Olympique Marseilla - AS Monaco 3:3
Typ: 2
Kurs: 4.00
Dzisiaj mecz na szczycie Lique 1: Olympique Marseilla - AS Monaco. Kursy mnie mocno zaskoczyły szczerze powiedziawszy. Prawda jest taka że Monaco lepiej gra na wyjeździe w lidze niż Olympique M u siebie... Tabela to dobitnie pokazuje. Wystarczy popatrzeć w statystyki.. OM pod względem spotkań na własnym boisku jest niemal najgorsza w lidze! Zajmuje 3-cie miejsce od końca. Monaco na wyjazdach to 3-cia siła ligi. Dzisiaj zapowiada się więc mecz pod dyktando gości? Według mnie jeśli nie pod dyktando gości to mecz wyrównany. A jeśli wyrównany to lepiej pograć coś w stronę Monaco, gdzie mamy kurs przesadzony aż 4.00! W sumie to nie widzę dużych argumentów przemawiających za grą gospodarzy. W hicie piętnastej kolejki kibice mogą spodziewać się dużych emocji. Obie drużyny mają bowiem za sobą kryzys z początku sezonu. Tak piszą analitycy, a prawda jest nieco inna. Obydwa zespoły są dalekie od optymalnej dyspozycji i o ile w przypadku Monaco jestem spokojny o formę, to w przypadku OM nie wiem ciągle na co ich stać.
Gospodarze tego meczu w lidze europejskiej mając kolosalną przewagę w meczu z Groningen (dostarczyciel punktów w tej grupie), strzelili zwycięską bramkę na 2:1 dopiero w '88 minucie, męcząc się niemiłosiernie. Boję się o Marsylię, bo ostatni mecz w
LE zagrają na wyjeździe z Liberec. Jeśli on wygra to przeskakuje OM i awansuje dalej. Dla OM wystarczy tylko i aż remis. Nie wiem czy dadzą radę..
Monaco po ostatnim występie w
LE nieco "rozjuszne". Porażka z Anderlechtem 0:2 sprawiła że o wszystkim będzie decydował ostatni mecz z Tottenhamem, który ma już zapewniony awans do kolejnej rundy, a więc tym bardziej Monaco ma szansę na korzystny wynik. Jeszcze wrócę się do tego meczu z Anderlechtem - nie można powiedzieć, że była to interesująca gra. Żadna z drużyn nie miała zdecydowanej przewagi w tym meczu. Gospodarze próbowali tworzyć okazje do strzału poprzez długie podania. Goście planowali pokonać obronę rywala stosując głównie kontrataki. Wynik 0:2 nie odzwierciedla tego co działo się na boisku. To Monaco było częściej przy piłce, to Monaco prowadziło grę, to Monaco więcej oddało strzałów na bramkę!
Wracając do dzisiejszego meczu - jeśli chodzi o absencje to w OM nie zagra - Diaby (kontuzja); De Ceglie (występ pod znakiem zapytania). W zespole gości nie zobaczymy: Dirar, Traore, Lemar, Cavaleiro, Toulalan (kontuzje); Bahlouli (występ pod znakiem zapytania).
Szanse oceniam 50/50 a przy takich rozbieżnościach kursów wybieram oczywiście ten wyższy...