>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

19. Grand Prix Brazylii [22-24.11.2013]

Status
Zamknięty.
rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Grand Prix Brazylii – 24. listopada 2013​

Wyniki z ubiegłego sezonu ▶

Kwalifikacje

Wyścig

Tegoroczny rozkład jazdy ▶

Piątek – 22 listopada 2013

#1 Trening ▶ 13:00 - 14:30
#2 Trening ▶ 17:00 - 18:30

Sobota - 23 listopada 2013

# 3 Trening ▶ 14:00 - 15:00
Kwalifikacje ▶ 17:00 - 18:00

Niedziela – 24 listopada 2013

Wyścig ▶ 17:00

Info o torze ▶

Nazwa toru ▶ Autodromo Carlos Pace - Interlagos
Lokalizacja ▶ Sao Paulo, Brazylia
Pierwsze Grand Prix ▶ 1973
Długość toru ▶ 4.309 km
Liczba okrążeń ▶ 71
Całkowity dystans wyścigu ▶ 305.909 km
Zwycięzca w sezonie 2012 ▶ Jenson Button
Zdobywca PP w sezonie 2012 ▶ Lewis Hamilton
Kierunek ▶ Lewoskrętny
Rekord toru ▶ 1:11.473
Rekordzista toru ▶ Juan Pablo Montoya (Williams)

Welcome to Brazil :!:

http://www.youtube.com/watch?v=mq7n283fRXE

Nie zwalniamy tempa i przenosimy się do domu Felipe Massy. Przy okazji:

http://www.youtube.com/watch?v=BtQAC5Xm_jI

Niestety jest to już ostatnie Grand Prix w tym sezonie. W Sao Paulo Mistrz Świata może wyrównać rekord wszechczasów, jeżeli chodzi o liczbę wygranych wszystkich (nie tylko w jednym sezonie jak w przypadku Ascariego podczas dwóch sezonów) wyścigów z rzędu. Należy mu się to, trzymam kciuki za niego, Red Bull lubi ten tor, Vettel wie jak tutaj wygrywać. Mieszanki przygotowane na ostatni weekend Formuły 1 w tym sezonie są takie same jak w Stanach czyli pośrednia i twarda.

Mercedes ma 15 pkt przewagi nad Ferrari w WCC, stąd wydaje mi się, że już mogą świętować wicemistrzostwo. Lewis jednak musi się mocno postarać w tym wyścigu, bo jeszcze utrzymuje się na pudle w klasyfikacji indywidualnej, ale za plecami (6 pkt) ma Marka Webbera, który zrobi wszystko co w jego mocy, żeby zakończyć przygodę z Królową Sportów Motorowych na 3 jakże wysokiej pozycji. Świetnie spisuje się na tym torze, zresztą te starsze konstrukcje to specjalność doświadczonego Australijczyka. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że Kangur radzi sobie tutaj lepiej od 4krotnego już MŚ Vettela. Hulkenberg też postara się zakończyć to GP w punktach i najlepiej przed P. Di Restą tak aby awansować na 10. pozycję w klasyfikacji indywidualnej. Także, zapowiada się bardzo ciekawa walka.

Ciekawostka:

Podczas GP USA na torze w Austin ekipa Red Bulla odzyskała prowadzenie w klasyfikacji najszybszych pit stopów, uzyskując czas 1,923 sekundy.

Okrążenie toru Interlagos z Sebastianem Vettelem i Fernando Alonso ▶

Zapraszam do dyskusji oraz do dzielenia się swoimi typami wraz z analizami :!:​

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Kwiat imponujący wynik w 1FP na tle czołówki i to w takiej beznadziejnej pogodzie. Musiał chyba spędzić sporo czasu w symulatorze na tym torze ;) DRS oczywiście disabled zarówno w 1FP jak i w 2FP. Kierowcy w I wolnym treningu ze względu na nieprzyjazną pogodę korzystali z opon przejściowych tzw. intermediate z zielonym paseczkiem i z deszczówek tzw. wet tyres oznaczone niebieskim paskiem. Temperatura toru to jedyne 20 stopni C. Niestety nie przewiduje się poprawy pogody w Sao Paulo na cały weekend, zatem możemy spodziewać się loterii w sobotę w kwalifikacjach, w niedzielę będzie podobnie, więc safety car zapewne przynajmniej raz pojawi się na Interlagos.
Edit :
Taka sama pogoda w II treningu, jutro ma być jeszcze więcej deszczu w godzinie kwalifikacji, więc zanosi się na spokojne oglądanie bez szczególnych emocji związanych z obstawianiem H2H, umiarkowane stawki na jutrzejsze kwalifikacje zalecane. Można powiedzieć, że wszystkie ekipy dzisiaj postanowiły przeznaczyć dzisiejsze treningi na sprawdzenie long runów. Rosberg wygrywa obie sesje treningowe.

