VS
AC Milan - Inter Mediolan
Giuseppe Meazza San Siro- to tutaj rozegrane zostaną kolejne derby Mediolanu. Jak to się mówi w takich meczach nie ma faworyta. Ja jednak tym razem go mam. Teoretycznie po inauguracyjnej kolejce także ten typ wydaje się cokolwiek dziwny, ale widząc to jak oba zespoły przepracowały pre-season i mając kilkukrotnie okazje oglądac oba zespoły w akcji stwierdzam że obok tak ciekawego kursu jaki buki dają nam na Inter przejśc nie mozna. Dodatkowego kolorytu temu meczowi dodaje remis z Bari na inauguracje
Serie A Interu. Tamten mecz Inter nawet mogł przegrac gdyby nie egoizm zawodników beniaminka. Milan natomiast mecz ze Sieną zagrał bardzo dobrze. Błyszczał
Ronaldinho czego bym się najmniej spodziewał. Dwie asysty przy obu bramkach
Pato, jedna może nie bezpośrednia ale piękna otwierająca piłka do Boriello czy chociażby strzał z przewrotki z trudem wybroniony przez bramkarza Sieny. Jednak pochopnych wniosków co do jego wystrzału formy nie ma co wyciągac jak dla mnie. Bo stabilnosc w jego wykonaniu to nie najwyższy walor, bardziej to gracz chimeryczny.
Milan w sparingach przed sezonem męczył wszystkich swoją grą i inaczej niż w latach poprzednich nie osiągał nawet wyników. Bo za ANcelottiego styl może też nie był oszałamiający ale jako takie rezultaty mieli w tym wygranie
LM. Patrząc na ławke trenerską to Mourinho kontra Leonardo. Jak tutaj porównywac w ogóle obu panów. Takie zadanie nie ma sensu. The Special One to taktyk jakich mało.
Jeżeli chodzi o braki w tym meczu to w AC MIlan zabraknie
Didy, Abbiatiego, Bonery i młodego
di Gennaro. W zasadzie nic wielkiego, ale większe straty były w okienku transferowym
Inter w derbach bez
Cambiasso, ale środek pomocy to akurat żaden problem dla Mourinho. Ten ma tutaj przecież
Thiago Motte, Muntariego, Stankovica czy
Vieire. Porównując poszczególne formacje to Inter ma lepszego zawodnika lub porównywalnie dobrego na kazdej pozycji.
Nie ma co się zajmowac historią w tym starciu. Poprostu bardziej przekonuje mnie Inter w tegorocznych derbach i też na nich spróbuje zarobic
Typ :
Inter Mediolan win @ 2,57 Tobet 0:4
VS
AS Roma - Juventus Turyn
Rzymianie chyba na starcie sezonu 2009/10 mają najwiecej strzelonych bramek sposród drużyn włoskich. Ten liczniki szczególnie podreperowali sobie w meczach Europa League z Gent i Koszycami. Szczególnie Francesco Totti dał znac że znajduje się w wybornej formie, 10 bramek w tych meczach mówi samo za siebie. Jednak patrząc z drugiej strony na obrone Romy to także jest fatalna! W 3 ostatnich meczach stracili 7 bramek ! Słabe Koszyce strzeliło im aż 4 gole, Genoa dołożyla 3. Poprzedni sezon zakończyli z najgorszym bilansem po stronie strat z zespołów z czółówki. Mieli porównywalnie tyle straconych goli co zespoły któe
Serie A opuściły. Niby defensywe wzmocnił
Burdisso, ale naprzeciw będą o wiele lepsi zawodnicy niż ci z Koszyc, bo
Del Piero, Diego czy
Amauri. Wraca co prawda Mexes na środek i to on razem z Burdisso będą grali jako środkowi obrońcy, ale nadal brakowac będzie
Doniego, Cicinho, Perrotty, Okaki, Brighi, Andreolli. Teraz lista ta już jest krótsza niż nie tak dawno, ale gra obronna Romy dalej pozostawia wiele do życzenia.
Stara Dama jutro bez
Sissoko, Zebina, Salihamidzic, Tiago . Juve powinno spokojnie coś strzelic na Stadio Olimpico, o Rome też raczej nie ma się co martwic. Dodatkowo ostatnie mecze pomiędzy tymi zespołami w Rzymie to świetne spektakle okraszane wieloma bramkami. Ja licze conajmniej na jedno trafienie z każdej ze stron.
Typ :
Obie strzelą ? TAK @ 1,67 Tobet1:3
VS
Napoli - Livorno
Napoli typowo zespol wlasnego boiska. Na San Paulo potrafią wygrac z każdym. Wielkie wzmocnienia przed sezonem. Porażka na poczatek na Sycylii z Palermo jednak tam zagrali całkiem dobrze. Skutecznosc powinna przyjśc w kolejnych meczach. Ten drugi wydaje się łatwiejszy, bo beniaminek Livorno do najsilniejszych przecież nie należy. W Neapolu mają teraz zabojcze trio
Hamsik- Lavezzi - Quagliarella i na tych graczy przede wszystkim licze.
Donadoni naszczęście nie ma żadnych braków w składzie.
Livorno w 1 kolejce 0:0 z Cagliari. Raczej są skazani na walke o utrzymanie w tym sezonie. Dodatkowo zagrają bez
Kneżevica, Galante. Co prawda atak mają ciekawy
Tavano - Lucarelli ale na San Paulo moim zdaniem są bez szans.
Typ :
Napoli win @ 1,53 Tobet3:1
VS
Chiewo Werona - Lazio Rzym
Lazio wkońcu zdobywa puchary można powiedziec. Nie tak dawno zdobyli
Puchar Włoch, a przed rozpoczęciem nowego sezonu wywalczyli Superpuchar Italii. Początek więc mają udany, do tego należy zaliczyc kwalifikacje do fazy grupowej Ligi Europejskiej i zwycięstwo z Atalantą w 1 kolejce. Miałem okazje widziec Lazio w meczu z Elfsborgiem. Może nie zachwycili w tym meczu, ale dojrzałem w tym zespole taki potencjał który móglby dawac nadzieje że wygrają mecz z Chiewo. Poczynając od
Muslery, który kilka razy może i miał szczescie, ale ogólnie bronił dobrze. W obronie z pewnością mankamentem jest prawa strona.
Lichsteiner sobie nie radził. W tym meczu
Siviglia doznał kontuzji i jego nie zobaczymy w Weronie. Lazio ma świetny atak, o
Zarate nie trzeba pisac kolejnych komplementów, ale
Rocchi gra swoje, świetnie widzi lepiej ustwaionych partnerów, co prawda miał dwie "setki" z Elfsborgiem ale nic nie strzelił i raz na przeszkodzie stawała poprzeczka. Sprowadzony
Cruz daje dużo możliwości gry ofensywnej . Potrafi zagrac tylem do bramki i idealnie zgrac piłke do nadbiegającego partnera czy też będzie silną bronią przy dośrodkowaniach w pole karne.
Ballardini ponadto w meczu z Chiewo oprócz Siviglii nie ma do dyspozycji
Brocchiego, Inzaghiego, Makinwy, Diakite i Firmaniego. Oczywiście nie gra też
Pandev, który sądze że lada dzień opusci Lazio.
Chiewo w pierwszej kolejce przegrało 0:1 z Juventusem. Może nie zagrali porywającego meczu, ale trudno było tego od nich oczekiwac w starciu z Juve. Drugi mecz wcale nie będzie łatwiejszy w mojej ocenie. W zespole di Carlo nikt nie pauzuje za kartki czy z powodu kontuzji. Jednak mnie ogólnie to zespół Chiewo nie przekonuje. Teren na którym przyjdzie Lazio się zmierzyc w niedzielny wieczór wyraźnie im pasuje. Na ostatnie 4 wizyty na tym obiekcie wygrali aż 3 (2:1,. 1:0; 1:0) i raz zremisowali (2:2). Gorzej Lazio z nimi gra się na Stadio Olimpico gdzie nie wygrali w ostatnich latach ani razu! W poprzednim sezonie polegli 0:3!
Lazio w meczu z Elfsborgiem widac było że się oszczedza. Na końcowe minuty wszedl dopiero Zarate, wyraźnie oszczędzany przez trenera. Awans do fazy grupowej dośc przekonujący. Poprzedni sezon także zaczynali bardzo udanie, licze na powtórke z rozrywki
Dodatkowo kurs na BiancoCelestich jest kuszący.
Typy :
Lazio win @ 2,55 Tobet 1:2
Lazio lub remis @ 1,39 Tobet
Ciekaw jestem co o tym typie sądzi znawca Calcio, a zarazem fanatyk Lazio
SimonS
VS
Sampdoria Genua- Udinese Calcio
Z pozostałych meczów to tak jak wyżej zostało już wspominane warto sie zastanowic powazniej nad overem 2,5 w meczu Sampa - Udine. Inaczej jak kto woli pojedynek Cassano- Di Natale. Obrona Udine z Parmą popełniła proste błędy. Sampa natomiast pokonala Catanie w 1 kolejce. Własny obiekt to bez wątpienia atut w tym spotkaniu może i najbardziej znaczący, ale dla mnie ciekawszym rozwiązaniem jest jednak typowanie że oba zespoły strzelą bramke. Typowanie zwycięzcy może okazac się złudne bo "X" w tym meczu także wielce prawdopodobny. Jednak historia pokazuje że oba zespołu jak remisują to nie 0-0. W ostatnich 13 meczach między zainteresowanymi zawsze padal minimum 1gol. W aż 12 potyczkach były to minimum 2 gole. Całkiem naliczyłem 8 remisów od 1:1 po 3:3. Naprawde ten mecz zapowiada się także niezwykle ciekawie, może nie tak jak derby Mediolanu, ale kawalek dobrej piłki powinniśmy w nim ujrzec.
W zespole Sampdorii zabraknie
Accardiego, a Udine przyjedzie bez
Asamoah, Pasquale, Obodo, Ferronetti . To tak tylko w gwoli ścisłosci jak już opisuej ten mecz
Typy :
Oba strzelą ? TAK @ 1,70 Tobet3:1
Remis @ 3,30 Tobet