Jak na razie to sporo niespodzianek w tej kolejce Eredivisie. Roda wczoraj tylko remis na własnym stadionie, a było sporo możliwości by wygrać ten mecz bez większego problemu. Over w meczu Willem II trafiony, tak jak pisał spinache. Bas Dost jako strzelec bramki również trafiony, co cieszy. Ale trzeba skupić się na dzisiejszym dniu, bo dziś zapowiadają się znakomite pojedynki.
AZ - Twente
Ciężko wskazać mi faworyta w tym spotkaniu, najbardziej widzi mi się bramkowy remis. Problemem AZ w tym pojedynku będzie obsadzenie bramki, ponieważ ani Didulica ani Romero nie mogą wystąpić, więc między słupkami stanie trzeci bramkarz drużyny. Do tego nie zagrają Moisander i Martens.
Po drugiej stronie Twente, które traci powoli swoją świeżość. Problemem mistrza Holandii może być krótki czas na przygotowanie się do tego spotkania. Zawodnicy z Enschede mieli zaledwie dwa dni, co na pewno działa na ich niekorzyść. Jeżeli mowa o osłabieniach w drużynie De Tukkers, to nie zobaczymy dziś Tindalliego. Do gry wraca za to najgroźniejszy zawodnik drużyny, Janko.
Myślę, że w tym spotkaniu powinniśmy zobaczyć kilka bramek, dlatego na pewno zdecyduję się na over bramkowy. Zagrają drużyny, które potrafią stwarzać sobie sporo sytuacji strzeleckich, do tego dochodzą dwa ważne argumenty; zmęczenie Twente + osłabienie w bramce AZ. Jak pisałem wcześniej widzi mi się najbardziej remis, no może z lekkim przeważaniem AZ. Jakbym miał wskazać faworyta, to stawiał był 1 lub 1X. Nie będę jednak grał na zwycięzcę, a na liczbę bramek:
- AZ - Twente over 2,5 (1.85) stawka 4/10
![White heavy check mark :white_check_mark: ✅](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/2705.png)
- AZ - Twente over 3,5 (3.15) stawka 1/10
Czułem te 1 lub X... trzeba było to grać.
NEC Nijmegen - FC Utrecht
Jeszcze kilka tygodni temu w ciemno stawiałbym na Utrecht, lecz nie dziś. Ogromna fala absencji w Utrechcie robi z NEC lekkiego faworyta. Ekipa z Nijmegen jest niepokonana od ostatniej porażki z Enschede, która miała miejsce 27 listopada. Oczywiście, że trzeba zaznaczyć, iż NEC nie zagrało dużo trudnych pojedynków od tej pory. Mowa jedynie o remisach z Ajaksem, AZ i Twente.
NEC zagra bez Sibuma, Vleminckxa i Willa - cała
trójka jest zawieszona. Z drugiej strony długa lista absencji w Utrechcie; Demouge, Mulenga, Nesu, Asare (z tych najważniejszych zawodników) oraz pod znakiem zapytania stoi występ Driesa Mertensa, który narzeka na kontuzję łydki. Do gry co prawda powrócił Van Wolfswinkel, lecz Rick jeszcze nie jest gotowy fizycznie by grać na pełnych obrotach całe spotkanie. Było to doskonale widać w ostatnim spotkaniu Utrechtu z Heraclesem, gdzie snajper Utrechtu już od 70 minuty nie miał praktycznie siły biegać.
Sporo osłabień ofensywnych po obu stronach + NEC na własnym boisku stawia w roli lekkiego faworyta drużynę z NEC. I tutaj najbardziej widzi mi się gra na 1 lub 1X (chyba nawet remis jest ciekawszą opcją patrząc na 10 ostatnich spotkań NEC 7/10 remisów). Do tego under trzeba łapać po ładnym kursie 1.92. Propozycje na to spotkanie:
- NEC - Utrecht 1X (1.44) stawka 4/10
![White heavy check mark :white_check_mark: ✅](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/2705.png)
- Under 2,5 (1.92) stawka 2/10
Chociaż tutaj komplet.
PSV - Ajax
Najciekawsze spotkanie dzisiejszego dnia w Eredivisie. Walka o być albo nie być. Jeżeli Ajax wygra (lub w najgorszym przypadku zremisuje) to liczy się ciągle w walce o tytuł, porażka Joden przekreśla już wszystkie szanse drużyny De Boera.
Faworytem bukmacherów jest oczywiście PSV, które gra na swoim stadionie. Obydwie drużyny przystąpią do spotkania w najsilniejszych składach. Będzie to na pewno pojedynek, w którym obie drużyny stworzą sobie świetne okazje strzeleckie, dlatego będę stawiał w tym spotkaniu over bramkowy. Pojedynek na ArenA zakończył się wynikiem 0-0, co na pewno nie odzwierciedliło tego spotkania.
W PSV jeden człowiek ciągnie grę ekipy z Eindhoven i jest nim oczywiście Dzsudzsak. Praktycznie co spotkanie strzela on bramki i najczęściej z rzutów wolnych. Znakomita technika o czym przekonał się Stekelenburg rok temu w Eindhoven, kiedy Dzsudzsak wpakował w bramkę Ajaksu przepiękne rzuty wolne.
W Ajaksie coraz bardziej błyszczy świeżością oraz swoją dawną formą Sulejmani. Miki zaczyna grać jak za czasów Heerenveen i obrońcy PSV na pewno muszą go dobrze kryć, ponieważ Serb może znaleźć sobie drogę do bramki rywala jednym sprintem po otrzymaniu prostopadłej piłki od kolegów z drużyny. Dobrym przykładem był mecz z Anderlechtem. Ważna będzie również rola Eriksena, który podobnie jak Miki jest w bardzo dobrej formie i na środku pola to ona będzie mózgiem Ajaksu.
Na pewno więcej wartościowych zawodników ma Ajax, lecz PSV zagra na swoim stadionie. Jeżeli Dzsudzsak będzie dobrze pokryty i PSV nie będzie miało za dużo wolnych w okolicy 20-30 metrów, to jestem raczej pozytywnie nastawiony do wyniku. Lekkim faworytem jest dla mnie ekipa z Amsterdamu, ponieważ; jest to mecz o wszystko, w świetnej formie jest ofensywa Ajaksu, w bramce mamy znakomitego Stekelenburga, Ajax potrafi mobilizować się na bardzo ważne spotkania. W tym spotkaniu widzą mi się takie bety:
- PSV - Ajax over 2,5 (1.65) stawka: 5/10
![No entry :no_entry: ⛔](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/26d4.png)
- PSV - Ajax over 3,5 (2.55) stawka: 2/10
![No entry :no_entry: ⛔](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/26d4.png)
- Obie strzelą (1.55) stawka 6/10
- PSV - Ajax 2 (3.75) stawka 1/10 -> świetne value moim zdaniem, a spora szansa na trafienie tego.
Porażka na pełnej linii, słaby mecz do kwadratu, jedynie faule i ślizganie się po murawie.