W związku z tym, że jutro aż 8 meczy to już dzisiaj podam kilka typów.
Norwich v Chelsea
- Norwich +1 @1,85
Podstawowym pytaniem przy okazji tego meczu jest "kto będzie strzelał dla Chelsea?". Na Puchar Narodów Afryki pojechali Drogba z Kalou i choć żaden z nich nie błyszczał ostatnio formą, to i tak zawęża to mocno pole manewru Villasowi-Boasowi. Do dyspozycji jest 4 napastników. Są to: Sturridge, który był w formie na jesieni, ale teraz nawet nie mieści się w podstawowym składzie; Mata, który jest skrzydłowym lub rozgrywającym i nie ma za bardzo instynktu snajperskiego; Lukaku, którego nawet nie pamiętam z jakiegokolwiek meczu
Premier League; no i jeszcze Torres, który rozegrał dobry mecz przeciwko Sunderlandowi, ale wykazał się tym co widziałem u niego już wcześniej - owszem przedrybluje kogoś, wyjdzie na wolne pole, dobrze się ustawi, ale niestety nie grzeszy skutecznością. Gol dla Chelsea w spotkaniu z Sunderlandem padł przypadkowo i choć The Blues stworzyli sobie kilka okazji, to nie były one wyśmienite. Pomoc nadal gra przeciętnie, czego pokłosiem są właśnie niezbyt klarowne sytuacje. W obronie słabo, Sunderland miał sporo okazji i w gruncie rzeczy powinien wyjechać z Londynu z jakąś zdobyczą punktową. Największe problemy defensorom Chelsea sprawiają szybkie kontry i dynamiczne wejścia w pole karne. Norwich zazwyczaj ustawia się na kontrataki i wychodzi im to nieźle. W wygranym meczu z WBA oba gole padły po doskonałych kontrach.
Podopieczni Lamberta potęgą defensywną nie są, ale wiedzą jak utrudniać rozegranie piłki. Chelsea gra bez większego polotu i z trudem przychodzi jej składne rozegranie zespołowej akcji, więc raczej nie zepchnie Norwich do rozpaczliwej defensywy, ostrzeliwując bramkę Ruddy'ego przez 90 minut. Spodziewam się że nie będzie im łatwo rozegrać akcji. Nie oszukujmi się, największą zaletą Norwich są kontry i gra w powietrzu w ataku. Chelsea z oboma zagadnieniami ma duże problemy, wystarczy przypomnieć mecz z Newcastle, kiedy to niemal każdy rzut rożny dla Srok kończył się bardzo groźnym strzałem lub spotkanie z Sunderlandem, gdzie piłkarze O'Neila stworzyli sobie 4-5 dogodnych sytuacji.
W poprzednim bezpośrednim meczu obu ekip Norwich przegrało 1:3, ale warto pamiętać, że to właśnie oni mieli więcej sytaucji i stracili w końcówce 2 bramki. Chelsea ma ogromne problemy w defensywie, Norwich umie u siebie grać, więc szedłbym tu w stronę gospodarzy, tym bardziej że The Blues są bez formy.
Everton v Blackburn
- Blackburn +1@1,90
W Evertonie jak wspomniałem we wcześniejszym poście brak 4 regularnie grającyh obrońców, defensywnego pomocnika (nie wiadomo czy zagra), a na dodatek jeszcze nie zagra Osman i Brakley, który też ostatnio grywał w pierwszym składzie. Everton bez tych zawodników dobrze zaprezetnował się w spotkaniu z Aston Villą, lecz nie przeceniałbym tego jednego występu. Toffees potrafili nawet stworzyć 2-3 dobre okazje, co w ich przypadku już jest wyczynem. Martwi mnie to, że zagrali pewnie w obronie, choć trudno powiedzieć czy to wyłącznie ich zasługa czy również słabej postawy Aston Villi. W każdym bądź razie, Everton na ten moment jest drużyną słabą, strzela mało goli, w obronie nie błyszczy. W Blackburn kluczowe absencje: Yakubu, Samba, Dann (dwaj ostatni nie wiadomo czy zagrają). Niby strata Yakubu jest poważna, ale w poprzednim meczu, grając bez niego w osłabieniu, strzelili przecież 3 gole, więc i jutro powinni sobie poradzić. Samba myślę, że mimo wszystko zagra, bo jest bardzo ważnym graczem i jest potrzebny nawet z drobnym urazem. W Blackburn panują dobre nastroje po ostatnich meczach, kiedy w 10 wygrali z Fulham, ograli Man United, a także zremisowali na Anfield. Przytrafiła się porażka ze Stoke, ale i tak ostatnie tygodnie można uznać za dobre. Z kolei Everton bezstylowo przegrał z Tottenhamem i Boltonem, szczęśliwie ograł WBA i zanotował wspomniany remis z Aston Villą. Ten ostatni mecz zagrali dobrze, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni i nie jestem przekonany do stawiania na nich. Cały sezon rozczarowują i myślę, że będą to robić nadal. Blackburn wykaraskało się z problemów i nie powinno jutro przegrać w Liverpoolu. Everton strzela mało goli, a u siebie zachował czyste konto tylko raz, więc mało prawdopodobna jest ich wygrana różnicą większą niż 1 bramka.
Fulham v Newcastle
- Fulham -0,5 @2,025 
easy
Na grę Newcastle będę patrzył przez pryzmat ostatniego ich ostatniego meczu z QPR, ponieważ nie zagrali w nim kluczowi zawodnicy, którzy również jutro nie wystąpią.
Brak Demby Ba, Cheika Tiote i Cabaye jest widoczny. Newcastle dało się zepchnąć do obrony i grało po prostu słabo. Gdyby nie dobre zachowanie Besta przy bramce, mogłoby się skończyć stratą punktów. QPR miało okazje i powinno co najmniej zremisować. Piłkarze Pardewa oprócz sytuacji bramkowej zdołali tylko raz zagrozić QPR, kiedy to wyprowadzili niezłą kontrę, która skończyła się niecelnym podaniem. Newcastle bez Cabaye i Tiote nie jest w stanie dyktować tempa, bo ma za słabych pozostałych pomocników. Strata Demby Ba jest równie duża, bo także on miał spory udział przy budowaniu akcji Srok. Negatywnie zaskoczyła mnie postawa obrony, bo gdy tylko QPR przycisnęło pressingiem pod polem karnym Krula, natychmiastowo odbierało piłkę. Również zbyt łatwo przedostawali się w jego pole karne. Newcastle po prostu zagrało słabo.
Fulham potencjałem nie odstaje od zespołu Pardewa i prezentuje się solidnie. Co prawda w ostatnim spotkaniu, grając w przewadze, przegrało z Blackburn, ale mimo wszystko gra nieźle. Atak w postaci Ruiza i Zamory (lub Johnsona) wygląda solidnie. Jutro na pewno przejmą kontrolę nad meczem wobec kontuzji Cabaye i Tiote, ponieważ posiadają całkiem dobrą pomoc. Nie zagra Dembele, ale Duff, Zamora, Murphy czy Ruiz potrafią rozgrywać i utrata jednego zawodnika, w dodatku skrzydłowego, nie powinna się odbić mocno na grze. Fulham u siebie gra solidnie. Szczególnie postawa defensywy może cieszyć, bo choć zdarzyła się porażka 0:5 z United, to w większości meczy ta obrona jest trudna do przejścia.
Fulham większość punktów ugrywa u siebie, a Newcastle bez 3 kluczowych zawodników oraz bez Taylora, który jest podstawowym obrońcą, więc decyduję się na gospodarzy.
Powodzenia ????