>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

16. Grand Prix USA [23-25.10.2015]

Status
Zamknięty.
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Grand Prix Stanów Zjednoczonych

Tegoroczny rozkład jazdy

Piątek – 23 października 2015

#1 Trening 17:00 - 18:30
#2 Trening 21:00 - 22:30

Sobota – 24 października 2015

# 3 Trening 17:00 - 18:00
Kwalifikacje 20:00

Niedziela – 25 października 2015

Wyścig 21:00

Informacje o torze:
Nazwa toru: Circiut of The Americas
Pierwsze Grand Prix: 2012
Długość toru: 5,513 km
Liczba okrążeń: 56
Całkowity dystans wyścigu: 307.471km
Rekord okrążenia: 1:35.657 (S. Vettel, 2012).

Wszyscy uwielbiają Circuit of The Americas, zarówno kierowcy jak i kibice. Pętla w Texasie jest bardzo ciekawa i gwarantuje duże emocje podczas wyścigu. Wystarczy wspomnieć kultowy zakręt nr 1 wiodący pod górę ze ślepym wejściem i wierzchołkiem za stromym wzgórzem. Zarazem jest to najlepsze miejsce do wyprzedzania.

Faworytem rzecz jasna Mercedes, ale już rywalizacja za ich plecami zapowiada się pasjonująco! Oby tym razem w czasie treningów piątkwych dopisała pogoda byśmy mogli więcej pozytywnych wniosków wyciągnąć pod kątem typowania kwalifikacji i wyścigu.
Zapraszam do dyskusji ????

heros123 1K

heros123

Użytkownik
@robson Jeśli chodzi o piątkowe treningi, to obawiam się, że może się powtórzyć sytuacja z Soczi. Na ten moment pokazują, że w piątek ma padać, ale może to się zmieni. A jakby było mało, to jest szansa, że i w sobotę może popadać. Jeśli ta prognoza się sprawdzi to może być ciekawie. Załączam zdjęcie odnośnie szansy opadów w piątek.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
@Heros123 i co, żeś nam wykrakał? :p Patricia nie daje spokoju, wczoraj fatalne warunki.

Przewidywaniana dzisiaj są podoobno równie złe. Być może w harmonogramie zajdą zmiany i kwalifikacje zostaną o godzine szybciej rozegrane, więc trzeba śledzić doniesienia z USA -&gt; http://f1wm.pl/php/news_id-36321.html

Vettel i Raikkonen +10 miejsc cofnięci na starcie gdyż w Austin w ich bolidach świeżutkie jednostki napędowe założone -&gt; http://f1wm.pl/php/news_id-36306.html

Czy warto coś typować? Hmm ja mam jeden pomysł na dzisiejsze kwalifikacje. Grać przeciwko Williamsom. O ile oczywiście kwalifikacje zostaną rozegrane bo też jest opcja, że w przypadku tak fatalnej pogody do czasówki może nie dojść. Ale zakładając, że jednak dojdzie to warto grać przeciwko bolidom Williamsa z jednej prostej przyczyny.
Nie od dziś wiadomo, że Williamsy mają dwa problemy. Pierwszy to wolne tory i tego świadkami byliśmy już podczas wyścigów na torze Monte Carlo i Hungaroringu gdzie zarówno Massa i Bottas odstawali od czołówki.
Drugi problem to Williams nie spisuje się najlepiej w deszczu, i tego również byliśmy świadkami na Silverstone gdzie 2/3 wyśćigu Bottas i Massa jechali super, a spadl lekki deszczyk i od razu spadli w klasyfikacji po kilka miejsc.

Zresztą sami kierowcy o tym wspominaja

Valtteri Bottas (P10/P2): Rano trochę pojeździliśmy, więc sprawdzaliśmy kilka ustawień na mokro oraz nasze osiągi. Mieliśmy problemy z ziarnieniem przednich opon, więc fajnie byłoby wyjechać jeszcze raz i spróbować czegoś innego. Udało nam się wejść do top 10, co jest postępem względem ostatnich razów, jednak wciąż czeka nas sporo pracy, co do jazdy na mokro. Nie możemy zmienić pogody, która jest taka sama dla wszystkich. Oby w niedzielę było lepiej.
Wiadomo w czasie deszczu liczy się też sporo szcżęscia szczególnie w kwalifikacjach bo zależne jest kto kiedy wyjedzie i w jakich warunkach osiągnie swój czas. Ale to raczej typy luźne bo widząc co się dzieje nikt poważny nie rzuci się do grania wielkimi stawkami rzecz jasna.

GP USA - Kwalifikacje sobota 20:00
Daniel Ricciardo - Valteri Bottas
Typ : Ricciardo @ 2,75 Expekt
✅✅✅ 3-10

Po takim kursie warto pograć coś na Ricciardo. W 1 treningu dobzre się spisywał, a Red Bull dobrze spisuje się w mokrych warunkach.
Warto też poczytać co Dan powiedział bo jak zwykle ciekawa wypowiedź ;)

Daniel Ricciardo (P3/P14): Taka pogoda jest świetna dla farmerów. Potrzebują nieco wody na swoje suche farmy. Oczywiście gorzej dla nas i dla fanów. Myślę, że w takie dni czuje się współczucie dla fanów, ponieważ zwłaszcza w piątek ludzie zwalniają się z pracy, by nas zobaczyć, więc szkoda mi ich. Jednak na pewno będziemy się ścigać. Prognoza na jutro jest dość słaba, jednak jeśli będziemy musieli kwalifikować się w niedzielę to tak zrobimy. Jeśli jutro będzie tak jak dziś to może pojedziemy do miasta i posłuchamy muzyki! Okrążenia, które przejechaliśmy rano były dobre. Lubię ten tor, to jeden z moich ulubionych. Bolid był lepszy niż w poprzednich wyścigach, więc nawet jak w niedzielę będzie sucho to będziemy w stanie atakować.

Wczoraj coś mi się obiło o uszy, że Button +10 miejsc na starcie także, ale coś nie mogę potwierdzenie znaleźć...

Otrzymane punkty reputacji: +3
michal1090 1,7K

michal1090

Użytkownik
▶ Safety Car podczas wyścigu @ 1.72 Betfair Sportbook ✅

po takim kursie jeszcze zdecydowanie warto,u większości już poleciało i jest ok @ 1.50.

- fatalna pogoda która zapowiadana jest przez cały weekend, jutro też bardzo możliwy deszcz a nawet jak nie to tor pewnie będzie mokry po dniu wczorajszym i dzisiejszym.

-bardzo ciekawy tor z wieloma ciekawymi zakrętami wraz z nr 1 gdzie już na samym początku po starcie może być bardzo ciekawie i ktoś może wylecieć bądz mieć z kimś kontakt.

te dwa czynniki powodują, że gram Safety Car.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Info SokolimOkiem.com
W Austin leje jak z cebra, kibice są proszeni o pozostanie w domach/hotelach. Bramy na tor zamknięte.
Jutro pogoda ma się poprawić, ale dzisiaj jazda może okazać się niemożliwa. Trzeci trening może zostać odwołany, a kwalifikacje przełożone na niedzielę rano. Jeśli warunki będą jeszcze zbyt ciężkie, ale w porze wyścigu się poprawią, to sędziowie będą musieli zdecydować, w jaki sposób ustalić pozycje startowe.
Regulamin przewiduje tylko scenariusz w razie odwołania samych kwalifikacji: wówczas bierze się pod uwagę kolejność z trzeciego treningu. Jeśli odbędzie się tylko pierwszy trening, to sędziowie będą prawdopodobnie wybierać pomiędzy kolejnością według pierwszego treningu lub aktualną klasyfikacją mistrzostw świata (ze wskazaniem na to drugie). Cóż, na razie czekamy...

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Przewaga zwycięzcy - kwalifikacje: 0.501 sekund lub więcej @ 3,50 Bwin
Czy kwalifikacje odbędą się dzisiaj czy jutro, na pewno będą to kwalifikacje w deszczu co pokazują wyraźnie prognozy pogody, także bez zbędnej analizy różnice w czasach będą bardzo duże, na pierwszym treningu między zwycięzca a drugim zawodnikiem było 1,235s różnicy a w trzecim było 0.863s (drugi trening się nie odbył). Pół sekundy w takich warunkach jakich na 99% odbędą się kwalifikacje to jest nic.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
To są jaja, żeby w tv nie puścić kwalifikacji tylko na stronie swojej...
Gdyby jeszcze coś normalnego na tych ich kanałach leciało to bym zrozumiał, ale na PSnews od 14 do 20 leci jak ktoś gra w gry komputerowe ???? czyli jakiś szit, który nie ma nic wspólnego ze sportem...
Ale zobaczymy co na to dziś pogoda. Mam nadzieję, że uda się wyścig w normalnych warunkach i bezpiecznych rozegrać.

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Massa vs Raikkonen (kwalifikacje) 2,62
Alonso vs Button (kwalifikacje) 3,25
AKO: 8,53 Bet365
Proponuję na dziś dubel z kwalifikacji. Jeśli chodzi o pierwszą parę, jest tu wyraźny błąd buka co widać po kursach w innych bukach ale także w samym Bet365. Kurs na zwycięstwo w kwalifikacjach Raikkonena jest 67 a Massy 41. Poza tym w tym sezonie jest 8 do 7 w wygranych kwalifikacjach więc mniej więcej po równo. Dodatkowo Ferrari może odpuścić kwalifikacje ponieważ i tak mają karę 10 miejsc do tyłu za wymianę jednostki napędowej, więc czy Fin pojedzie z 15 miejsca czy nawet z ostatniego, nie większego znaczenia bo wyprzedzenie tych najsłabszych to kwestia 2-3 okrążeń a można za to ustawić bolid typowo pod wyścig co w takich warunkach ma ogromne znaczenie.
Druga para to już nie błąd, ale bardzo spore value. W tym sezonie 8 vs 6 dla Alonso, więc dlaczego Hiszpan jest aż takim faworytem? Najwyższe jego miejsce w kwalach to 12, Buttona 10. Obaj najczęściej są obok siebie zajmując miejsca w okolicach 15-17 miejsca. Co też jest ogromny plusem Buttona, to to że znakomicie jeździ w deszczu, a jak wiadomo czy będzie padać czy nie będzie to tor i tak będzie mokry więc Button ma sporą przewagę nad Hiszpanem.
Dodam że ja zagrałem to w treblu, razem z BVB która gra u siebie z ostatnią drużyną ligi, wychodzi AKO ponad 10. POLECAM!

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
W tym sezonie 8 vs 6 dla Alonso, więc dlaczego Hiszpan jest aż takim faworytem?
Pewnie dlatego, że Alonso ma w ten weekend zamontowany ulepszony silnik, a Button dostanie go dopiero w Meksyku.
Jak sam Alonso mówi chwaląc się &quot;Podobno ta jednostka jest szybsza o 2,5 sek na okrążeniu&quot;. Pożyjemy zobaczymy ????

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Pewnie dlatego, że Alonso ma w ten weekend zamontowany ulepszony silnik, a Button dostanie go dopiero w Meksyku.
Jak sam Alonso mówi chwaląc się &quot;Podobno ta jednostka jest szybsza o 2,5 sek na okrążeniu&quot;. Pożyjemy zobaczymy ????
Ale przecież to mówił w kontekście przyszłego sezonu a nie o GP USA. ????

heros123 1K

heros123

Użytkownik
GP USA - Kwalifikacje
Fernando Alonso - Jenson Button @✅ 1,40
Valtteri Bottas - Sebastian Vettel @✅ 1,33
AKO: 1.86 bet365✅✅✅

A ja wybrałem coś takiego na kwalifikacje. Uważam, że Alonso wygra dzisiaj z Buttonem. Tak jak napisał @dawid1892, owszem Anglik potrafi jeździć w deszczu, ale pamiętajmy, że Nando to kierowca z najwyższej półki. Bolidy o podobnych możliwościach, ale w tych 2 treningach, które się odbyły, pokonał Buttona dwukrotnie i do tego z dużą przewagą. Co prawda w obu treningach było mokro, więc co innego mieć przewagę 0.7 sekundy na suchym, a co innego na mokrym, jednak mimo wszystko widzę dzisiaj wyżej Hiszpana.

Druga para. U Vettela nowy silnik, więc mocy nie powinno zabraknąć. Walczy z Nico o drugie miejsce w klasyfikacji mistrzostw świata, więc napewno nie odpuści, co pokazały już treningi, w których jeździł naprawdę nieźle, a w drugim przegrał już tylko z Lewisem. No i ostatnia kwestia, kara 10 miejsc na starcie, więc aby Nico mu za bardzo nie odskoczył, to będzie walczył na 100 procent, aby ta pozycja startowa nie była za daleka, bo potem już może tego nie nadrobić. Dochodzi jeszcze przewaga lepszego samochodu, więc tutaj nie widzę innego rozwiązania jak zwycięstwo Niemca.

j.suli 6,4K

j.suli

Użytkownik
Liczba sklasyfikowanych kierowców poniżej 15.5 @2.0 bet365✅✅✅
W takich warunkach nie da się ścigać.Już podczas kwalifikacji kierowcy jeździli bokiem,a co dopiero podczas wyścigu kiedy dojdzie element bezpośredniej rywalizacji o kontakt między samochodami nie będzie trudno a i zetknięcia z bandami napewno się zdarzą.Do tego w stawce są kierowcy którzy nie potrafią dostosować prędkości do takich warunków.Safety car powinien też kilka razy pojawić się na torze.Ja próbuje.

Otrzymane punkty reputacji: +30
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Kwalifikacji nie oglądałem, ale czytałem, że było trochę łyżwiarstwo figurowe. No, ale udało się trafić typ na Ricciardo przeciwko słabym na deszczu Williamsom, tak więc wyszło bardzo dobrze :cool:

Ustawienie na starcie:
1 Rosberg; 2. Hamilton;
3. Ricciardo; 4. Kwiat;
5. Pérez; 6. Hülkenberg;
7. Massa; 8. Verstappen;
9. Alonso; 10. Bottas;
11. Grosjean; 12. Button;
13. Maldonado; 14. Vettel (+10);
15. Ericsson; 16. Nasr;
17. Rossi; 18. Räikkönen (+10);
19. Sainz; 20. Stevens (+20).

Ciekawe ustawienie na starcie. Red Bulle tuż za Mercedesami, Ferrari musi cisnąć z dalekich pozycji. Warunki łatwe nie będą. Szykuje się chyba start za Safety Car wg mnie...

Typować jakichkolwiek par na wyścig mija się z celem.
Bardzo dobra opcja @j.suli z tym poniżej15,5 sklasyfikowanych w dzisiejszym wyścigu. Jedyna rozsądna i wg mnie bardzo możliwa do wejścia o ile będzemy świadkami wyścigu na całym dystansie i pozwolą sie ścigać itp.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom