pestka7
Forum VIP
bet365
Nareszcie! Po bardzo długiej przerwie, na boiska powracają zawodnicy 1 ligowych zespołów. Czy podobnie jak w rundzie wiosennej prym będzie wiodła Flota Świnoujście? Wszystko wskazuje na to , że tak. Poczynili znaczne wzmocnienia kupując między innymi jednego z najlepszych strzelców 1 ligowych boisk Arkadiusza Aleksandra. Wzmocnienia w Świnoujściu naprawdę robią wrażenie i jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem w przyszłym sezonie powinniśmy oglądać ich w Ekstraklasie. A kto obok Floty może włączyć się do walki o awans? Przede wszystkim Cracovia oraz Zawisza. O ile w Cracovii większych ubytków nie ma, na tyle w zespole Bydgoskiego Zawiszy nie ma już Zawistowskiego , Kopacza czy też Adriana Błąda a to osłabienia bardzo duże, które mogą mieć znaczny wpływ na grę Zawiszy. W obwodzie pozostaje jeszcze Termalica ale nie jestem przekonany czy zawodnicy z Niecieczy będą mieli „parcie” na awans. A co na drugim biegunie? ŁKS , Okocimski KS a przede wszystkim Polonia Bytom to zespoły , które większych szans na utrzymanie nie mają. Powód? Słaba kadra , brak pieniędzy czyli bieda, bieda i jeszcze raz bieda. Obsadzenie ostatniego miejsca dającego spadek rozegra się między zespołami Stomilu , Sandecji oraz GKSu Katowice. Ale po kolei:
Olimpia Grudziądz - Flota Świnoujście
Jeden z poważniejszych sprawdzianów Floty. Wybierają się na bardzo trudny teren do Grudziądza gdzie o zwycięstwo będzie bardzo trudno. Dlaczego? A no dlatego , że zespół Tomasza Asenskyego w tym sezonu meczu na "własnym śmietnisku" jeszcze nie przegrał, a ostatnią porażkę zaliczyli w ubiegłym sezonie w starciu z ... Flotą Świnoujście. Mecz napewno będzie zacięty i chyba najrozsądniej pograć tu na to, że obie drużyny zdobędą bramki.
Docan Ząbki - Stomil Olsztyn
Mecz o przysłowiowe 6 pkt dla Stomilu. Jeżeli chcą się utzymać muszą koniecznie ten mecz wygrać lub chociaż zremisować. W innym wypadku strata do bezpiecznego miejsca może się jeszcze bardziej powiększyć. Jestem tylko ciekaw kto zastąpi w szeregach Stomilu Kalonasa ,który widać robił tam różnice. Mycz z cyklu "jedna wielka niewiadoma" więc radze ominąć go szerokim łukiem.
Warta Poznań - Arka Gdynia
Jeden z ciekawszych spotkań tej kolejki. Arka można powiedzieć , że zagra " u siebie " ponieważ jej kibice wybierają się do Poznania bardzo liczną grupą oraz zostaną oczywiście wsparci przez zaprzyjaźnionych kiboli Poznańskiego Lecha. Mecz zapowiada się underowo. Po jednej jak i drugiej stronie przeważa młodzież i nie widać tu jakiejś przewagi po którejś ze stron. Typ under 2,5 biorę w ciemno a jako , że jestem kibicem Arki lokalny patriotyzm zobowiązuje mnie na granie w strone gości.
Zawisza Bydgoszcz - Sandecja Nowy Sącz
Meczu nie tykam z jasnego powodu. Brak Zawistowskiego, Błąda, Kopacza czy też Chałasa po stronie gospodarzy może się odbić na ich grze. Co prawda przybył Nather oraz Nawotczyński ale czy są to zawodnicy , którzy mogą zastąpić tak ważnych graczy? Wątpię. Jak dla mnie kurs 1.57 na Zawisze zbyt niski i nie wart gry.
Cracovia Kraków - Okocimski KS
Kurs 1,44 na Cracovie to chyba jakiś bonus od buka. Na zwycięstwo "Pasów" pogram już dziś bo boję się, że kurs może spaść. W Brzesku kompletna bieda , klub zapewne porzegna się z rozgrywkami I ligi po tym sezonie. Niby goście wzmocnieni graczami Podbeskidzia, alę wątpię aby miało to jakiś wpływ na poprawę gry zespołu. Jak dla mnie czysta jedyneczka bez kombinowania.
Termalica BB Nieciecza - Polonia Bytom
Kolejna peffka to zwycięstwo gospodarzy. Przykro mi to mówić z sympatii do Polonii ale nie widzę już szans na ich utrzymanie w lidze. Kasy brak, klub wzmacniany jedynie juniorami, oraz kopaczami z regionu. Na tę chwilę tracą już a raczej aż 14 pktdo bezpiecznej lokaty. ciekawi mnie tylko co pokaże Termalica. W przerwie zimowej kompletna cisza a kadra będzie wyglądała tak jak jesienią.
ŁKS Łódź - GKS Katowice
Kolejny mecz o przysłowiowe 6 punktów dla oby ekip. W Łodzi jest źle , podobnie jak w Katowicach. Sytuacja jak narazie lepiej wygląda w GKSie za sprawą lepszej końcówki rundy jesiennej, dzięki czemu ich przewaga nad miejscem spadkowym wynosi 8pkt. Przewaga ta może jednak znacząco zmaleć w razie tej porażki. Jak dla mnie remis jest przeznaczeniem tego meczu z podpórką na gości.
Bogdanka Łęczna - Miedź Legnica
Spotkanie największego rozczarowania rundy jesiennej jakim jest bezwątpliwie postawa Bogdanki (zwłaszcza na początku sezonu) oraz rewelacji minionej rundy Miedzi Legnica. Faworyta nie widać jednak o bramki powinniśmy być spokojni. Oba zespoły mają dość duże potencjały ofensywne więc BTS jak najbardziej wart gry.
Kolejarz Stróże - GKS Tych
Typowy mecz walki pomiędzy ligowymi średniakami. Mimo wszystko lekkim faworytem wydaje się być zespół z Stróż dzięki przewadze własnego boiska. Dlaczego o tym pisze? Bo jak fatalnie wyglądała murawa w rundzie jesiennej w Stróżach chyba wszyscy dobrze wiedzą. Kępa na kępie i , aż dziw bierze , że taka murawa była dopuszczona do gry.
Zapraszam do merytorycznej dyskusji...