>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

19. Grand Prix Abu Dhabi [27-29.11.2015]

Status
Zamknięty.
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Grand Prix Abu Dhabi

FINAL RACE 2015 !

Tegoroczny rozkład jazdy
Piątek – 27 listopada
#1 Trening 10:00 - 11:30
#2 Trening 14:00 - 15:30
Sobota – 28 listopada
# 3 Trening 11:00 - 12:00
Kwalifikacje 14:00 - 15:00
Niedziela – 29 listopada
Wyścig 14:00

Informacje o torze:
Nazwa toru: Yas Marina Circuit
Pierwsze Grand Prix: 2009
Długość toru: 5.554 km
Liczba okrążeń: 55
Najdłuższa prosta: 1.173 km
Całkowity dystans wyścigu: 305.355 km
Rekord okrążenia: 1:38.434 (L. Hamilton, 2011)​

Przed nami ostatni wyścig sezonu 2015:
1. Mistrzem świata zostaje Lewis Hamilton.
2. Mistrzem świata konstruktorów Mercedes.
3. Wyścig w Abu Dhabi nie będzie punktowany podwójnie jak w poprzednim sezonie.
Do jakiejkolwiek rotacji w punktacji może dość pomiędzy Raikkonen, a Bottasem, jednak Fin zapowiedział że to bez różnicy czy zakończy sezon oczko wyżej w klasyfikacji generalnej.
Ten tor może leżeć Ferrari więc Sebastiam może podciąć skrzydła w ostatnim wyścigu, o nic już walczącemu, Mercedesowi. Zresztą Ferrari jest już bardzo blisko Mercedesa i w przyszłym roku możemy być światkami końca dominacji srebrnych strzał.
Zapraszam do dyskusji, podawanie typów oraz podsumowywania sezonu !

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
A w dziale znowu cisza.... Nie wiem już jak Was zachęcić do jakiejkolwiek dyskusji ;/

F1 GP Abu Zhabi - kwalifikacje, sobota 14:00
Daniel Ricciardo - Valteri Bottas
Typ: Ricciardo @ 2,55 Expekt
✅✅

Nie rozumiem kursu zupełnie. Ricciardo w czołówce świetne czasy dziś i bardzo dobra jazda. Red Bull ogólnie na tym torze zawsze był szybki, tor składa się z wielu sekwencji zakrętów, a częste zmiany kierunku jazdy jak wiadomo wymagają szybko reagującego auta i dobrego balansu, który to Red Bull posiada po prostu.

Bottas i Williams ogólnie dziś ocierali się o 10-11 msc ledwo z duuuużą stratą do czołówki.
Z tego co czytałem to sprawdzali jakieś elementy już pod kątem przyszłego sezonu, jutro zapewne się poprawią jak to Williams, ale czy nagle odrobią aż tyle?

Patrzę głównie na wyniki 2 treningu bo ten będzie w miarę miarodajny pod wględem warunków w jutrzejszej czasówce, bo ta sama pora, ciemnośc i temperatura będzie zbliżona. I tak Ricciardo 4 msc z przewagą około 0,8 sek nad Bottasem plasującym sie na 11 msc.

Otrzymane punkty reputacji: +3
heros123 1K

heros123

Użytkownik
Niestety, to już ostatni weekend z F1 w tym roku i teraz trzeba czekać długie 4 miesiące na kolejny sezon, ale do rzeczy. Ja na jutro wybrałem coś takiego:
Kimi Raikkonen - Sebastian Vettel @ 1,16⛔
Marcus Ericsson - Felipe Nasr @ 1,57✅
AKO: 1,83 bet365 ⛔
Pierwszej pary chyba nie trzeba komentować, bo tutaj sprawa jest jasna, co pokazuje ten niski kurs. Stawiam po prostu na lepszego kierowcę i nie widzę tutaj innego rozwiązania na jutro.
Odnośnie drugiej pary, to kolejny raz stawiam na Brazylijczyka w tym pojedynku. W dwóch treningach radził sobie lepiej od zespołowego kolegi, a w drugim treningu to po prostu go zmiażdżył. Nie ma co tu dużo pisać i lać wodę. Krótko mówiąc stawiam na lepszych kierowców i tyle. Nasr mnie nie zawiódł na Interlagos, więc mam nadzieję, że i tutaj będzie górą.
Dokładam jeszcze singielka:
Nico Hulkenberg - Sergio Perez @ 2,10 całoroczny✅
Myślę, że po takim kursie warto spróbować. Co prawda w P2, Perez miał problemy z hamulcami, ale i tak był lepszy od Hulka o 0,3 sekundy, więc jak widać nie jest na straconej pozycji. Spory kurs, więc próbuję to wykorzystać.

Otrzymane punkty reputacji: +8
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Daniel Ricciardo
Jak zawsze w sobotę, Ferrari i Williams na pewno zrobią krok naprzód. Miejmy nadzieję, że inni się za bardzo nie zbliżą, jednak zobaczymy co się wydarzy. Oczywiście możemy jeszcze nieco przyśpieszyć, jednak prawdopodobnie niewiele. Jeśli będziemy w czołowej piątce to będę zadowolony.
To wypowiedź Riccardo po treningach, trudno się z nim nie zgodzić. Williamsy zawsze marnie w treningach, a w kwalach jednak poprawiają tempo dość znacznie, a Redbull odwrotnie, znacznie traci na szybkim kółku kwalikacyjnym.
Warto zaznaczyć wypowiedź Rosberga: Po problemach z Monzy musieliśmy wydłużyć żywotność jednostek, więc na pewno brakuje mi mocy na prostych i będziemy musieli nadrobić to w zakrętach.
Zgadzam się z Heros123 odnośnie Pereza, świetny czas w FP2, w warunkach jakich będą rozgrywane kwalifikacje.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Lewis Hamilton - Nico Rosberg
Typ; Hamilton @ 1,72
⛔
Will Stevens - Roberto Merhi
Typ; Stevens @ 1,55
✅
AKO @ 2,67 bwin

(pary ogólnodostępne wszędzie w zasadzie gdzie się da pograć F1)

Merhi wraca do bolidu po kilku tygodniach przerwy, nie jeździł od Soczi bo zastępował go Alexander Rossi który spisywał się lepiej niż Hiszpan patrząc obiektywnie na porównanie Rossiego ze Stevensem rzecz jasna, nawet Rossi miał jakies tam szanse na pkt w USA.
Stevens - Merhi 8-3 w pojedynku kwalifikacyjnym. Z kolei Stevens - Rossi 2-3 chociażby
W ten weekend na Yas Marina oba treningi dużo lepsze czasy osiągnął Stevens, patrzę głównie n adrugi trening bo pogoda i pora podobna do tej w czasówce będzie i Stevens szybszy o prawie 0,6 sek.
Wiadomo rywalizacja o to kto będzie 19, a kto 20, ale lepszy kierowca to Stevens.

Rosberg pięć razy z rzędu pole position. Ostatnio Hamilton rozkojarzony, ale w ten week przewiduje powrót Lewisa na P1. Zarówno typ na przełamanie, jak i czuję po prostu czyste okrążenie LEwisa, którego brakowało w ostatnim czasie podczas czasówek.

Zatem dubel na obu kierowców z Wlk. Brytanii dziś ;)

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Jak zawsze w sobotę, Ferrari i Williams na pewno zrobią krok naprzód. Miejmy nadzieję, że inni się za bardzo nie zbliżą, jednak zobaczymy co się wydarzy. Oczywiście możemy jeszcze nieco przyśpieszyć, jednak prawdopodobnie niewiele. Jeśli będziemy w czołowej piątce to będę zadowolony.
To wypowiedź Riccardo po treningach, trudno się z nim nie zgodzić. Williamsy zawsze marnie w treningach, a w kwalach jednak poprawiają tempo dość znacznie, a Redbull odwrotnie, znacznie traci na szybkim kółku kwalikacyjnym.
Tak wiem, czytałem tę wypowiedź wczoraj, ale przewaga podczas 3 treningu została na korzyść Ricciardo ciągle te 0,6 sek a to naprawdę dużo. Zresztą dało się zaobserwować jak Williams wiele traci w trzecim sektorze, a tam Red Bull jest właśnie najmocniejszy bo kręta sekcja i widać było jak bolid Ricciardo stabilnie jedzie.
Co dziwne w Expekt kurs po 3 treningu nadal wynosi @ 2,55 na Ricciardo, ale swoje na temat tej pary już wczoraj napisałem, a dzisiejszy trening jedynie to potwierdził. Z tym, że czekać trzeba teraz już tylko na potwierdzenie tego w kwalifikacjach ;)

Wyniki 3 treningu:
1. Nico Rosberg (Mercedes) 1.41,856 – 20 okr.
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,281 – 20 okr.
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +0,329 – 20 okr.
4. Sergio Pérez (Force India) +0,592 – 18 okr.
5. Kimi Räikkönen (Ferrari) +0,771 – 18 okr.
6. Daniel Ricciardo (Red Bull) +0,870 – 15 okr.
7. Nico Hülkenberg (Force India) +1,003 – 18 okr.
8. Felipe Massa (Williams) +1,317 – 24 okr.
9. Valtteri Bottas (Williams) +1,383 – 19 okr.
10. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1,573 – 22 okr.
11. Jenson Button (McLaren) +1,652 – 15 okr.
12. Pastor Maldonado (Lotus) +1,824 – 18 okr.
13. Felipe Nasr (Sauber) +1,862 – 24 okr.
14. Max Verstappen (Toro Rosso) +1,970 – 19 okr.
15. Romain Grosjean (Lotus) +2,072 – 21 okr.
16. Fernando Alonso (McLaren) +2,158 – 13 okr.
17. Marcus Ericsson (Sauber) +2,469 – 21 okr.
18. Will Stevens (Manor Marussia) +5,427 – 16 okr.
19. Roberto Merhi (Manor Marussia) +5,664 – 17 okr.
20. Daniił Kwiat (Red Bull) bez czasu – 2 okr.

Hamilton nie poskładał dobrego okrążenia na super miękkich oponach. To tak a propo wytłumaczenia dlaczego był drugi i w kontekście moich typów powyżej.
Za każdym razem coś mu się przytrafiło, kilka błędów i za szeroko wyjechał poza tor, a raz przystopował go... Rosberg i Lewis specjalnie zbliżył się do tyłu Nico na centymetry.
Tekst dnia tym razem dla Alonso, który Stevensa i Grosjeana nazwał &quot;idioci&quot;... Bez komentarza, zachowania Fernando poniżej krytyki w ostatnim czasie.
Ferrari robi swoje, dość blisko dzisiaj byli Rosberga, śpiewający Vettel (Wczoraj przez radio śpiewał happy birthday Rikiemu ???? ) tylko 0,3 strata, nieźle szybki Perez i to chyba był dobry trop @Heros123. Kwalifikacje zapowiada się ciekawie. Sam jestem ciekaw jak bolidy jutro się ustawią na starcie.

abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Sebastian Vettel Zwycięzcą Kwalifikacji @17⛔⛔ B et 365 16 hahah ???? Popis Ferrari na koniec sezonu

Cóż myślę, że warto spróbować ???? Seba dobrze tutaj jeździ,tor podobny do Singapuru gdzie wiadomo jak Ferreri zdeklasowało Mercedesa. Rosberg jeździ na bardzo wyeksploatowanym silniku, przez co uzyskuje słabe prędkości na prostych,co wspominał wczoraj po treningach. Hamilton, Mistrz Świata trochę odstaje od Rosberga, czy będzie tutaj tak skupiony aby pojechać czyste okrążenie? W SP1 widać było że nie, ciągłe wyjazdy po za tor i chyba nie przejechał czystego okrążenia na żadnym komplecie ogumienia.
Co najważniejsze Mercedes dzisiaj stoi w miejscu z czasami, nieznacznie poprawił Rosberg w porównaniu z wczoraj o 0.1,przy czym Vettel gdzieś o 0,5s.
Seba stoi przed szansą wygrania wyścigu i ruszania z P1.
Tak wiem, czytałem tę wypowiedź wczoraj, ale przewaga podczas 3 treningu została na korzyść Ricciardo ciągle te 0,6 sek a to naprawdę dużo. Zresztą dało się zaobserwować jak Williams wiele traci w trzecim sektorze, a tam Red Bull jest właśnie najmocniejszy bo kręta sekcja i widać było jak bolid Ricciardo stabilnie jedzie.
Rzeczywiście,Williamsy kiepsko również dzisiaj,mają ogromne problemy z trakcją w 3 sektorze. Nadal duża strata do Riccardo przez co utrzymujący się kurs 2,55 na Rica jest do gry ????

RBR1one 583,2K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Hulkenberg, Nico - Perez, Sergio @ 2 - 1,6
Stevens, Will - Merhi, Roberto @ 1 - 1.4
Vettel, Sebastian - Raikkonen, Kimi @ 1 - 1,2
Ricciardo, Daniel - Kvyat, Daniil @ 1 - 1,5
ako: 4 ⛔
cos niesamowitego. awaria bolidu Seba...
A ja gram takie cos. Dwa pierwsze typy wyzej wyjasnione. Co do Vettela to typ glownie na podbicie kursu ale wydaje sie pewny. W 3 treningu Vetel szybszy o 0,4 sec wiec wydaje mi sie ze da rade z Kimim. Kvayat caly ostatni trening przesiedzial w garazu z powodu problemow z elektronika a co za tym idzie nie mial czasu na dobre ustawienie bolidu pod kwalifikacje dlatego tez zdecydowalem sie zagrac na Daniela. Powodzenia

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Świetne kwalifikacje, do samego końca walka o pole position, już myślałem, że Hamilton, ale przyszła miazga ze strony Rosberga i szóste z rzędu pole position Nico. A warto podkreślić, że ma starszą jednostke napędową przeciez od Lewisa...

Niesamowita wpadka Ferrari z Vettelem, myślalem, że faktycznie jakas awaria w czerwonym bolidzie, ale jednak on jechał po prostu na miękkich oponach i nie zdołał poprawić czasu, wstyd trochę. Ale z drugiej strony dzięki temu jutro kapitalna sprawa będzie patrzeć jak Seb próbuje odrabiać stracone dziś pozycje i przebija się przez stawkę!

Z mojej perspektywy Ricciardo lepszy od Bottasa, trzeci sektor zdecydował bo było widac wyraźnie podczas ostatniego okrążenia jak Ricciardo miał po dwóch sektorach stratę 0,82 jakoś, a nagle w trzecim zredukował stratę i wyszło 0,7 straty jakoś.

Ustawienie na starcie:
1. Rosberg; 2. Hamilton;
3. Räikkönen; 4. Pérez;
5. Ricciardo; 6. Bottas;
7. Hülkenberg; 8. Massa;
9. Kwiat; 10. Sainz;
11. Verstappen; 12. Button;
13. Maldonado; 14. Nasr;
15. Grosjean (defekt skrzyni biegów, bez czasu w Q2); 16. Vettel;
17. Alonso; 18. Ericsson;
19. Merhi; 20. Stevens (+5).

Jak jutrzejszy wyścig widzicie? Jak spisze się Perez, który dziś był rewelajcą, na które miejsce przebije się Vettel? Kto wygra?

Dyskutujmy, bo to kurcze już przeciez ostatnie Grand Prix w tym sezonie ????

J 316

jarekrk

Użytkownik
Może pójdzie mi lepiej niż z Torino, ale uważam, że fajnie wygląda typ na najszybsze okrążenie Hamiltona za 2.20, myślę, że Lewis ma pomału dość ciągle być za plecami Nico i w ostatni wyścigu się będzie chciał zrehabilitować i na pewno nie odpuści łatwo wyścigu. Ale Nico nie wygrał jeszcze na tym torze to też będzie zdeterminowany.
Miałem nadzieje, że na Vettela na zakończy w top 6 będzie kurs ok 2, a tu tylko 1.33 to chyba nie opłaca się.
Może opcja na Safety car?
Jeżeli pomyślimy, że to ostatni wyścig i każdy będzie chciał zostawić dobre wrażenie po sobie to może będzie walka i wjedzie sls na tor?
Alonso - Button na EDIT:Jensona jest 1.57 też korci trochę.
Można też coś z Ricciardo pomyśleć, bo bardzo leżu mu ten tor, jeśli dobrze pamiętam chyba rok temu on wykręcił tutaj najszybsze okrążenie co nie?
Ale w Bet365 on jest w parze z Kvyatem za nie duże 1.4
A ty jakie masz przypuszczenia Robson?

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Alonso - Button na Jamesa jest 1.57 też korci trochę.
Można też coś z Ricciardo pomyśleć, bo bardzo leżu mu ten tor, jeśli dobrze pamiętam chyba rok temu on wykręcił tutaj najszybsze okrążenie co nie?
Ale w on jest w parze z Kvyatem za nie duże 1.4
Jensona :p Ale co do pary McLarenów to ja nie ruszam bo tu zawsze loteria i dużo zalezy od tego czy ich sprzęt wytrzyma trudy wyścigu...
Co do Vettela to kursy jak mówisz są fatalne, sam się spodziewałem czegoś więcej bo miałem zamiar w jakąś pare z Sebem zainwestować, ale no nie da rady, nie po takich kursach. Owszem gdy jeździł w Red Bullu to startował już z alei serwisowej któregoś razu na tym torze i skończył na 3 msc z tego co pamiętam.
Tak samo Ricciardo o którym wspominasz przed rokiem też ruszał z końca stawki i zanotował najszybsze okrążenie jak mówisz, ale też dojechał na 4 albo 6 msc jakoś?
W kontekście wyścigu myślę, że Williams może być lepszy niz Red Bull, przewaga Ricciardo podczas wszystkich treningów oscylowała w okoł 0,6sek ale już w czasie kwalifikacji Bottas zniwelował stratę do 0,1 i dużo zależy od startu, ale na długich prostych Williams moze z DRS mieć łatwość wyprzedzania.
Co do swoich propozycji to jakoś nic mądrego nie mam... Na sam koniec chyba się będę po prostu delektował wyścigiem bez typów ;)

J 316

jarekrk

Użytkownik
Gafa z Buttonem ????
Ale jakoś lepiej ogląda się wyścig jak choćby postawi się tą 1j dla emocji, aby wiedzieć komu kibicować ????
Wiec wymyśliłem sobie takiego dubla jak JENSON + Daniel, ogólnie Ricciardo chyba lubi ten tor i całkiem mu leży, rok temu najszybsze okrążenie i dobre miejsce, teraz 5 miejsce i 4 przewagi nad swoim rywalem, więc wydaje mi się, że dobrze zakończy ten sezon Daniel.
Co do drugiego typu, to mam nadzieje, że Honda nie zrobi żadnych jaj za wcześniej i do jadą do końca oboje, a jeśli tak się stanie to myślę, że tutaj też Alonso nie odrobi straty 5 miejsc na starcie.

Oba te typy dają przyjemne AKO
Ricciardo - Kvyat 1
Button - Alonso 1

2.19 @ B365✅✅

Alonso ledwo ruszył od razu przegrał rywalizacje z Buttonem ????

Otrzymane punkty reputacji: +28
heros123 1K

heros123

Użytkownik
A ja na dzisiaj wyhaczyłem takiego dubelka.
Kimi Raikkonen - Sebastian Vettel @ 1,36✅
Daniil Kvyat - Daniel Ricciardo @ 1,40✅
AKO: 1,90 bet365✅✅✅

Uważam, że to naprawdę warte jest pogrania. Jeśli chodzi o Ferrari to już na starcie będzie kolosalna różnica i zupełnie nie rozumiem takiego kursu. Kimi rusza z 3 pola, a Seb z 16. Jednak sądzę, że gdy u Vettela wszystko będzie dobrze działać w bolidzie, to może wejść do top10, ale napewno nie prześcignie Kimiego, bo to jest zbyt duża różnica już na starcie. Tylko awaria lub jakiś błąd Fina może to przekreślić.
U Red Bulli podobnie. Riccardo 5 miejsce, Kvyat 9, więc również widać różnicę. Lepszy weekend u Ricciardo, potencjał bolidów zbliżony, więc uważam, że w tej parze jest tylko jeden faworyt - Ricciardo.

I jeszcze taki singiel.
Lewis Hamilton - Nico Rosberg @ 2,00⛔bet365

Jeszcze raz spróbuję Lewisa ????
Po 1) U Rosberga mocno zużyty silnik i na prostych może być to widać, a jeśli Hamilton będzie w strefie DRS, to powinien łyknąć Rosberga, a po 2) na 6 dotychczas rozegranych GP Abu Dhabi, tylko raz zdarzyło się, aby wygrał kierowca startujący z PP, więc może coś w tym jest. Idę w stronę Anglika, licząc na przerwanie passy Rosberga.

Otrzymane punkty reputacji: +5
RBR1one 583,2K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Rosberg Win ✅ easy money :cool:
Ja tak ostatnio gram na zwyciestwo Rosberga. Nico zlapal wiatr w zagle i widac ze z pewnoscia siebie tez juz jest lepiej. Lewis duzo bledow zarowno w treningach jak i w kwalifikacjach i nie wydaje mi sie zeby tutaj wyprzedzil solidniego Niemca. Jedyne zagrożenie wg mnie dla typu to zepsucie startu przez Rosberga badz jakis defekt. Polecam

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom