Safety Car w wyścigu? TAK @1,75 Bah
Nowy tor to nowe wyzwania. Tym bardziej, że nawierzchnia w Indiach nie rozpieszcza - pełno brudu, nienagumowany tor i tragiczny zakręt nr 7, gdzie kierowcy przy jakiejkolwiek niepewności tną go bezlitośnie i pogłębiają na torze bajzel. Nie wspominając już po dwu poziomowych tarkach, na których dzisiaj w qualu Massa uszkodził zawieszenie. To wszystko skłania mnie do tego typu.
W sumie popieram ten typ, po takim kursie jeszcze warty ryzyka i grania. Wiadomo nowe tory budowane są z myślą o bezpieczeństwie, co nie zawsze idzie w parze z rywalizacją. Bo co z tego, skoro kierowca popełni kilka błędów, a i tak po wyjechaniu z toru nie uderzy w bandę, ani nie zatrzyma się w pułapce żwirowej, tylko spokojnie zjedzie na pobocze, aby potem wrócić na tor.
Obiekt w Indiach jest nowy, więc przyczepność słaba. Nawet te trzy treningi i kwalifikacje nie nagumowały odpowiednio toru. Vettel po kwalifikacjach przyznał, że start obojętnie z jakiego miejsca nie robi różnicy (chodzi o czystą i brudną stronę toru) ponieważ kierowcy jadą głównie środkiem toru.
Ciekawie może być juz podczas startu, po przejechaniu prostej kierowcy skręcają w prawo i potem od razu w lewo. Także ryzyko zamieszania w tym miejscu jest duże i szansa na SC również wzrasta. Następnie mamy zakręt numer 7 gdzie zawieszenie uszkodził Massa. Wątpie żeby organizatorzy coś poprawili w ciągu 24h i jeżeli jakieś kierowca będzie agresywnie jechał, to również może coś sie wydarzyć w tym miejscu.
Podczas treningów kierowcy wypadali z toru z powodu małej przyczepności, być może jakiś zawodnik ze słabszej ekipy wypadnie i uderzy w bandę, wtedy również powinien wyjechać SC.
Jeszcze ostatnią szansą na wyjazd samochodu bezpieczeństwa mogą być... psy. Tak, dużo bezpańskich psów jest na wokół tego obiektu. Nawet pierwszy trening został przerwany z tego powodu, kiedy na tor wbiegło zwierze. Pogoda raczej nie powinna przeszkodzić w dzisiejszym wyścigu. Kurs 1.75 który obecnie jest w bwin z pewnością wart jest zagrania.
Samochód bezpieczeństwa? TAK @ 1.75 bwin
Jeszcze teraz mi sie wrzucił w oczy fajny typ po przeczytaniu w Hyde Parku.
Webber - Vettel @ 3.00 unibet
Red Bulle bardzo dobrze czują się na tym torze. Australijczyk co prawda stracił 0,4 sekundy do swojego partnera w kwalifikacjach, jednak wystartuje tuż za nim, ponieważ Hamilton dostał karę. Webber nie ma wedlug mnie szans, żeby wyprzedzić Vettela na starcie. Skupi się raczej na tym, żeby dobrze wystartować i obronić pozycję. Według mnie scenariusz jest prosty po ostatnich wypowiedziach mistrza świata. Red Bulle odjadą rywalom, a w końcówce wyścigu nieoczekiwania Webber wyprzedzi Vettela, lub w boksach dojdzie do zmiany pozycji (Vettel wspominał w wywiadach, że pomoże Webberowi zdobyć wicemistrzostwo, nawet kosztem team orders)