Jutro kwalifikacje o 17:00. A w niedzielę ostatni już wyścig Marka Webbera w F1, Felipe Massy w Ferrari, a także bolidów F1 z silnikami 2.4L V8.

Otrzymane punkty reputacji: +12
waclaw-65884 360

waclaw-65884

Użytkownik
Na jutrzejsze kwale :
Rosberg - Hamilton 1 1,8 STS ✅✅✅
Oczywiście, trzeba brać pod uwagę, że możemy mieć jutro do czynienia z loterią w trakcie kwalifikacji. Temperatura taka sama jak dzisiaj ma być, na same kwalifikacje zapowiadany deszcz. W obecnych warunkach, bardzo dobrze radzi sobie Rosberg. Natomiast sam Hamilton potwierdza swoje problemy z bolidem na mokrej nawierzchni. Jeżeli spadnie deszcz, to moim zdaniem spora przewaga Rosberga. Jeżeli będzie jednak sucho, to loteria kompletna bo wątpie żeby ktoś ustawił bolid na sucho skoro kwale i sam wyścig zapowiadają mokry. Jeżeli warunki pogodowe się sprawdzą a na to się zanosi, to Rosberg powinien poradzić sobie z kolegą z zespołu.
Edit :
Druga para :
Rosberg - Romek 1 1,98 Fortuna ✅✅✅
Między panami jeszcze większa różnica w tych trudnych warunkach. Myślę, że kurs warty ryzyka .

PS&gt; Miałem dzisiaj przyjemność obejrzeć w kinie film Wyścig. I słowo przyjemność jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Bardzo dobrze zrobiony film, ujęcia kamer podczas wyścigu powodują, że widz ma świadomość prędkości i ryzyka z jakim jeżdżą kierowcy F1. Sama histotria opowiedziana w przyjemny sposób zarówno dla fana F1 jak i laika tej dyscypliny. Oczywiście, zagorzali fani znajdą pewne uchybienia ale film zdecydowanie dla każdego. Dynamika wyścigu przeniesiona na ekran w genialny sposób. Gorąco polecam.

Otrzymane punkty reputacji: +1
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP

Prognoza pogody na dzisiejsze kwalifikacje zapowiadają bardzo intensywne opady, a więc kwalifikacje odbędą się na bardzo mokrym torze.
Jest to ostatni weekend wyścigowy sezonu 2013 więc nie można czegoś nie postawić wszak kolejny wyścig dopiero w marcu ;)
Rosberg - Hamilton @1,85✅✅ Expekt
Tu zgadam się z typem na Nico zaproponowanym przez Waclaw. Rosbeer wygrał oba treningi na mokro, jego bolid zdecydowanie ustawiony na mokry tor, a Hamilton narzeka na te warunki i preferował by suchy tor.
Vettel - Webber @3,55⛔⛔ Expekt Przepaść
Po pierwsze gram Australijczyka bo już nigdy na niego nie postawie :p gdyż jak wiadomo jest to jego ostatni wyścig w F1 i już raczej na pewno nie zobaczymy go ścigając się w bolidzie. To tak z przymróżeniem oka. Webber na tym torze spisuje się świetnie wygrał go 2 razy w 2009 i 2011r. Rok temu pokonał tutaj Vettela w Q. W ostatnich 4 wyścigach 2x zdobył PP, więc widać i niego chęć odejścia z F1 w dobrym stylu i motywacji mu na ten weekend nie zabraknie ;)
Riccardo - Vergne @3,55⛔⛔ Expekt Minimalnie 0,03s
Tydzień temu nie wypaliło więc próbuje ponownie. Tutaj już więcej aspektów przemawiających za Francuzem. Riccardo nie jeździł w FP1 co przy tych warunkach jest bardzo ważne aby pojeździć jak najwięcej okrążeń. W FP2 mechanicy Vergnia najwidoczniej znaleźli sposób aby poskromić &quot;młodszego z byków&quot; bo bolid Francuza zaczął się zdecydowanie lepiej prowadzić w mokrych warunkach.

