F.C. Groningen - PSV Eindhoven
1x
1,70
Mimo,że gracze koncernu Phillipsa są uważani za faworytów oraz są aktualnym liderem Eredivisie to ja w tym meczu uważam,że znalazłem optymalny typ z podpórka na Groningen.Wszystko w związku z tym,że u przyjezdnych nie zagra Aurelio Gomes,podstawowy golkiper piłkarzy z Eindhoven oraz fakt,że gospodarze na swoim stadionie Euroborg są piekielnie mocni.Świadczy o tym fakt pokonania m.in Feyenoordu Rotterdam 3-2 co jest wyczynem którym można się chwalić.
Groningen ten sezon może zaliczyć na pewno do udanych.Podopieczni Rona Jansa są na świetnym 6.miejscu w tabeli ze stratą tylko czterech punktów do trzeciego Ajaxu.Biało-Zieloni prezentują ostatnio wyborną formę mimo,że sytuacja kadrowa nie rozpieszcza.Groningen wygrało cztery z ostatnich pięciu spotkań,w tym ostatnio w dramatycznych okolicznościach Heracles 1-2.Wspomniałem o sytuacji kadrowej.No właśnie bo mimo,że panuje szpital to nie odbiło się to na wynikach.Dziś nie zagrają
aul Mathijs, Marnix Kolder, Ondrej Svejdik, Tim Matavz, Luciano da Silva, Evgeniy Levchenko, Erik Nevland oraz Shkodran Metaj.Lista dosyć pokaźna zważywszy iż większość zawodników to podstawowi oraz kluczowi zawodnicy.Groningen pokazało,że swój stadion to swego rodzaju talizman który przynosi szczęście.Czy w środowe,wczesne południe gracze gospodarze będą mieli powody do radości.Wg mnie mają olbrzymią szansę bo jak wiadomo na mecz z liderem spinają się wszyscy,nie tylko w Holandii.
Przeciwnikiem Groningen będzie PSV.Jak wiadomo uznana marka,od wielu już lat przewodząca w klubowej hierarchii w kraju Tulipana.Obecna forma myślę mogła by być lepsza.Graczom Jana Woutersa za często zdarzają się ostatnio wpadki i przestoje w grze.Tak było z AZ (1-1),Rodą (2-4) czy Heerenveen(1-2).W sumie dość szczęśliwie PSV jest liderem bo i Ajax i Feyenoord także pogubiły punkty.W ostatnią sobotę Eindhoven grało z Utrechtem i muszę powiedzieć,że PSV momentami grało dość dobrze jednak nie zachwycało jak za czasów Guusa Hiddinka.
Podsumowując już powoli,Groningen u siebie bardzo równo i dobrze grające,z pewnością stać ich na remis a być może i zwycięstwo.PSV z kolei bardzo różnie z przewagą tych gorszych momentów,dodatkowo bez Gomesa,co najlepszy strzelec Groningen H.Berg być może wykorzysta.Jak dla mnie po takim kursie to warto zagrać 1x.
Feyenoord Rotterdam - Sparta Rotterdam
1
1,22
Derby Rotterdamu na De Kuip.Feyenoord podejmować będzie Spartę i oczywiście zdecydowanym faworytem są gracze van Maarwijka.Mecze pomiędzy zespołami z miasta Portowego zawsze obfitują w grad bramek mam nadzieję,że tym razem nie będzie inaczej.
Zacznę może od przyjezdnych którzy mają nowego trenera a jest nim doświadczony Foeke Booy.Sparta dość nieoczekiwania wygrała dwa ostatnie mecze z NEC i Rodą i teraz ostrzą sobie żeby na rywala zza miedzy.Łatwo na pewno nie będzie bo Feye w ostatnich pojedynkach ze Spartą wygrywało dość wyraźnie.Goście na wyjazdach w tym sezonie wygrali tylko raz,przegrywając aż pięciokrotnie i nic dziwnego,że są tuż nad strefą spadkową.W ostatniej kolejce przyjezdni mieli grac z Bredą jednak murawa obiektu z Het Kasteel nie nadawała się gry.
Feyenoord u siebie w tym sezonie nie doznał jeszcze smaku porażki.Jedyne punkty na de Kuip zdołał urwać Ajax(2-2).Resztę spotkań były klub Ebiego Smolarka wygrał w cuglach.
Feyenoord traci tylko punkt do PSV co przy mojej prognozie starty punktów przez aktualnych mistrzów Holandii może dać fotel lidera piłkarzom Berta van Maarwijka.
Feyenoord nie powinien mieć kłopotów z co by nie było przeciętniakiem.Mimo,że sa to derby a te podobno mają swoje reguły to typuję pewny triumf Portowców okraszony workiem bramek.
N.E.C Nijmegen - VVV Venlo
x2
1,84
To rozbitego NEC zawita beniaminek z Venlo.Bukmacherzy faworyta upatrują wśród gospodarzy.Mnie jednak ich gra drażni więc pokuszę się o podpórkę na naprawdę nieźle grających ostatnio piłkarzy Andre Wetzela.Venlo ma wyraźnie zwyżkę formy,mam nadzieję,że utrzyma się ona jeszcze długo a przynajmniej do meczu z NEC.Lepszym okresem gry był już niespodziewany remis z Feyenoordem 0-0 u siebie.Następnie Venlo wywiozło z Enschede kolejny punkt,zaś w ostatniej kolejce pokonali u siebie Vitesse Arnhem 2-0.
NEC z kolei jest kompletnie bez formy,pozbawione jakichkolwiek atutów.Ostatni mecz wygrali 9 Listopada a jest już koniec Grudnia mało tego,ostatnie dwa mecze na Goffert Stadion przegrali do "zera"(z Heerenveen i z Feyenoordem).NA pewno ogromnym problem w ekipie Mario Beena są urazy i problemy zdrowotne jego piłkarzy.W ostatnim meczu zabrakło i dziś także zabraknie Bretta Holmana i Jhonny'ego van Beukering'a.Są to napastnicy a właśnie bramki a raczej ich brak są największą bolączką Cesarskich.
Mecz ten będzie ważny dla obydwu stron jednak ja uważam,że w zdecydowanie lepszej formie są goście.Polecam x2.