WERDER-NURNBERG
Werder po „powrocie” Marina bardzo dobrze spisał się szczególnie w ofensywie i to w dodatku na wyjeździe w meczu derbowym z Hamburgiem wygrywając 3:1 a mogli spokojnie powiększyć swój dorobek gdyby nie zgrzeszyli skutecznością ale to w ich przypadku normalne. Werder to maszyna do kreowania sytuacji ofensywnych i gdyby tylko podnieśli skuteczność niektóre mecze szczególnie na własnym terenie mogliby wygrywać różnicą kilku bramek. Podopieczni Schaffa to zdecydowanie ekipa własnego boiska może nie pokazuję tego ta część sezonu ale radzę spojrzeć na pierwszą fazę rozgrywek. Gospodarze z meczu na mecz grają lepiej, cieszy mnie bardzo powrót Marina bo to chłopak z wielkim potencjałem i zdaję się, że łapie formę. Cofnę się do ostatnich meczy domowych Werderu i wyciągnę parę wniosków. Na pierwszy rzut idzie defensywa, która nie jest stabilna z oczywistego względu - brak Naldo ten gracz to 50% siły obrony "zielonych". Problemem są stałe fragmenty gry z których Bremeńczycy tracą dużo goli ostatnim czasy, wina spoczywa nie tylko na defensorach ale również i na bramkarzu Wiese, który chociażby w meczu z Bayerem popełnił fatalny błąd przez co stracili bramkę, jednak remis w tamtym spotkaniu był jak najbardziej sprawiedliwy choć przy odrobinie szczęścia to gospodarze mogli zainkasować komplet punktów. No potwierdzenie tego co napisałem jeśli chodzi o defensywę można zajrzeć do meczu z Hoffenheim gdzie po raz kolejny stracili bramkę ze stałego fragmentu gry , po za tym ogólnie defensywa znowu nie spisała się zbyt dobrze i gdyby lepsza skuteczność Firmino over 1,5 dla Hoffenheim zostałby pokryty. Jeśli chodzi o defensywę Nurnberg to powiem tak ja tutaj widzę podobny poziom, Nurnberg ma straszne problemy w środku obrony oraz na skrzydłach gdzie mają problem z indywidualnym kryciem i zostawiają masę przestrzeni dla rywala, warto zobaczyć co robił Kagawa i ile miał swobody w spotkaniu wyjazdowym, skrzydłowi Werderu będą mieli tutaj na pewno łatwe zadanie. Kolejnym dobrym przykładem może być swoboda Augsburga na skrzydłach w ostatnim spotkaniu wyjazdowym Nurnberg, szczególnie trzeba zwrócić uwagę na Wernera, któremu również pozostawiano dużo swobody przez co Augsburg stworzył parę sytuacji, nie ma co porównywać jednak jakości Werderu i Augsburga i oczywiste jest, że dużo trudniejsze zadanie czeka przyjezdnych w Bremie tym bardziej, że to arcy trudny teren na którym bramka gości jest szturmowana. W Nurnberg również często dochodzi do głupich strat w środku pola przez co łatwo nadziewają się na kontry. Podsumowując jeśli chodzi o formacje defensywną wystawiłbym tutaj podobną ocenę z mało przewagą Werderu bo grają u siebie i trochę lepiej to wygląda a niżeli na wyjazdach. Jeśli chodzi o formacją ofensywną i styl gry tutaj Werder ma znaczną przewagę. Masa sytuacji Werderu idzie skrzydłami po czym piłki są dostarczane w pole karne rywala co tutaj będzie zabójcze dla przyjezdnych. W Werderze są indywidualności, gracze potrafią zrobić różnicę, kreują masę sytuacji dużo strzelają ale i marnują. Nurnberg to jedni z większych marnotrawców jeśli chodzi o sytuacje bramkowe, nie dość, że zbyt dużo ich nie stwarzają to jeszcze marnują masę setek - tutaj wystarczy spojrzeć na spotkanie z Dortmundem i Augsburgiem no i jeszcze Hannoverem, choć te dwa pierwsze spotkanie pokażą to w całej okazałości. Zagrożeniem dla Bremy będą na pewno stałe fragmenty, w końcu nie bez powodu przyjezdni mają wieżowca Hegelera w składzie. "Gwiazdy", które zasługują na wyróżnienie to niby harujący Hlouschek ale w defensywie on mnie nie przekonuję, Esswein choć dużo marnuję czy Pekhart. Jeśli chodzi o indywidualnego gracza, który mógłby zrobić różnice to Chendler czy dwójka z napastników których wymieniłem wcześniej nic po za tym , zapomniałem o Didavim. W tym spotkaniu handi w postacie własnego boiska wędruję dla Werderu i to bez dwóch zdań, Nurnberg na wyjazdach prezentuję się słabiej ale nie najgorzej, jednak to jest drużyna niestabilna i przez pełne 90min nie jest w stanie prezentować jednego - wysokiego- równego poziomu, ich gra z mocniejszymi rywalami wygląda strasznie nierówno - 20min szturmu potem cisza i jakieś dwie akcje a jak coś się nadarzy to oczywiście marnują sety .Werder jest w stanie władować 3,4 bramki no i coś stracić. Zderzenie lokomotywy z osobówką jeśli chodzi o ofensywę, defensywa podobny poziom jak pisałem wyżej. Krótko bo nie chce mi się rozwodzić więcej, wszystkiego z notatek nie przelałem ale myślę, że wystarczy. Gospodarze są zmuszeni wystąpić bez Hunta i Naldo ale mimo to powinni zainkasować 3pkt i pokryć handi. Jeżeli ekipa jest mocna w ofensywie = gra przeciwko Nurnberg już pisałem o tym kiedyś, najważniej, że u gospodarzy pełna moc z przodu więc spokojni e.
Werder -0,5 @ 1,85
8/10
Darius miał rację ^^