Bardzo ciężka do typowania kolejka w Niemczech... Z dzisiejszej oferty na mecze Bundesligi wpadły mi w oko 2 spotkania:
Hoffenheim - Borussia Dortmund
Typ: 2 | ~1.70
Borussia to w chwili obecnej aboslutnie najlepszy zespół Bundesligi. Już pierwszym meczem w tym sezonie udowodnili, że będą bardzo zdeterminowani do tego, by obronić mistrzowski tytuł, a pozostali potentaci ligi, na czele z Bayernem, który już zdążył zanotować falstart, będą musieli wznieść się na wyżyny swoich umiejętności, by nawiązać walkę z zespołem
Jurgena Kloppa. Dortmundczycy jadą w drugiej kolejce do niezbyt gościnnego dla nich Hoffenheim. Jest to bardzo niewygodny dla Borussi rywal, co potwierdza bilans między tymi zespołami:
1 zwycięstwo Borussi - 3 remisy - 2 zwycięstwa Hoffenheim (oba zespoły grały jeszcze w pucharze Niemiec w 2008 roku - wygrała Borussia. Jak już wcześniej napisałem, Dortmund to w tej chwili mistrz Niemiec i najlepiej grająca drużyna Bundesligi, Hoffenheim to ligowy średniak, dysponujący dosyć mocną i ciekawą kadrą, jednak nie stanowiący takiego kolektywu jak Borussia.
"Nie jesteśmy ani milionerami, ani wieśniakami, tylko przeciętnym klubem Bundesligi" - to słowa ich trenera -
Holgera Stanislawskiego. Wg mnie świetnie pasują do charakterystyki Hoffenheim. O kadrze Borussi na ten mecz, nie ma się bardzo co rozpisywać, bo chyba wszyscy znają jej mocne strony. Nie zagra
Barrios, ale nasz rodak
Robert Lewandowski godnie go zastępuje (czas na pierwszą bramkę w nowym sezonie). Nie zagra także
Neven Subotić, ale Brazylijczyk
Santana stanowi dla niego dobrą alternatywę. W Hoffenheim z różnych względów zabraknie dziś kilku piłkarzy, stanowiących o sile tego zespołu, na czele z
Vedadem Ibiseviciem i Borisem Vukceviciem. Nie zagrają także:
Weiss, Jaissle, Ibertsberger i Gulde. Wiodącymi postaciami wydają się być
Sebastian Rudy, Ryan Babel, Sead Salichovic i Chinedu Obasi. Ci piłkarze mogą wystarczyć, żeby zdobyć bramkę przeciwko Borussi, nie powinni jej jednak bardzo przeszkodzić w zdobyciu 3 punktów.
Nurnberg - Hannover
Typ: X | ~3.40
Drugi mecz z dziejszej oferty to konfrontacja Norymbergi z Hannoverem. Nieznacznym faworytem wydaje się być ekipa gospodarzy, jednak z mojego punktu widzenia, Hannover nie stoi wcale na straconej pozycji. Jest to pojedynek dwóch "wygranych" poprzedniego sezonu Bundesligi. Zajęcie
6. miejsca przez Nurnberg to bardzo przyzwoitena ten klub osiągnięcie, jednak to Hannover 96 zaskoczył wszystkich, plasując się tuż za podium na
4 miejscu w tabeli. Obu zespołom, będzie niezwykle ciężko powtórzyć osiągnięcia z ubiegłego sezonu, jednak oba zaspoły udanie zainaugurowały sezon 2011/2012 wygrywając odpowiednio z
Herthą i Hoffenheim. Wg mnie obydwa teamy dysponują podobnym potencjałem kadrowym. Pisząc tą analizę, znane już są składy zespołów na dzisiejsze spotkanie:
1. FC Nürnberg
Schäfer - Chandler, Klose, Wollscheid, Pinola - Mak, Simons, Feulner, Cohen, Esswein - Pekhart
Hannover 96
Zieler - Haggui - Pogatetz - Pinto - Schlaudraff - Schulz - Chahed - Abdellaoue - Stindl - Schmiedebach - Rausch
Na ławce rezerwowych w Norymberdze zasiadł
Christian Eigler, który ustąpił miejsca w ataku
Pekhartovi, kupionemu ze Sparty Praga, natomist w zepole H96 jokerem trenera
Mirko Slomki może być
Didier Ya Konan. Jeśli chodzi o ostantnie bezpośrednie pojedynki obu zespołów, to przez poprzednie 2 sezony, to drużyny sprawedliwie zwyciężały na przemian. Przez ostatnie 5 lat, padł tylko 1 remis, i uważam, że dziś wreszcie drużyny podzielą się punktami.