Otrzymane punkty reputacji: +6
rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
:idea: Jenson Button vs Sergio Perez Marathonbet @1.84 ⛔ Przegrana o 40 tysięcznych sekundy, co za dzień...
Odsmejkerzy opamiętajcie się :!: Zestawiają na równi kierowcę wychowanego na deszczowych brytyjskich torach - Jensona Buttona z kierowcą wychowanym na suchutkich torach, pochodzącego ze słonecznego Meksyku - Sergio Pereza.
Owszem Czeko ostatnio prezentuje się lepiej od Guzika, ALE na suchej nawierzchni. Tutaj z kolei będziemy mieli deszczowe kwalifikacje, do tego Interlagos to tor odpowiadający Brytyjczykowi, w zeszłym roku perfekcyjna jazda i wygrana GP. Tor w Sao Paulo to dość wiekowa konstrukcja, niezbyt długa, ale bardzo techniczna. Na deszczu nie widzę szans, żeby Anglik w równych bolidach nie wygrał w tej parze, niech tylko nie kombinują ze strategią i nie wstrzymują obu kierowców za długo w boxach podczas Q1 czy Q2 a wtedy jestem spokojny o wynik, nawet w tak ciężkich warunkach. A o strategię powinienem być raczej spokojny, bo moim zdaniem puszczą ich na 120% dlatego, że będą chcieli ruszyć do wyścigu z jak najlepszych pozycji, McLaren jeżeli nie stanie tutaj na podium to będzie pierwszy taki sezon McLarena od 33 lat, zatem jest motywacja, a na Interlagos strasznie ciężko podejmuje się overtaking. Wynik z drugiego treningu McLarena pokazuje, że na poważnie podejdą do kwalifikacji bo strasznie oszczędzali mieszankę z niebieskim i zielonym paseczkiem, to samo SP tylko 8 okrążeń.
:idea: Nico Rosberg vs Lewis Hamilton @1.94 Marathonbet ✅
Tak samo w Mercedesie. Rosberg w deszczowych warunkach spisuje się bardzo dobrze (patrz np. GP Monako). Hamilton jest zbyt nerwowy na deszczu, gorzej wychodzi z szykan, trzepie kierownicą, zbyt szybko próbuje wchodzić w zakręty, blokuje tym samym osie co powoduje, że czasami kończy wyścig na bandzie, czy wyjeżdża poza tor. Stawiam na opanowanie i spokój. Na suchym torze w Brazylii grałbym Hamiltona.

:idea: Jean Eric Vergne vs Daniel Ricciardo @3.35 Marathonbet ⛔ P8-P7, 0.030 sekundy straty do Australijczyka.
Dzisiejsza perełka. Francuz uwielbia ścigać się na deszczu, po drugim treningu widzę, że STR ma tutaj dobre tempo i jest duża szansa na udział obu kierowców w Q3. Jeżeli będzie to jeden, to większe szanse daję tutaj JEV, bo wg mnie jeździ lepiej/pewniej na deszczu od Kangura. Super kurs, a ja widzę tutaj większe % szans Erica, do tego miał 90 minut więcej wczoraj do wykorzystania i oswojenia się z warunkami i torem. Trzeba spróbować bo kursy oddsmakerzy wystawiają jakby było suchutko ;)
Myślę, że jak na dzisiejsze warunki pogodowe, są to najlepsze h2h bo @ prawie równe, a szanse w takich warunkach nie powiedziałbym, że są równe.

Otrzymane punkty reputacji: +23
rangizz 2,7K

rangizz

Użytkownik
Vettel - Webber @3,55 Expekt
Po pierwsze gram Australijczyka bo już nigdy na niego nie postawie :p gdyż jak wiadomo jest to jego ostatni wyścig w F1 i już raczej na pewno nie zobaczymy go ścigając się w bolidzie. To tak z przymróżeniem oka. Webber na tym torze spisuje się świetnie wygrał go 2 razy w 2009 i 2011r. Rok temu pokonał tutaj Vettela w Q. W ostatnich 4 wyścigach 2x zdobył PP, więc widać i niego chęć odejścia z F1 w dobrym stylu i motywacji mu na ten weekend nie zabraknie
Vettel - Webber @3.75 bet365 ⛔ P1 i P4
Myślałem, że będę oryginalny z tym typem i po qwalach zostanę obsypany wieńcami, ale (nie)stety jestem drugi. Obyśmy się nie mylili.
Ogólnie rzecz ujmując Webber lubi Interlagos, jak już wspominał abraxas oraz w ostatnich 3 latach kwalifikacje były bardzo wyrównane między kierowcami RB (w 2009 Vettel był 16, ale to było dawno i nie warto brać tego pod uwagę).
Q2010
Q1 1:19,160 Q2 1:18,691 Q3 1:15,519 2 Sebastian Vettel
Q1 1:19,025 Q2 1:18,516 Q3 1:15,637 3 Mark Webber
Q2011
1:13,664 1:12,446 1:11,918 1 Sebastian Vettel
1:13,467 1:12,658 1:12,099 2 Australia Mark Webber
Q2012
1:16,180 1:13,667 1:12,581 3 Australia Mark Webber
1:15,644 1:13,209 1:12,760 4 Sebastian Vettel
Różnice bardzo niewielkie, w tym roku na normalnej nawierzchni spodziewałbym się podobnej zaciętej potyczki. Ale najprawdopodobniej będzie padać, a to zwiększa czynność loterii (A w loterii, przy 2 typach mamy szansę 50:50, a jaki mamy kursy, sami widzimy ???? ).
„Na treningach chodziło przede wszystkim o zrozumienie obu rodzajów ogumienia - pełnych deszczówek oraz przejściówek&quot;. - mówił Australijczyk. „Nabiłem całkiem sporo okrążen biorąc pod uwagę, że większość rywali wykorzystała tylko jeden komplet przejściowych opon.
„Musieliśmy jeszcze nauczyć się oszczędzać te gumy, zobaczyć jak się zachowują na długich przejazdach. Za nami produktywny dzień, przyszykowaliśmy się do soboty, bo trasa nadal ma być mokra.
„W kwalifikacjach trzeba będzie wybrać dobry moment na wyjazd, by mieć przed sobą czysty tor, dodatkowo rozpocząć okrążenie pomiarowe wtedy, gdy opony dają najlepszą przyczepność. W deszczu będzie o to ciężko.

Jeżeli taka pogoda się utrzyma, zrobi się z rywalizacji bardziej loteria. Gdy nawierzchnia była mokra, często widzieliśmy tutaj wymieszaną stawkę na starcie&quot;.
f1.v10.pl
Czuję w kościach, że Webber pokaże w tym GP klasę, i nawet inaczej nić pisałem tydzień temu, być może jutro postawię jego utrzymanie się na pozycji po pierwszym kółku ;p.
Tak czy siak, na pewno w tym kursie jest value, wstyd by nie pobrać.
Alonso vs Massa @1.50 bet365 ✅
Ostatni wyścig Massy w Ferrari i do tego przed własną publicznością. Dlatego pewnie kursy na Ferdka takie wysokie, cieszę się z tego i z chęcią pobieram. Po pierwsze Massa nigdy nie miał mocnej psychiki, wydaje się być duszą romantyka, lubi uronić łezkę. Dlatego sądzę, że jego pożegnanie z Ferrari wpłynie na niego bardziej negatywnie nić pozytywnie podczas tych zawodów. Do tego deszcz, a ja mam taką opinię, że Massa na deszczu nie radzi sobie najlepiej - miał parę przebłysków, chociażby jego piękna walka z Kubicą na ostatnim kółku w GP Japoni 2007
http://www.cda.pl/video/549ad/Kubica-vs-Massa-walka-opona-w-opone
Wygrał tam, bo paradoksalnie na wyasfaltowanym poboczu była lepsza przyczepność. Ale to były inne bolidy, to był inny Massa. Dlatego stawiam na Alfonsa, bo ciekawym kursie.

gontar3d 12

gontar3d

Użytkownik
Nico Rosenberg TOP 3 Kwalifikacji 1.98 @Betsson
Nico Rosenberg TOP 3 wyścigu 2.50 @Betsson
Co tutaj dużo pisać, Nico czuje się na deszczowym torze bardzo dobrze, o czym świadczą wyniki treningowe, kurs bardzo dobry, dla mniej odważnych polecam zagrać
H2H Nico Rosenberga z Hamiltonem ;)

Powodzenia !
@R75: Co prawda Nico ma korzenie skandynawskie, a dokładniej fińskie, bo jego ojcem jest Keke Rosberg, ale Nico urodził się w Niemczech i jego nazwisko to Rosberg, a nie norweskie Rosenberg, chociaż myśle, że każdy wie o kogo Ci chodziło ????

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Dokładam, skoro Vergne na full wetach dołożył Ricciardo w końcówce 3FP ponad sekundę no to siemasz.
Vergne vs Ricciardo @3.55 Betsafe/Betsson ⛔ nie do wiary, przegrana o 30 tysięcznych sekundy... Toż to nawet jednej dziesiątej (0.1) sekundy straty do Ricciardo, maskara.

Button, Rosberg dalej stoją nieruchomo, obaj odpuścili 3 FP.

Otrzymane punkty reputacji: +10
P 402

plastelina

Użytkownik
GP Brazil - Qualifying
What will the winning margin be?
Pick: 0,501 sec. or more 4.75
bwin

na mokrym torze zwykle spore różnice w czasach...

waclaw-65884 360

waclaw-65884

Użytkownik
Na jutrzejsze kwale :
Rosberg - Hamilton 1 1,8 STS ✅✅✅
Rosberg - Romek 1 1,98 Fortuna ✅✅✅
Bardzo udane kwale. Rosberg super Q3 , najpierw niezły czas na deszczówkach a później dwa szybkie kółka na pośrednich. Romek miał ogromny potencjał ale jednak zabrakło do Rosberga. Moim zdaniem też za wcześnie założył pośrednie , rywale mieli trochę suchszy tor a po chwili znowu zaczęło lekko popadywać .
Jutro mega ciekawy wyścig przed nami , na pewno pojawi się kolejny typ ode mnie ale to jutro .
Widziałem , że pare osób skorzystało sobie z pary w Mercedesie więc fajny plusik. Ja osobiście pograłem oba typy.

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy w ostatnim czasie starali się i próbowali rozkręcić ten dział razem ze mną. Czasem nasze typy były gorsze czasem lepsze. Akurat wczoraj była czarna sobota bo jeszcze nigdy nie przegrałem 2 h2h na raz z różnicą 30 tysięcznych sekundy, ale zdarza się, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Dzisiaj ostatni historyczny wyścig F1, a po nim królowa sportów motorowych udaje się na zasłużone wakacje lub jak kto woli zapada w sen zimowy aż do marca 2014r. Wtedy wracamy ze zdwojoną siłą, z wieloma modyfikacjami, wielkimi przebudowaniami w bolidach, zespołach i mam nadzieję zazielenimy ten dział jak należy ;)
Na Interlagos warunki nigdy nie są stałe. W 10 minut kierowcy przeszli z ekstremalnie mokrego toru na niemalże suchy. Dlatego też to w pewnym stopniu mogło być przyczyną tego, że Vergne przegrał z Ricciardo bo ich bolidy były na pewno inaczej ustawione. Ten ostatni niedzielny wyścig zostawiam w spokoju.
Forza Sebastian, forza Felipe!

waclaw-65884 360

waclaw-65884

Użytkownik
No to jedziem z ostatnim wyścigiem . Próbuję dzisiaj 2 strzały, zapowiada się mokry wyścig i wiele może się zdarzyć . Zapowiada się wiele zmian pozycji, sporo wyprzedzeń i walki na torze.
Romek - Hamilton 1 1,98 Fortuna ⛔
Gdyby nie błędna strategia , Romek byłby zapewne w top 3 wczoraj w kwalach. Bardzo duże szansę widzę dla Romka w tym wyścigu . Poprzez treningi fajnie dopasowali bolid. Hamiltona jakoś nie widzę w tym wyścigu , oczywiście , jest to jeden z niewielu który dzisiaj będzie walczył o coś . Romek jednak pokazuje pazur, potrafi utrzymywać równe szybkie tempo gdzie Hamilton ostatnio miewa przestoje w wyścigu. Oczywiście, obawiam się tylko i wyłącznie o warunki na torze, bo może zdarzyć się jakaś głupia stłuczka i po wyścigu.
Kurs moim zdaniem warty ryzyka, Romek pewny siebie i idzie jak burza ostatnio.
Rosberg - Button 1 1,18 Fortuna ⛔
Bardzo niski kurs, na tzw. podbicie. Rosberg jeżeli nie wydarzy się awaria lub kolizja spokojnie to ogarnie. Wiadomo, walka Ferrari - Mercedes więc punkty jego będą bardzo ważne . Realnie patrząc, Ros powalczy o podium w tym wyścigu z grupą Vettel,Webber,Alonso,Romek. Button daleko z tyłu, większe ryzyko kolizji a nawet jadąc bez przygód nie widzę szans na odrobienie tylu pozycji.

rangizz 2,7K

rangizz

Użytkownik
Ma padać, chociaż nie ulewnie. Zapowiada to mocno zmienne warunki. Wczoraj zawiódł mnie Webber, za to biorąc pod uwagę bardzo prawdopodobne zamieszanie w dzisiejszym wyścigu, stawiam na Ferdka, który zawsze najlepiej odnajduje się w tego typu sytuacjach.
Miejsce na podium - Fernando Alonso @1.72 bet365 P3 ✅
Wygra - Fernando Alonso @10 bet365 ⛔
Fernando przyznał, że bolid Ferrari na deszczu jest bardziej konkurencyjny niż na suchym torze. Potwierdził to wczoraj, zajmując 3 miejsce mimo wypadnięcia na jednym z zakrętów najszybszego okrążenia (najlepszy wynik w Q od nie pamiętam jak dawna w tym sezonie). Co tu dużo pisać, dzisiaj Fernando ma na prawdę spore szanse na wygranie, dlatego można lekko przyłożyć kurs @10, do tego odpowiednio grubiej jego bardzo prawdopodobne podium.
Liczba sklasyfikowanych kierowców poniżej 18 @2.62 bet365 ⛔ odpadło 3, za mało deszczu :/
Musi odpaść 5 kierowców. Na deszczu jak najbardziej do zrealizowania.
Koniec pierwszego okrążenia: Fernando Alonso 3. lub lepszy @1.33 bet365 ✅ tak jak się spodziewałem, Hamilton namieszał i Ferdek wyprzedził go praktycznie na ostatnich metrach przez zakończeniem 1, okrążenia.
Myślę, że Alonso powalczy na starcie z Rosbergiem, dlatego chętnie postawiłbym na co najmniej drugą pozycję Hiszpana po starcie, ale bet365 daje tylko taki zakład więc pobieram jak &quot;peffkę&quot;, tym bardziej, że za Fernando startuje Webber... namieszać może jedynie Hamilton, ale on nie czuje się komfortowo już od 5 - 6 GP, a na Interlagos w deszczu wręcz wydaje się nie pewny.

RBR1one 583,2K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Massa - Button 1,55 Expekt / 1,52 Betsson //// idiotyczna kara dla Massy i zaklad w dupe
Zapowiada się deszczowy wyścig nie mniej jednak Felipe jedzie dzisiaj u siebie i bedzie chcial sie pokazac z jak najlepszej strony w jego ostatnim wyscigu w barwach Ferrari. Bolid Ferrari rowniez powinien sie sprawowac lepiej od McLarena.

waclaw-65884 360

waclaw-65884

Użytkownik
Ostatni wyścig typersko nie udany z jednego powodu - to był suchy praktycznie wyścig. Rosberg zdecydowanie ustawiony na mokro , mimo to uzyskał niezłe miejsce ale Button mega zaskoczenie. Widać, że mimo wszystko byli bardziej neutralnie ustawieni na wyścig i było to widać wczoraj w Q.
Roman jestem pewny , że byłby przed Luisem biorąc pod uwagę przebieg wyścigu ale niestety awaria bolidu bardzo szybko.
Spodziewałem się mokrego wyścigu chyba jak większość . Sam wyścig na prawdę super. To jest to co w F1 lubi się najbardziej, dużo wyprzedzeń , walka bolid w bolid przy dużych prędkościach. Liczyłem mimo wszystko na deszcz w tym wyścigu bo byłoby jeszcze ciekawiej.
Ostatni wyścig tego sezonu , ale to było coś więcej ... Kończy się pewien etap Formuły 1. Następny sezon uważam , że będzie przełomowy. Po pierwsze, spore zmiany kadrowe do których na początku będzie dziwnie się przyzwyczaić . Brak Webbera i kilku jeszcze kierowców, Massa już nie w Ferrari i duet Alonso-Raikonen.
Jak będą wyglądać nowe bolidy , czy RBR znowu stworzy najsilniejszą broń ?
Same zmiany w bolidach powinny spowodować większą konkurencyjność , większą ilość wyprzedzeń. Mam nadzieję, że opony nie będą królowały bo jeżeli skończy się tylko na 2 mieszankach czyli pośrednia i twarda to będzie koszmar.
Przed nami długi sen zimowy , długie oczekiwanie na nowy sezon. Pierwszy raz od dawna, chyba większość z nas nie wie czego kompletnie się spodziewać.
Za obecny sezon dzięki wszystkim którzy brali czyny udział w tym temacie. Bywały wyścigi , gdzie było nas tu nie wielu ale trzeba cały czas walczyć aby F1 żyła na tym forum.

Otrzymane punkty reputacji: +3
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Wczoraj zobaczyliśmy ostatni wyścig w sezonie 2013. Niewątpliwie kończy się jakaś era w F1 ze względu na porzucenie silników V8 ale czy zakończy się era dominacji Redbulla, która trwa nieprzerwalnie od 2010r ?
Obecny rok cyklu został zdominowany przez jednego aktora - Sebastian Vettel wygrywając 13/19 eliminacji w efekcie na swoim koncie zgromadził pokaźną liczbę punktów 397 wyprzedzając drugiego w klasyfikacji Fernando Alonso aż o 155pkt. Dla Niemca był to również sezon rekordów. Wyrównał on osiągnięcie Michaela Schumachera (13 zwycięstw w sezonie) oraz Alberto Ascariego (9. zwycięstw z rzędu).
Fernando Alonso wciąż pozostaje w cieniu Niemca, gdyż po raz drugi z rzędu kończy rywalizaję w MŚ na drugim miejscu. Wielkie rozczarowanie dla niego samego i dla Ferrari bo sądzę, że przechodząc do tego zespołu Hiszpan nie myślał, że będzie podróżował po torach F1 czwartym bolidem pod względem szybkości w stawce &lt;Redbull, Mercedes, Lotus. Można gdybać, jeśli Hiszpan wsiadł by za kierownice Lotusa czy nie powalczył by z Vettelem ?
Sezon tak jak wspomniałem wielkich pożegnań. Nie usłyszymy już ryku silników V8, nie zobaczymy Massy w czerwonym kombinezonie Ferrari, Marka Webbera, który to zakończył karierę i przenosi się do Porsche Cap, a McLaren zakończy współpracę ze swoim tytularnym partnerem Vodafone.

Mark Webber po zakończeniu swojej kariery.
Warto wspomnieć o Mercedesie, który zaskoczył wszystkich swoim tempem w kwalifikacja w początkowej fazie sezonu. Niestety Hamilton oraz Rosberg niewiele mogli osiągnąć w wyścigu przez szybko zużywające się opony w ich bolidach.
Jeśli chodzi o aspekty czysto bukmacherskie i moje typy:
Wygrane: 16
Przegrane: 21
Dziękuję wszystkim, którzy działają w tym temacie, szczególnie Rajdowiec75, który zdecydowanie ożywił ten dział, ale również poprzedniemu moderatorowi dawid1892, i innym (waclaw, rangizz ...;) ).
Sezon 2014 zapowiada się spektakularnie! Duże zmiany w bolidach, roszady w teamach, ale na szczęście powinniśmy zobaczyć znajome twarze w Australii tyle, że w innych kombinezonach.
F1 2013 uważam za przszłość@!
Gratulacje Redbull, Gratulacje Sebastian!

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom