutaj niezłe value. W Bet365 zaledwie 1.73 na tego typu bet. Sint Truidense jest ekipą grającą typowo w kratkę, a i typowo domową drużyną, choć ich bilans u siebie jest równie słaby: 5-2-5. Jednak jeśli zdobywają punkty to u siebie. Ostatnio ponieśli dwie głupie porażki, jedna z Charleroi, które broni się rękami i nogami przed spadkiem i już mniej dziwna porażka z Mechelen u siebie. Forma St. Truidense jest fatalna, bo od 8 spotkań nie wygrali meczu i stąd zapewne ten kurs. Cercle po świetnym początku sezonu już nie gra tak samo, teraz też 5 spotkań bez zwycięstwa, a w tym 4 porażki i jeden remis z... Eupen. Czyli nic takiego nie grają. Co prawda dzisiaj do składu wraca Foley, ale to dla mnie żadne wsparcie. W obronie nie zobaczymy Portiera, może to nie był ważny gracz w sezonie, ale ostatnimi czasy był dość przydatnym defensorem. U gospodarzy nie widzę poważniejszych braków. Jest Delorge, jest Sidibe. Kolejnym aspektem, który pozwala mi tutaj typować wygraną gospodarzy jest to, że Cercle w środę ma mecz w pucharze Belgii i będą się chcieli na nim bardziej skupić w szczególności, że mają już pewny wytęp w PO II w tym sezonie. H2h w kratkę, choć ostatnio dominuje słabsza ekipa z Brugii, czas to zmienić.Dzisiaj jest najlepsza okazja na to.
Powodzenia.

benek_27 4,5K

benek_27

Forum VIP
Jeszcze coś takiego na dzisiaj:
Feyenoord vs Groningen 1, 2.16 Pinn 2/10 ✅ 5:1 peFFunia ;)
Już od wczoraj chodzi mi po głowie typ na wygraną Portowców. Czekałem na to co się będzie działo na rynku i tak jak myślałem, kurs zaczął leciutko spadać na ekipę gospodarzy co mnie przekonało do końca. Feyenoord to aktualnie 14 drużyna Eredivisie - kto by pomyślał, że tak skończą.... No cóż nie istotne. Been jednak chce powalczyć o puchary, będzie to ogromnie ciężkie wyzwanie, ale do przejścia. W końcu ostatnio zagrali dwa lepsze spotkania w których zdobyli 4 punkty. Najpierw wygrana przeciwko Heraclesowi, a w ub. tygodniu dość niespodziewanie zremisowali w drugiej stolicy Holandii - Hadze z miejscowym ADO, 2:2. Gdyby nie fatalna końcówka wykonaniu Feyenoordu skończyli by mecz z 3ema punktami, ale w 77 i 83 minucie Bociany doprowadziły do remisu. Dzisiaj czeka ich ciężka przeprawa przeciwko Groningen, aktualnej 4ej sile Eredivisie. Feyenoord dzisiaj bez zawodników, którzy mają długoterminowe kontuzje - czyli zagrają w optymalnym składzie (musieli się ogarnąć bez Tomassona, Cisse etc. w tylu spotkaniach). U gości natomiast zabraknie podstawowych pomocników: Anderssona (12/2), Ajilore (14/0) oraz van de Laaka (16/2). Jak widać pomoc będzie nieco okrojona. W dodatku goście w poprzedniej kolejce zostali rozgromieni na własnym boisku przez Górników z Kerkrade aż 4:1. Do składu na dzisiejszy mecz jest wpisany czołowy strzelec drużyny, Matavz - ale to może nie pomóc. To nie jest drużyna, w której jeden zawodnik może rozstrzygnąć mecz. Jak dla mnie Portowcy mają spore szanse wykorzystać problemy kadrowe Groningen oraz słabszą formę psychiczną i pokonać rywala. H2H wyrównane, ale liczę na powtórkę z rozrywki z poprzedniego sezonu gdzie to Feyenoord na de Kuip wygrał z Groniengen aż 3:1.
Powodzenia.

ajax 2K

ajax

Forum VIP
Podsumowanie 25. kolejki Eredivisie
Poniżej prezentuje podsumowanie 25. kolejki Eredivisie. Może ktoś z Was skorzysta z niego przy typowaniu kolejnej kolejki. Starałem się wychwycić najważniejsze fakty oraz by podsumowanie było najbardziej obiektywne jak to możliwe. Zacznijmy od piątku. VVV Venlo - Excelsior. Było to bardzo dziwne spotkanie, ponieważ pierwsza bramka padła już 1 minucie spotkania. Stawiałem w tym pojedynku over bramkowy i przyznam szczerze, że nie mam pojęcia jakim cudem nie było tam overu. W pierwszej połowie dominowała drużyna domowa, druga była jednak bardziej wyrównana. W całym spotkaniu były 8 bardzo dobrych okazji strzeleckich, nie licząc uderzeń z dystansu. Tak więc wynik 1-0 nie odzwierciedlił przebiegu spotkania, powinno być więcej bramek, ale wygrana Venlo na pewno zasłużona. Przebieg spotkania mógł być trochę inny, ponieważ sędzia nie dopatrzył się brzydkiego faulu zawodnika VVV na piłkarzu Excelsioru. W skrócie; Dominujące VVV zasłużenie zwyciężyło, lecz wynik zdecydowanie za niski. Willem II - Heerenveen. Spotkania nie oglądałem, więc mój opis jest jedynie oparty na skrótach jakie widziałem oraz analizach ekspertów w różnych studiach. W tym spotkaniu działo się wszystko; ciekawe akcje, ładne bramki, samobójcze bramki. W temacie 25. kolejki został trafiony over bramkowy i jak widać bez problemu siadł. Bas Dost również trafił swoją bramkę, więc komplet propozycji związanych z tym spotkaniem trafiony. Heracles - Vitesse. Kolejna strzelania. Heracles to typowa drużyna własnego boiska, co pokazują statystyki oraz właśnie ten pojedynek. Sztuczna trawa działa zdecydowanie na korzyć ekipy z Almelo. Był to w każdym tego słowa znaczeniu pogrom. Heracles przeważał, w drużynie Vitesse pojawiło się za dużo błędów w defensywie, np. nieporozumienia defensorów z bramkarzem. Trzeba zapamiętać, że Heracles nie boi się żadnego rywala na swoim boisku. Roda JC - De Graafschap. Był to bardzo dziwny mecz, ponieważ Roda powinna go bez większego problemu wygrać. Okazje bramkowe 10-4 na korzyść Rody. Bramka na 1-0 dla Rody padła po błędzie w obronie. Później zawodnicy ekipy domowej mieli świetne okazje na kolejne bramki, lecz trafiali albo w słupek, albo w bramkarza, albo zawodnicy De Graafschap wybijali piłkę z linii bramkowej. 1-1 to piękny strzał De Riddera w okno bramki Tytonia, polski golkiper bez szans. W okolicy 80 i 84 min Roda miała jeszcze dwa słupki, więc wynik ponownie nie odzwierciedlił przebiegu spotkania. Dominacja domowej drużyny niestety nie sprawdziła się w wyniku. Wynik 1-1 jest tutaj również zbyt niskim rezultatem. NAC - ADO. Kolejny dziwny mecz w którym działo się wszystko. Najpierw gol Schildera, później bramka Verhoeka (jest od tygodni w świetnej formie) na 1-1 i po tym samobójcza bramka Horvatha i ADO prowadzi. Zaraz po przerwie Schilder wyrównuje i czerwoną kartkę dostaje Kum. Wtedy NAC złapał jeszcze bardziej wiatr w żagle i szybko wysunął się na prowadzenie, po ogromnym błędzie w obronie ADO. Strzelcem bramki był Feher, lecz wyglądało to tak; defensor ADO, który miał dużo czasu na wykopanie piłki, nagle panikuje i wykopuje z własnego pola futbolówkę, która odbija się od Fehera i trafia do bramki ADO. Był to dość wyrównany mecz i czerwona kartka pomogła drużynie NAC w odniesieniu sukcesu. AZ - Twente. W pierwszych minutach przeważała drużyna AZ i to właśnie ona strzeliła pierwszą bramkę po dośrodkowaniu w pole karne i niefortunnym wkopaniu futbolówki przez Theo Jansena do własnej bramki. Następnie miało miejsce wydarzenie spotkania, czyli niezasłużona czerwona kartka dla Douglasa i później jego skandaliczne zachowanie o czym pisałem już w temacie dotyczącym ciekawostek Eredivisie i Jupiler Pro League. Sędzia chciał chyba się zrewanżować za swój błąd i pokazał również czerwony kartonik piłkarzowi AZ. Wtedy Twente zaczęło naciskać i zdołało wyrównać w 89 minucie po bardzo ładnej bramce Luuka De Jonga. AZ się jednak nie poddało i ostanie 4 minuty należało do podopiecznych trenera Verbeeka. Bramkę na wagę zwycięstwa zdobył w 93 minucie Falkenburg. Warto zapamiętać nazwisko tego Pana; Rudd Bossen, który jest naprawdę bardzo kiepskim sędzią. Feyenoord - Groningen. Tak dominującego Feyenoordu nie widziałem od miesięcy. 3 zawodnicy drużyny z Rotterdamu zasługują na wyjątkowe wyróżnienie; Bieseswar, Ryo i oczywiście Wijnaldum. Pierwszy z nich świetnie grał na skrzydle i asystował. Ryo wprowadził dużo ożywienia na środku w Feyenoordzie. Jest to bardzo dynamiczny, szybki, z dobrym dryblingiem zawodnik. Wijnaldum… co tu dużo pisać? 4 bramki (2 z karnego) i zdecydowanie Man of the match. Feyenoord zagrał bardzo dobry futbol, ale warto wspomnieć jeszcze o bramce na 2-1 dla Groningen. Swerts pokazał po raz kolejny jak słabym jest obrońcą. Bramka dla drużyny przyjezdnych padła po jego wielkim błędzie, kiedy przyjął piłkę i nie wiedział co z nią zrobić po czym podbiegł napastnik Groningen i strzelił. Podsumowując; Feyenoord gra coraz lepszy futbol i nie zdziwię się, jak w kolejnych spotkaniach złapie kilkanaście ważnych punktów. Będę się uważnie przyglądał Feyenoordowi do końca ligi, ponieważ mam nadzieję, że da mi jeszcze kilka razy zarobić. PSV - Ajax. Mec przypominający pojedynek szachowy. W pierwszej połowie częstsze i groźniejsze ataki PSV. Czerwoną kartkę powinien otrzymać Toivonen po uderzeniu łokciem Vertonghena. Nie będę się już o tym rozpisywał, ponieważ tą sytuację (+ video) opisałem w temacie o newsach Eredivisie/Jupiler League. W drugiej połowie Ajax był trochę aktywniejszy, ale widać było, że żadna z drużyn nie chciała przegrać. Po bardzo dobrym podaniu Vertonghena sam na sam wychodził Eriksen, lecz sędzia niezasłużenie zauważył faul. W końcówce spotkania ponownie bardzo dobrą paradą popisał się Stekelenburg i można śmiało napisać, że to on w największym stopniu uratował punkt dla drużyny z Amsterdamu. Frank de Boer po meczu; możemy być zadowoleni, że mamy Maartena Stekelenburga, jednego z najlepszych bramkarzy świata. NEC - Utrecht. Ponownie ładnie trafiony pojedynek (chodzi o typy). Tak jak się spodziewałem, osłabienia ofensywne w jednej i drugiej ekipie będą bardzo znaczne. Przez większość spotkania tą lepszą drużyną był Utrecht, lecz świetnie bronił młody bramkarz NEC. Utrecht ma zbyt wiele absencji w ofensywie by grać tak dobry futbol jak jeszcze kilka tygodni temu. Bramkę na 1-1 zdobył Van Wolfswinkel, lecz przez całe spotkanie był praktycznie niewidoczny. Dobrze na pewno zagrał Dries Mertens, lecz jego świetne ataki na skrzydle nie potrafili wykorzystać koledzy z drużyny lub stopował je bramkarz NEC. Myślę, że 1-2 byłby najbardziej sprawiedliwym wynikiem, lecz tak się nie stało z powodu braku świeżości Utrechtu. Podsumowując całą kolejkę: Bardzo dużo dziwnych spotkań, gdzie wyniki nieodzwierciedlany gry na boisku. Masa błędnych decyzji sędziów, gdzie albo niepotrzebnie wyciągali czerwone kartoniki, albo nie zauważali uderzeń łokciami czy brzydkich fauli. Kolejka bogata w gole, większość z nich bardzo przeciętna, lecz zdarzały się i wspaniałe bramki jak choćby ta De Riddera w meczu z Rodą. Osłabienia na przyszłą kolejkę: Douglas został zawieszony przez KNVB na 6 spotkań. Holenderski Związek Piłki Nożnej rozpatruje również zawieszenia Toivonena, który pracuje na nie od kilku kolejek. Do tego czerwone kartki otrzymali: Kum (ADO Den Haag) i Viergever (AZ). Powodzenia w kolejnej kolejce ;)

Otrzymane punkty reputacji: +9
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom