Levante – Real Saragossa
Drużyna Levante w ostatnich 3 spotkaniach udowodniła, że tanio skóry nie sprzeda i o utrzymanie w Primera Division będzie walczyła do samego końca. Jednak w tym tygodniu trzech piłkarzy z podstawowego składu doznało kontuzji i nie będzie mogło wystąpić w meczu z Saragossą. Pechowcami są obrońcy Alvaro i Rubiales oraz napastnik Nino sprowadzony do Levante z Elche, gdzie na boiskach Segunda Division zdobywał dużo bramek. Celem drużyny Saragossy na ten sezon jest zajęcie przynajmniej 6 miejsca w lidze, które zagwarantuje im występy w przyszłorocznej edycji Pucharu UEFA. Dzięki niezłej dyspozycji, zachowują oni realne szanse na zajęcie miejsca 4 premiowanego grą w
Champions League, ale aby to miejsce zająć punktów z drużynami z dołu tabeli nie należy tracić. Podsumowując jest to spotkanie o wysoką stawkę dla obu drużyn i może się ono zakończyć remisem, który nikogo zbytnio nie zadowoli. Mój typ to remis ze wskazaniem na gości z Saragossy.
Mój typ: x2 – 1,36
Wynik: 0-0
Osasuna Pampeluna – Espanyol Barcelona
Mecz drużyn, które godnie reprezentują Hiszpanię w Pucharze UEFA. Obie ekipy w czwartek awansowały do 1/8 tych rozgrywek, ale awanse wywalczyły w zupełnie innych okolicznościach. Espanyol pewnie pokonał 2-0 włoskie Livorno (w pierwszym meczu wygrał 2-1), a gracze Osasuny po niezwykle dramatycznej końcówce, wszyscy kibice zastanawiali się już kto będzie egzekwował jedenastki a tym czasem w 123 minucie po akcji rozpaczy, zwycięstwo strzałem głową zapewnił im Irańczyk Nekounam. Gospodarze mogą być zmęczeni tym spotkaniem, ale od kluby grające w Primera Divison powinny mieć równie dobrych zawodników na ławce rezerwowych. Jeśli chodzi o ligową postawę obu drużyn, to grają one w kratkę. Espanyol po kryzysie formy w poprzedniej kolejce pewnie ograł 3-1 Mallorcę, a Osasuna w taki dołek chyba wpadła przegrywając 0-1 z Celtą. Jednak już czwartkowe spotkanie z Bordeaux o którym już wspominałem pokazało, że kibice w Pampelunie mogą liczyć na dobrą grę swoich ulubieńców. Drużyny plasują się aktualnie w środku tabeli, ewentualna wygrana może dołączyć, którąś z nich do drużyn walczących o europejskie puchary, a porażka do teamów walczących o utrzymanie, dlatego też ani jedni ani drudzy nie będą chcieli ryzykować w tym spotkaniu otwartej gry i możliwe, że mecz zakończy się polubownym remisem.
Moje typy: X – 3,15 / mniej niż 2,5 bramek – 1,60 /
Wynik: 0-2
Villareal – Mallorca
Villareal po zwycięstwie nad Realem Madryt seryjnie zaczął gubić punkty i odnotował 3 kolejne porażki z rzędu. Tym samym ma już ledwie 4 punkty przewagi nad strefą spadkową. Mallorca, która dotychczas większość punktów zdobywała na boiskach rywali, poprawiła grę na własnym stadionie i dwa poprzednie mecze wygrywała. Jednak na wyjazdach zaczęło iść gorzej i z ostatnich 5 wyjazdów piłkarze Mallorci przywieźli tylko 3 punkty. Faworytem tego spotkania są zawodnicy Villareal jednakże ze względu na słabą dyspozycję w ostatnich meczach uważam, że goście z Balearów są w stanie wywalczyć w tym spotkaniu conajmniej remis, a może nawet pokuszą się o odniesienie zwycięstwa? ????
Mój typ: x2 – 1,69
Wynik: 2-1
Gimnastic Tarragona – Valencia
Mecz, który ma zdecydowanego faworyta jakim niewątpliwie są piłkarze Valencii. Che w ostatnich dwóch spotkaniach udowodnili, że znajdują się w bardzo dobrej dyspozycji. Ligowe zwycięstwo 2-1 z Barceloną oraz cenny remis 2-2 na San Siro z Interem w pierwszym meczu 1/8
Champions League mówią same za siebie. Podopieczni Quique Floresa mają aktualnie 4 punkty straty do Sewilli i Barcelony i w takim meczu jak spotkanie z outsiderem Primera Division Tarragoną tracić punktów im nie wypada, gdyż oznaczałoby to pewnie utratę szans na mistrzostwo kraju. Gimnastic ma aż 12 punktów straty do bezpiecznej strefy i aby się z niej piłkarzom tej drużyny udało się z niej wydostać musiałby się zdarzyć chyba jakiś cud. Ze składu Valencii na to spotkanie wypadł David Albelda, który będzie pauzował za czerwoną kartkę jaką otrzymał w meczu z Barceloną, a zastąpi go w tym meczu prawdopodobnie Jorge Lopez. Sądzę, że bardzo dobrze dysponowani w ostatnich meczach zawodnicy Valencii odniosą pewne zwycięstwo w Tarragonie i do swojego dorobku dopiszą kolejne 3 punkty.
Mój typ: 2 – 1,47
Wynik: 1-1
FC Barcelona – Athletic Bilbao
Ostatnie spotkanie 24 kolejki Primera Division odbędzie się na Camp Nou w Barcelonie a zagrają w nim piłkarze dumy Katalonii FC Barcelona oraz drużyna z kraju Basków Athletic Bilbao. Niewątpliwie zawodnicy Blaugrany mogą być podłamani środową porażką w
Champions League z Liverpoolem, która znacznie zmniejszyła ich szanse na awans do dalszej fazy rozgrywek. Jednak ta porażka może być czynnikiem motywującym do jak najlepszej gry w meczu z Bilbao i udowodnienie kibicom, że porażka z The Reds była swego rodzaju wypadkiem przy pracy. Aktualnie najgroźniejszy rywal Barcelony w walce o trofeum mistrzowskie FC Sevilla ma w tej kolejce trudny wyjazd do Getafe, gdzie mało kto potrafi zdobywać bramki. Barca będzie chciała wykorzystać ten fakt, wygrać spotkanie z Bilbao i odskoczyć od Sevilli. Jednak o zwycięstwo wcale łatwo może nie być. Piłkarze z kraju Basków prezentują ostatnio lepszą dyspozycję, o czym przekonaliśmy się w poprzedniej kolejce kiedy to na własnym stadionie pokonali 2-0 solidne Getafe. Na spotkanie z Barceloną trener ekipy z Bilbao Jose Manuel Esnal będzie miał do dyspozycji wszystkich swoich najlepszych zawodników, a przed meczem przyznaje także, że jego drużyna potrafi nawiązać walkę z każdą drużyną, nawet wielką Barceloną. Zobaczymy czy wypowiedzi trenera Esnala się sprawdzą. Frank Rijkard w meczu z Bilbao nie będzie mógł skorzystać z usług Deco, który będzie pauzował za czerwoną kartkę, którą ujrzał w meczu z Valencią. Do gry teoretycznie gotowy jest już Samuel Eto’o ale szanse na jego występ od pierwszych minut są niewielkie. Podsumowując kryzys formy Barcelony nie jest chyba na tyle poważny aby stracili oni punkty w meczu z drużyną walczącą o utrzymanie i każdy wynik oprócz zwycięstwa Barcelony będzie sporą niespodzianką.
Transmisja: Canal+sport Niedziela 20:55
Przypuszczalne składy:
Barcelona: Valdes - Oleguer, Marquez, Puyol, Zambrotta - Xavi, Motta,Edmilson, Iniesta - Gudjohnsen, Ronaldinho
Athletic: Aranzubia - Esposito, Sarriegi, Amorebieta, Casas - Murillo, Iraola, Gabilondo, Yeste - Urzaiz, Aduriz
Mój typ: 1 – 1,28
Wynik: 3-0