Roda JC Kerkrade - Excelsior Rotterdam
Zamykający ligową tabelę Excelsior w sobotni wieczór rywalizować będzie z Rodą JC Kerkade, która w tym sezonie gra bezkompromisowo i do tej pory nie zaliczyła remisu.
Górnicy nie są w stanie ustabilizować formy, bardzo często notują porażki i to często w najmniej oczekiwanych momentach. Przykłady są - wpadka z RKC Waalwijk na własnym obiekcie, czy też ostatnia porażka na De Koel z VVV-Venlo. W dodatku przed tygodniem w spotkaniu z The Good Old czerwoną kartkę otrzymał polski bramkarz, wypożyczony z FC Porto -
Paweł Kieszek (13/0), który w sobotę nie będzie mógł zagrać. Kontuzjowany jest także mogący grać na na każdej pozycji w obronie Bart Biemans (15/0).
Excelsior, który w zeszłym sezonie zdołał się utrzymać w holenderskiej
ekstraklasie (po play-offach), obecnie wiedzie mu się znacznie gorzej i w 16 dotychczas rozegranych meczach zdołał wygrać tylko raz. Po sensacyjnym remisie z AZ Alkmaar,
De Kralingers nie udało się sprostać SC Heerenveen (0-5), ale trzeba przyznać, że Fryzowie prezentują się rewelacyjnie i porażka dziwić nie może ("piątkę" ekipa SCH wbiła również Kalmarom!). Drużyna prowadzona przez Johna Lammersa (przynajmniej dla mnie nieznanego trenera) zajmuje ostatnią lokatę, ma ogromne kłopoty i jeśli na wiosnę nie zacznie punktować, to jej przyszłość stoi pod znakiem zapytania i realny wydaje się być spadek.
Jednak na Parkstad Limburg Stadion w sobotę według mnie może powalczyć o korzystny rezultat, bo jak wspomniałem, gospodarze zagrają bez podstawowego bramkarza, którego zastąpi
inny Polak - Mateusz Prus, który w trzech meczach wpuścił siedem bramek. Excelsior nie ma kim straszyć w ataku, ale
Roda JC powinna obawiać się także siebie, bo 38 straconych bramek w tym sezonie nie ma nawet Excelsior (najwięcej VVV-Venlo, bo 40). W dodatku dodam, że
golkiperzy Górników w Eredivisie w 16 meczach nie byli w stanie zachować czystego konta. I choć De Kralingers, to żaden potentat w ofensywie, to uważam, że coś trafi.
Przewiduję również kłopoty gości w defensywie, bo wystąpią oni na południu Holandii bez trójki obrońców Tima Eekmana (10/0), Joosta Broerse'a (16/1) i Samuela Scheimanna (15/0), a to przecież powinni wykorzystać zawodnicy Rody JC.s
Typy: Excelsior zdobędzie bramkę 1.87 + over 3,5 2.00
Na sobotę to wszystko, gdyby ktoś miał jakieś pytania, to chętnie odpowiem
Typy: Excelsior zdobędzie bramkę 1.87 + over 3,5 2.00
Tylko połowiczny sukces, aczkolwiek kurs na ilość bramek całkiem przyzwoity. W Kerkrade całkowita dominacja Górników, którzy zagrali świetną pierwszą połowę i ostatni kwadrans drugiej odsłony. Mimo to uważam, że Excelsior na tak wysoką porażkę nie zasłużył (dały się we znaki osłabienia w defensywie, o których wspominałem) i powinien raz wpisać się na listę strzelców. Doliczyłem się trzech znakomitych okazji - przed przerwą pudło na pustą bramkę, w drugiej części meczu dwukrotnie sytuacje sam na sam z Mateuszem Prusem, ale skuteczności brak (zabrakło umiejętności).