>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

16. Grand Prix Rosji [10-12.10.2014 r.]

Status
Zamknięty.
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik

Grand Prix Rosji
12 październik 2014

Rozkład jazdy:

10 październik - Piątek
Trening 1 - 08:00
Trening 2 - 12:00

11 październik - Sobota
Trening 3 - 10:00
Kwalifikacje - 13:00

12 październik - Niedziela
Wyścig - 13:00

Informacje o torze:
Nazwa toru: Sochi International Street Circuit
Pierwsze Grand Prix: 1987
Długość toru: 5.872 km
Liczba okrążeń: 52

Wszyscy wstrzymali oddech po tym co się wydarzyło na Suzuce w niedzielny poranek, zapewne podczas weekendu na nowym torze w Soczi będą wszyscy już uważać i decyzje sędziów będą jeszcze mocniej przemyślane niż zwykle.
Jak potoczy się rywalizacja na nieznanym dla wszystkich torze ? Soczi to zagadka dla wszystkich.

W ostatnich dniach sporo się działo w padoku. Vettel opuszcza Red Bulla, jego miejsce zajmie Kwiat. Vettel najprawdopodobniej idzie do Ferrari, wiec co z Alonso ?
Zaczyna się ciekawy okres w Formule bo nie dość, że czeka nas ekscytująca walka o tytuł pomiędzy Lewisem, a Nico to jeszcze kierowcy toczą pertraktacje kontraktowe ze swoimi ewentualnymi przyszłymi pracodawcami.

No i teraz najważniejsze to powrót do zdrowia Julesa Bianchi! Forza Jules !

Zapraszam do dyskusji o bieżących wydarzeniach w F1, a także prognozowanie wydarzeń na torze w Soczi w najbliższy weekend.

phillips 1,5K

phillips

Użytkownik
typy na kwalifikacje:
Magnussen - Massa @ 1,95 ✅
Kevin zdecydowanie lepszy zarówno w Practice 1 jak i w Practice2. McLareny dobrze radzą sobie na torze w Soczi, powinno wejść na luzie.
Hamilton - Rosberg @ 1,65 ✅
Lewis udowadnia, że jest dużo lepszym kierowcą od Rosberga. Na początku sezonu mnóśtwo pecha, teraz przy w miarę równych warunkach nie daje Fino-Niemcowi żadnych szans. W Practice2 pokazał, że jest w stanie wykręcić dużo lepszy czas niż jego rywal z zespołu Mercedes.
Ericsson - Chilton @ 1,85 ✅
Marcus w obu sesjach treningowych o około 0,3-0,4 sekundy lepszy od Chiltona. Nie sądzę, żeby jutro jakoś diametralnie pojechał gorzej.

Otrzymane punkty reputacji: +19
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Kevin zdecydowanie lepszy zarówno w Practice 1 jak i w Practice2. McLareny dobrze radzą sobie na torze w Soczi, powinno wejść na luzie.
No nie wiem. Williamsy mają to do siebie, ze w piątek zawsze jeżdzą słabiej sprawdzając różne ustawienia i pakiety. Ale w sobote już Williams bije się o czołowe lokaty, a na dodatek tor w Soczi im lezy. Poza tym McLaren jakoś z nienacka tak wystrzelił w dzisiejszych treningach. Zobaczymy czy i jutro będą tak mocni. A wzmianka &quot; powinno wejść na luzie&quot; moim zdaniem akurat w tej parze nie na miejscu bo będzie wyrównanie i to bardzo.
Ja puściłem coś takiego, ok 16 miałem wyższe kursy, ale podaje ze stanem faktycznym na teraz.

GP Rosji sobota - kwalifikacje 12:00
Felipe Massa- Sebastian Vettel
Typ : Massa @ 1,65 Expekt
⛔⛔ ehh ciśnienie paliwa w bolidzie Massy.. tak to by z palcem w d.. pokonał Vettela

GP Rosji sobota - kwalifikacje 12:00
Valteri Bottas - Daniel Ricciardo
Typ : Bottas @ 1,65 Expekt
✅✅

Tydzień temu w Japonii na Suzuce grałem na Bottasa w parze z Vettelem, wygrał w kwalifikacjach z nim lajtowo z przewagą 1,3sek! To po prostu przepaść i katastrofa dla Red Bulla, że taką stratę mieli. Ricciardo wypadł wtedy lepiej, ale i tak stracił 0,9 sek.

Piątek nie jest najlepszy dla Williamsów przeważnie, ale w sobotę już pokazują odpowiednią moc.
A nawet jakby patrzeć na czasy dzisiejszych treningów to Williams jest na znacznie wyższym poziomie niż Red Bull. Różnice na poziomie 0,3-0,7 a nawet więcej w czasach na korzyść Williamsa.
zresztą wypowiedzi kierowców potwierdzają to co widać po czasach

Najważniejsze rzeczy pogrubiłem i w Williamsie mówią tak :

Valtteri Bottas (P10/P5): Jestem pozytywnie zaskoczony torem w Soczi. Jest bardziej wymagający niż się spodziewałem, zwłaszcza jego techniczne sesje. Przejazd pierwszego sektora daje naprawdę wiele frajdy. Asfalt jest dość gładki, więc korzystając z twardej mieszanki degradacja nie była dziś zbyt wysoka. Problemem stawało się jednak zmuszenie ogumienia do pracy na pierwszych okrążeniach po wyjeździe z garażu. Przed nami trochę pracy by zapewnić, że opony będą dobrze spisywały się w trakcie kwalifikacji. Ogólnie za nami pozytywny start weekendu i wydaje się, że obiekt ten odpowiada naszemu bolidowi.

Felipe Massa (P11/P7): Pierwszy dzień zawsze upływa na zrozumieniu każdego zakrętu i znalezieniu optymalnej linii jazdy, dzięki której będzie można prowadzić samochód na absolutnym limicie. Moje pierwsze wrażenia są takie, że nasz bolid spisuje się tu całkiem dobrze. Podoba mi się układ toru. Rano nawierzchnia była śliska, ale przez cały dzień przyczepność mocno się poprawiła. Jestem zadowolony z balansu naszego samochodu. Prezentujemy równe osiągi, więc jestem zadowolony z naszej dzisiejszej pracy.

Red Bull :

Sebastian Vettel (P14/P9): Czy powrót za kierownicę samochodów pomógł nam po tym co stało się w Japonii? I tak i nie. Tak ponieważ pomógł skupić się na naszej pracy – poszukiwaniach jak najlepszych ustawień, porównywaniu ogumienia oraz poznawaniu nowego obiektu. Zawsze jest się czymś zajętym. Z drugiej strony od tamtego wyścigu minęło tylko kilka dni, wspomnienia są silne i nie jest łatwo. Wygląda na to, że nie będziemy tu w najlepszej formie. To miły tor, ale raczej nie pasuje naszemu bolidowi.

Daniel Ricciardo (P12/P13): Po tym co stało się w Japonii możesz tylko starać się robić tutaj to, co najlepszej. Skłamałbym mówiąc, że nic innego nie siedzi w mojej głowie, ale tutaj trzeba w stu procentach skupić się na swojej jeździe i dać z siebie wszystko. To najlepszy z dostępnych sposobów na poradzenie sobie z tą sytuacją. Nie idzie nam tu jednak tak dobrze, jak oczekiwaliśmy. To był ostatni piątek dla tej jednostki napędowej, więc jej awaria w końcówce drugiego treningu nie jest dla nas problemem. Sprawdziliśmy trochę ustawień. Nie jesteśmy tu zbyt szybcy. Proste są dość długie i mamy problemy.

Otrzymane punkty reputacji: +3
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Kwalifikacje:

Marcus Ericsson - Kamui Kobayashi @2,1✅✅ Expekt 17-19

Japończyk nie jeździł w FP1, przez co stracił mnóstwo czasu na poznanie toru w Sochi. Dziś rano Szwed pokonał swojego kolegę o 0,9s, to bardzo wiele, podobna sytuacja była tydzień temu gdzie Kamui nie jeździł w pierwszej sesji treningowej i przegrał w Q o 0,2s. Tutaj przewaga powinna być jeszcze większa.

Sebastian Vettel - Daniel Riccardo @1,72✅✅ Expekt

Kursy już o wiele niższe ale ten buk śpi więc bardzo dobrze ;) Seb już chyba myślami w Ferrari powoli, Ric dzisiaj lepiej w SP3 to on zaczyna grupę pościgową za Mercami i Williamsem. Vettel, o czym pisze Robson wie że bolid Redbulla nie pasuje pod ten tor i niestety widać to przy prowadzeniu bolidu na ujęciach kamery, wolny na prostych. Jak wiadomo Riccardo lepiej dostosował się do tego bolidu i na takich właśnie torach, nie leżących Redbullowi potrafi więcej wyciągnąć z niego.

e/ piękna pogoda, piękne bety, szybko i przyjemnie ;)

Otrzymane punkty reputacji: +40
michal1090 1,7K

michal1090

Użytkownik
Kwalifikacje:
Marcus Ericsson - Kamui Kobayashi @2,1 Expekt
Japończyk nie jeździł w FP1, przez co stracił mnóstwo czasu na poznanie toru w Sochi. Dziś rano Szwed pokonał swojego kolegę o 0,9s, to bardzo wiele, podobna sytuacja była tydzień temu gdzie Kamui nie jeździł w pierwszej sesji treningowej i przegrał w Q o 0,2s. Tutaj przewaga powinna być jeszcze większa.
Sebastian Vettel - Daniel Riccardo @1,72 Expekt
Kursy już o wiele niższe ale ten buk śpi więc bardzo dobrze ;) Seb już chyba myślami w Ferrari powoli, Ric dzisiaj lepiej w SP3 to on zaczyna grupę pościgową za Mercami i Williamsem. Vettel, o czym pisze Robson wie że bolid Redbulla nie pasuje pod ten tor i niestety widać to przy prowadzeniu bolidu na ujęciach kamery, wolny na prostych. Jak wiadomo Riccardo lepiej dostosował się do tego bolidu i na takich właśnie torach, nie leżących Redbullowi potrafi więcej wyciągnąć z niego.
ooo kolega widzę mnie uprzedził tyle że polecam pograć to samo po kosmicznym kursie ;) :
KOBAYASHI - ERICSSON : 2 @ 2.80 Interwetten ✅✅✅
kurs jest z kosmosu względem tego że Kobayashi dziś przed godziną jezdził tu po raz pierwszy bo w pierwszych dwóch treningach jezdził kierowca testowy Merhi
u innych bukmacherów od @ 1.50 do max @ 2.10 właśnie w Expie gdzie podał Abraxas, Inter sie mocno wychylil z kursami
Kto chce może też robić &quot;przedział&quot; w Tonybecie bo tam
KOBAYASHI - ERICSSON : 1 @ 2.65 Tonybet
E : 15min i po robocie ;)

Otrzymane punkty reputacji: +21
phillips 1,5K

phillips

Użytkownik
Typy na wyścig:

Kamui Kobayashi DNF @ 2,4 ✅

Tor w Soczi mocno wymagający, a Kamui miał niewiele czasu na zaznajomienie się z nim. Słabo pojechał w kwalifikacjach, więc będzie za wszelką cenę próbował przepchnąć się do przodu, kosztem &quot;bezpieczeństwa&quot; jazdy. Japończyk stosunkowo często nie dokańcza wyścigu, tak więc jest spora szansa, że wejdzie.

Magnussen - Massa @ 1,75 ✅

Kevin z 11. pola, Felipe z 18. (dzięki jacekT za wychwycenie błędu). Myślę, że McLareny i Williamsy będą porównywalne na trasie. Magnussen powinien być wyżej w końcowym rozrachunku.

Bottas - fastest lap @ 15,00 ✅ ✅ ✅

Nie brakowało dużo, żeby Valteri wygrał Q3. Wyścig może różnie się ułożyć, a kurs fajny.

Otrzymane punkty reputacji: +42
waclaw-65884 360

waclaw-65884

Użytkownik
Nie wymyślając żadnych cudów , idę w kierunku zawodników startujących wyżej.(sts)
Ricciardo - Vettel 1,45
Bottas - Alonso 1,40
Kvyat - Vergne 1,60
Ricc zdecydowanie lepszy czas w kwalach ale również tempo wyścigowe na korzyść Ricca. Mniej więcej około 0,4-0,5 sekundy przewagi nad Vettelem. Zresztą, Vettel coraz bardziej myślami chyba w Ferrari .
Bottas jako jedyny moim zdaniem ma realne szanse na walkę z Mercedesem. Tempo wyścigowe bardzo bliskie bo różnica około 0,2 sekundy. Myślę, że powinien spokojnie stanąć na podium jeżeli niczego sam nie odwali. Alonso ogromna przepaść , różnica prawie 1 sekundy to udział w innym wyścigu.
Na koniec Kwiat ???? Bardzo zależy mu na sukcesie w tym wyścigu. Czas kwalifikacyjny jak i tempo wyścigowe na jego korzyść, jakieś 0,2-0,3 sekundy. Przepaści nie ma, jednak motywacja zdecydowanie po stronie Kwiata.

Otrzymane punkty reputacji: +18
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Samochód bezpieczeństwa na torze: NIE @3,5✅✅ Bet365
Na dzisiejszy wyścig pogoda zapowiada się świetna,słonecznie i ciepło. Po ostatnim incydencie, którego i tak nie można porównywać do dzisiejszych warunków atosferycznych myślę że kierowcy trochę odpuszczą. Tor w Sochi nowoczesny z szerokimi poboczami, duży bufor bezpieczeństwa. Alonso przewiduje, że stawka może ułożyć się już po pierwszym zakręcie, gdyż opony ze względu na gładki asfalt wytrzymują tuta bardzo wiele okrążej i dla większości prawdopodobnie wystarczy jeden pit stop. Kurs znacznie przesadzony biorąc pod uwagę powyższe argumenty.
Bardzo ładnie Panowie, dział się zazielenił ????

Otrzymane punkty reputacji: +30
RBR1one 556,7K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Zwycięstwo bez Mercedesa - Bottas ✅✅✅ na luzzziiieeee wjechal ladny kursik ;)
Bukmacher: Interwetten
Kurs: 2,25
Witam. Wszyscy co wczoraj oglądali kwalifikacje dobrze wiedzą jaką szanse przed sobą zmarnował Bottas. W ostatnim zakrecie popelnil blad ktory kosztowal go najprawdopodobniej POLE POSITION. To pokazuje jak silne sa tutaj Williamsy. Massa gdyby nie problemy z pompa paliwa najprawdopodobnie tez bylby wysoko. Silnik Mercedesa razem z talentem Bottasa powinien wystarczyc aby dowiesc podium. Chcialem zagrac ze Valtteri ukonczy na podium po kursie 1,65 ale skoro jest taki oto bet z kursem 2,25 to go biore z pocalowaniem w reke. Na Bet365rowniez jest ten zaklad ale tam juz kurs wynosci tylko 1,85. Polecem i pozdrawiam.

Otrzymane punkty reputacji: +45
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom