Górnik Polkowice - Pogoń Szczecin
W tym temacie nic, odnośnie tego meczu, nic nowego nie wymyślę. Pogoń sportowo przewyższa wiele zespołów. Z Polonią tak jak wszyscy oczekiwali Portowcy wygrali. Teraz nieco trudniejszy sprawdzian, bo Szczecinianie jadą na trudny teren, bo Polkowice od dawien dawna u siebie grają bardzo dobrze. Po zawirowaniach z licencją, teraz jest już wszystko jasne i dopiero teraz zagrają swój pierwszy, oficjalny, ligowy mecz w tym sezonie. Po dobrym rezultacie w poprzednim sezonie, Górnik dalej będzie realizował swój cel, czyli środek tabeli. Pogoń ambicje ma zdecydowanie większe, obok Arki wyglądają na kandydatów do awansu, aczkolwiek o tym mówić jest jeszcze za wcześnie. Kadra Pogoni wygląda imponująco, już w pierwszym meczu nowi piłkarze pokazali się z bardzo dobrej strony. W Polkowicach po zakończeniu sezonu nastąpiły liczne roszady, przyszło aż 11 nowych piłkarzy. Zagrają zapewne dość defensywnie, z Podstawkiem na szpicy, zresztą gra defensywna była od dawna domeną tego zespołu. Pogoń powinna wygrać ten mecz, ale ja wybieram pewniejszą drogę i pobieram under 2,5.
Under 2,5 - 1,65 Tobet
1:1
Sandecja Nowy Sącz - Wisła Płock
Drugi ciekawy mecz, którego wyniku jestem bardzo ciekawy
Wisła po niezłym meczu wygrała 1:0 z pretendującym do awansu Piastem Gliwice. Na pewno można wyróżnić wiele pozytywnych aspektów gry Wisły. Bardzo dobre wrażenie zrobiła na mnie formacja obronna. Jakubowski dobrze włączył się do drużyny i to on powinien być kapitanem drużyny. Wyczałkowski przeżywa swoją drugą młodość i śmiem zaryzykować stwierdzeniem, że jeszcze nigdy nie widziałem go w takiej dyspozycji, prawdziwy profesor, a młodzi mogą się od niego uczyć. Nadolski i Zembrowski, który niedługo będzie jednym z lepszych obrońców w
Ekstraklasie, również zagrali bardzo dobry mecz. Tak jak napisałem wcześniej, cała obrona bardzo dobrze współpracowała ze sobą, a co najważniejsze kolega pomagał koledze, jeśli ten popełnił błąd. Od oceny Brazylijczyków jeszcze się wstrzymam, piłka ich szuka, ale na mnie mega wrażenia jeszcze nie zrobili. Sielewski po powrocie z Piasta zagrał na swoim poziomie. Nie jest może to wielce kreatywny zawodnik, ale jest z niego pożytek. Czasami zdarza mu się niepotrzebna strata, a w ostatnim meczu przytrafiła się jedna sytuacja która zapadła mi w pamięć, a Gliwiczanie po tej akcji mieli szansę na bramkę, ale Wyczał w porę zainterweniował popełniając faul taktyczny, oczywiście na żółtą kartkę. Najgorzej z całej drużyny zagrał Matar, po dobrym sezonie w II lidze kiedy się wyróżniał, teraz popełniał masę błędów. Dużo niecelnych podań, kiepskie stałe fragmenty, pobyt na zgrupowaniu w Austrii z Legią nie bardzo mu pomógł. Biliński również potwierdził że warto na niego stawiać, strzelec bramki, trener zdecydował, że zagra w drugiej połowie i wygląda na to że to był dobry ruch. Kamil wszedł i strzelił bramkę, brawo.
Jeśli chodzi o zespół z Nowego Sączą to, aż tyle nie mogę się wypowiedzieć. Na pewno inaugurację zaczęli bardzo dobrze, bo ja doceniam to że wywalczyli punkt na trudnym terenie w Bydgoszczy. Głód na pewno jest, ale nie można mówić o jakimkolwiek rozczarowaniu. Szczególnie akcja po której padł gol, zasługuje na wyróżnienie. Klepka na jeden kontakt i strzał zza pola karnego. Co prawda bramkarz lepiej mógł się zachować, ale sama bramka była tak samo efektywna jak i efektowna. Ciekawi zawodnicy którzy przyszli do zespołu na pewno będą wzmocnieniem. Na pewno będzie walka o górną część tabeli, a może coś więcej ?
Wisła mam nadzieję że zagra jak ostatnio, czyli tak żeby drużyna czerpała radość z gry. Presja nie jest na nich wywierana, wiadomo że w Nowym Sączu na ten awans pewnie niektórzy po cichu liczą. Do tego co napisałem, o bardzo dobrze spisującej się linii defensywnej, warto przypieczętować to underem, a remis patrząc na możliwości obu zespołów będzie sprawiedliwym wynikiem.
Remis - 3,35 Tobet
1:3
Under 2,5 - 1,72 Tobet
1:3
GKS Katowice - Olimpia Elbląg
Katowice tak jak przypuszczałem dadzą plamy na samym początku i nie myliłem się. Po raz kolejny grają na własnym terenie i muszą to wykorzystać. Po Olimpii spodziewałem się nieco więcej, a jednak Górnik w ostatniej kolejce pewnie wykorzystał słabą dyspozycję rywali i to jednak gospodarze wygrali 2:0 po bramkach Nakoulmy. Jeśli Katowiczanie nie wygrają kolejnego meczu, to atmosfera może się zrobić nieprzyjemna. Na pewno zaryzykuję typ, bez gola do 28 minuty. Katowiczanie dalej nie przekonują, a Olimpia chłopcem do bicia nie jest. Wiadomo, w zespole były liczne zmiany, jest to beniaminek, takim drużynom zawsze gra się nieco ciężej. Daleki wyjazd, do tego trudny rywal, po pierwszej kolejce może trochę na wyrost takie pisanie, ale Olimpia nie ugra tutaj zbyt wiele i na pewno warto postawić również na GKS, ale tutaj oczekuję skromnego wyniku.
28:00 min or later/No goal - 1,65 Tobet
GKS Katowice - 1,69 Tobet
1:1
Arka Gdynia - Piast Gliwice
Ciężko mówić o trudnych i łatwych meczach jeśli chce się awansować do
Ekstraklasy, ale Arka niestety musi rozegrać po raz kolejny dość trudny mecz. W pierwszej kolejce była Warta i po wyniku 0:0 na pewno jest spory niesmak. Okazji do strzelania bramek nie brakowało, ale jak zawsze zabrakło trochę zimnej krwi. Ciśnienie na powrót jest spore do
Ekstraklasy zarówno z jednej jak i drugiej strony. Szkoda że nie mogłem obejrzeć na żywo meczu Arki, bo miałbym porównanie, ale to co zobaczyłem w Płocku, obserwując grę Piasta nie wróży dobrze przed tym meczem. O Piaście w perspektywie awansu mówi się bardzo dużo, ale kandydat do gry w najwyższej klasie rozgrywkowej, nie może tak grać. Sporo błędów własnych i nie można mówić tutaj o kiepskiej dyspozycji jednego czy dwóch zawodników, bo kiepsko zagrała cała drużyna. Kursy mocno pospadały, ale trzeba zagrać to co jest. Za wcześnie na wyciąganie wniosków, ale ja na podstawie jednego meczu, wiem to mało, ale śmiem twierdzić że Piast jest źle przygotowany do tego sezonu.
Under 2,5 - 1,70
Arka - 1,53
Flota Świnoujście - Dolcan Ząbki
"Dolcanowi na nowo wyrosły ząbki", taki dałbym tytuł do gazety jeśli miałbym opisać ostatni mecz Dolcanu. Po kiepskim poprzednim sezonie, teraz Dolcan zagrał dobry mecz. Cieszy powrót Tataja, którego bardzo cenię. Może w Koronie nie do końca się sprawdził, to myślę że w tej małej podwarszawskiej miejscowości pokaże swoją wartość. Pewna wygrana 2:0 nad Ruchem Radzionków, to dobry początek. Flota wegetowała, ponieważ pierwszy mecz przypadł im z Górnikiem Polkowice, który nie miał załatwionych spraw licencyjnych. Flota tak czy inaczej w tym sezonie na pewno spadnie na niższy pułap. Odszedł trener, kilku piłkarzy i już zrobiła się dziura którą załatano kiepskim materiałem. Na pewno nie ma ludzi nie zastąpionych, ale Flota zawsze była drużyna która sprawiała niespodzianki i ostatnio liczyła się nawet w bitwie o awans, ale tutaj wiadomo jak z nimi sprawa wygląda i koniec pisania o tym kolejny raz. Flota przegrała sporo, sama się rozbrajając. Z drugiej jednak strony trzeba sobie zadać pytanie po co im lepsze wyniki? Czy Flota będzie grała dobrze, czy źle to moim zdaniem i tak na długo pozostaną w tej pierwszej lidze. Ta drużyna nie miała piłkarzy z nazwiskami, ale wszystkie drużyny Świnoujścia się obawiały, trudny teren, trudna drużyna, a jak będzie w tym sezonie ? Moim zdaniem sytuacja nieco się zmieni.
Dolcan DNB - 2,05 Tobet
1:2
Górnik Łęczna - Olimpia Grudziądz
Górnik spokojnie wygrał swój pierwszy mecz pokonując inną Olimpię, moim zdaniem groźniejsza drużynę z Elbląga. Olimpia też wygrała swój mecz, w takim samym rezultacie, choć przez dłuższy okres czasu utrzymywał się remis, a drużyna Kolejarza została rozbita w 2 minuty, najpierw po golu Kościukiewicza w 59 minucie, a potem bezwzględny okazał się Dziedzic, który pewnie wykorzystał podyktowaną jedenastkę. W Grudziądzu również były spore zmiany, czy na dobre ? To się okaże. W Górniku też sporo zamieszania, w końcówce sezonu było sporo niejasności, a ja osobiście myślałem że skład trochę lepiony na siłę nie wypali, a jednak drużyna potrafiła się na tyle zgrać, by dobrze rozpocząć sezon. Górnik od zawsze był drużyną nie obliczalną, ale myślę że są w stanie wygrać ten mecz. Ciężko mi bowiem wyobrazić, by Olimpia wygrała drugi mecz z rzędu na rozpoczęcie sezonu.
Górnik Łęczna - 1,85 Tobet
Ruch Radzionków - Kolejarz Stróże
Tym razem spotykają się drużyny które prezentują podobny poziom sportowy, z tą różnicą że Kolejarz nie za bardzo potrafi grać spotkań wyjazdowych. Obie drużyny z reguły defensywnie ustawione, chociaż tutaj powinniśmy zobaczyć mecz walki. Jeśli miałbym postawić na zwycięzcę to obstawiłbym na gospodarzy, ale to jedyny mój argument, a dla mnie to za mało. Warto więc zagrać typ o braku gola do 28 minuty. Mało prawdopodobne, by którakolwiek ze stron była w stanie zdominować rywala. Za drobne można też postawić na Ruch, ale jest to typ drugorzędny w tym meczu, chociaż kurs jest bardzo dobry i warty ryzyka.
28:00 min or later/No goal - 1,55 Tobet
Ruch - 2,15 Tobet
Bruk Bet Nieciecza - Zawisza Bydgoszcz
Gospodarze pomimo że metropolią nie są to zespół mają solidny. Dobre wzmocnienia o których już się mówiło wcześniej, Biskup, Drozdowicz, Jarecki, Nowak, to są piłkarze sami w sobie którzy reprezentują solidny poziom. Bruk Bet na pewno jest uniesiony po pierwszym meczu, a Zawisza czuje lekki niedosyt, bo moim zdaniem to oni dominowali na boisku w meczu z Sandecją. Bukmacherzy dość wyraźnie faworyzują gospodarzy, ale czy słusznie ? Zawisza potencjał ma, wzmocnienia które zostały przeprowadzone uważam za wartościowe, wiadomo że w walce o awans liczyć się jeszcze nie będą bo są to dość daleko idące plany, ale na pewno kurs na nich jest zdecydowanie za wysoki.
Zawisza lub remis - 1,77 Tobet
0:0
Polonia Bytom - Warta Poznań
O tym meczu powiedziano już bardzo dużo. Sportowo Bytom upada. W ostatnim meczu zagrali bardzo słabo, a trener przepraszał kibiców za to co widzieli. Szkoda jest bardzo oglądać to co się dzieje ale Polonia podąża śladem Odry Wodzisław (sorry Qozi, ale niestety tak jest :-|) Tutaj nie ma miejsca na sentymenty.
Warta - 1,57 Tobet
Warta (-1) - 2,55 Tobet