Polska, Ekstraklasa: Piast Gliwice - Wisła Kraków 25.02.2018. godz. 15:30
Typ: over 3 azjan / Kurs: 3.15 / Buk: 1xbet /
Wisła zdobyła cztery punkty po przerwie, style może nie był zachwycający ale jak zaznacza sam trener ta ekipa pod jego wodzą ciągle buduje swój sposób gry. Każdy mecz ma być lepszy, a to oznacza że Wisła ma grać płynniej w ataku, szybciej z większą kombinacją po to tutaj zatrudniona Carillo z Arką były akcję i była skuteczność to już dobry prognostyk ale było też sporo błędów w defensywie ale jak będą strzelać o jedną bramkę więcej od rywala to większego problemu z tym nie będzie, zresztą od kilku sezonów na wyjazdach ten zespół ma masę problemów przynajmniej z poprawną grą w defensywie, w tym sezonie jest taka różnica ze dołożyli więcej w ataku dlatego potrafią punktować dość regularnie. No i Wisła ma cały czas Carlitosa na boisku ten zawodnik robi różnice a każdy jego stały fragment gry to ogromne zagrożenie a przy takich warunkach i boisku te faule będą się zdarzały.
Piast zagrał dwa różne mecze najpierw przegrywając u siebie z Jagiellonia 0:2 gdzie pojawił się problem ze skutecznością bo ekipa gospodarzy była bardzo aktywna w ataku. W Gdańsku nie zagrali mega defensywie ale była to bardziej rozważna piłka która dała bardzo ważną wygraną chociaż i w tym meczu z każdą minutą w ataku się rozkręcali. Dziś stawiam na opcję bardziej ofensywnego zespołu, zresztą progres w tej grze jest - sporo szybkości, strzałów w ich wykonaniu a Wisła pokazała że potrafi być wolna w defensywie. Zresztą zwycięstwo da tej ekipie awans na 12 miejsce i dużo pewności siebie. Wzmocnili się w defensywie ale nie unikają jeszcze indywidualnych błędów a Biała Gwiazda pokazała z Arką że takie prezenty bezlitośnie wykorzystuje.
Też sporo może tutaj zrobić pogoda -7 stopni zmrożone boisko, podskakująca piłka, w takich warunkach się nie trenuje to moim zdaniem będzie oznaczać że ta piłka może nie raz nie dwa spłatać figla a po obu stronach moim zdaniem zdecydowanie lepsza technika w formacjach ofensywnych niż defensywnych. Taka murawa i pogoda zdecydowanie nie ułatwia pracy bramkarzom.
Polska, Ekstraklasa: Śląsk Wrocław - Górnik Zabrze 25.02.2018. godz. 15:30
Typ: over 3 azjan / Kurs: 2.26 / Buk: 1xbet /
Ten mecz dla mnie większe analizy nie potrzebuje, w Śląsku rewolucji w grze się nie spodziewam przynajmniej w defensywie Pawłowski nie jest cudotwórcą i leku na taką dyspozycję poszczególnych graczy w defensywie w tydzień nie znalazł – brakuje im koncentracji, szybkości po prostu formy a to w starciu z takim zespołem niczego moim zdaniem dobrego nie wróży bo Górnik potrafią jak wiemy bardzo szybko przechodzić z defensywą do ataku do tego te wyśmieje prostopadłe piłki wszystkich nie ma opcji by defensywa Śląska była wstanie zatrzymać. Ja już kiedyś wspomniałem w tej ekipie też wina w takiej tragicznej grze w destrukcji bierze się stąd że brakuje dla mnie typowego defensywnego pomocnika z prawdziwego zdarzenia. Pawłowski będzie chciał grać systemem 4-3-3 nie wiem czy to nie osłabi bocznych sektorów które i tak zostawały bez asekuracji. Są też dobre informacje bo do składu wracają Robak oraz Piech tak więc będzie kim odrabiać straty i po prostu grać w przodzie, efekt nowej miotły też myślę że da jakąś nową energie ale czy z tej energii nie wyniknie to że się napalą podejdą raz czy dwa za wysoko i dostaną dwa gongi i będzie już punktowanie. Górnik nie zachwycił w Płocku ale zagrał swoje czyli znowu ofensywna piłki, sytuacje i bramki były ale defensywnie to nie było popisu, w następnym meczu ograli Termalikę 3:0 ale też nie wiem co o tym meczu tak dokładnie myśleć bo wiemy co się działo w ekipie z Niecieczy. Moim zdaniem jednak jedno się nie zmienia Górnik chce grać do przodu, ma kim, ma tą szybkość, skuteczność i na to także dziś liczę, a także że przyśpią parę razy w defensywie.