Wreszcie przełamał się Lorenzo Insigne, dwa gole i Napoli wygrało. Ale wszystko co najlepsze w tej kolejce czeka nas dopiero w niedzielę. Derby Mediolanu wiadomo jako wisienka na torcie na sam koniec. Jednak wcześniej będzie także bardzo ciekawie.
VS
Atalanta - AS Roma
Typ: Obie strzelą gola? TAK @ 1,53 b3652:1
Mecz istotny dla układu tabeli. Przed sezonem nikt by nie powiedział, że to będzie hit. Ale to co robi Atalanta to czapki z głów. Świetnie grają pod wodzą Gasperiniego. Kurtić, Gomez, Kessie, Berisha, czy nawet Petagna. Jest kogo wyrożniać za postawę w tym sezonie. Skuteczni w ofensywie. Na swoim obiekcie ciężcy do ugryzienia. Przyjeżdza teraz Roma, Roma która próbuje dotrzymać kroku Juventusowi. Roma która gra ofensywnie i ma problemy w defensywie. Nic nowego, stara śpiewka. Jak to się jednak mówi, ważne by zawsze mieć tę jedną bramkę więcej niż rywal i wygrywać.
Jak na Romę dwa ostatnie czyste konta to wyczyn sporego kalibru, ale jak się spojrzy, że za rywali jedynie Empoli, które w tamtym okresie w ogóle nie strzelało goli i Bologna, która na Olimpico grała osłabiona brakiem Destro i Verdiego to mamy odpowiedż czemu w sumie nie strzelili im gola.
W poprzednim sezonie w Bergamo oba zespoły stworzyły niezapomniany spektakl. Remis 3:3, Roma prowadziła 2-0 do 33 min. Ale potem 3 gole strzelili gospodarze. Rezultat ratować musiał Francesco Totti, który w tamtym okresie grał jak z nut i jak otrzymywał szansę to zamieniał to na gole i punkty dla Romy. Szalony mecz, szalona gra, było co oglądać!
Oba zespoły w formie, Atalanta bez porażki w 7 meczach, ba oni wygrali 6 z tych 7 gier! Niesamowite. Roma też świetna seria, była wpadka z Austrią Wiedeń w
LE u siebie przy remisie 3:3, ale myśleli, że samo się wygra...
Roma kreuje mnóstwo okazji na gole. Dzeko odzyskany, dla mnie najlepszy "transfer" tego okienka ???? w meczu
Grecja - BiH co prawda pudłował i przypominał tego Edina z poprzedniego sezonu, był nieporadny, ślamazarny i mu piłka odskakiwała, że szok. Ale w Romie można go chwalić za początek. Do tego Salah błyszczał ostatnio. W ogóle dziś znalazłem coś takiego o Salahu.
"Yaya Touré:
- Gole: 3
- Asysty: 1
- Nominacja dla najlepszego piłkarza Afryki: TAK
Mohamed Salah:
- Gole: 23
- Asysty: 14
- Nominacja dla najlepszego piłkarza Afryki: NIE
"
Po prostu Yaya!!
No, ale Salah robi swoje. Defensywa Romy nie jest monolitem, Bruno Peres z przodu super, ale w tyłach czasami zostawia miejsce, a jeżeli jutro będzie hasał Alejandro Gomez to będzie groźnie.
Atalanta: Berisha- Toloi, Caldara, Zukanović -Massiello, Gagliardini, Kessie, Spinazzola - Kurtić - Gomez, Petagna
Roma: Szczęsny - Bruno Peres, Manolas, Fazio, Rudiger - De Rossi, Strootman, Nainggolan - Salah, Dzeko, Perotti
Mecz powinien być intensywny i dostarczyć emocji. Gole tez powinny paść. W Bergamo jak grają ze sobą to pada ich mnóstwo. 3:3, 1:2, 1:1, 2:3, 4:1, 1:2 to wyniki z ostatnich lat gdy Roma przyjeżdzała na ten obiekt.
Kursy nie powalają, ale do dubla? Czemu nie.
HIT KOLEJKI
VS
AC Milan - Inter Mediolan
Wielkie wydarzenie w Mediolanie. Milan na fali, Inter w beznadziejnym położeniu, ale z nowym trenerem. Czasami efekt nowej miotły potrafi działać cuda. Na pewno lepsza nowa miotła niż cały Frank de Boer... Może to kazdy fan Interu przyznać zapewne. Każdy będzie miał carte blanche u nowego trenera. Więc Kondogbia, Jovetić, Gabigol, a przede wszystkim niesamowicie krytykowany przez de Boera Brozović. Dla niego to szansa. A przeiceż poprzedni sezon, kto jak kto,ale to Brozo nie można było mieć pretensji. Ba, on jako jeden z nielicznych nie zawodził obok Icardiego.
Milan bez Bertolacciego, Montolivo, Calabrii i Vangioniego. Czyli strat wielkich nie ma. Montolivo długoterminowa kontuzja. Z Romagnolim chyba lepiej bo już wskoczył na grafikach La Gazetty Dello Sport do pierwszego składu. Ale jego gra waha się. W razie czego obok Paletty wystapić może Gomez. Lecz nie byłoby to dobre dla całego Milanu.
Ostatnie lata w derbach znacznie lepiej radził sobie Milan. Ostatnie derby to kapitalne 3:0 przecież jeszcze pod wodzą Sinisy Mihajlovica. W ogóle w tych meczach jak tak patrzę to bardzo mało goli pada. Nie licząc wspomnianego 3:0 sprzed kilku miesięcy to ostatnie rezultaty derbowych meczów w lidze to następujące wyniki: Inter 1:0, 0:0, 1:1, Milan 1:0, Inter 1:0, 1:1, Inter 2:1, Inter 1:0.
Derby to jednak póki co niemoc dla Mauro Icardiego. Bauza nadal go nie powołuje. Woli Lucasa Pratto z Atletico MG ????
Icardi jednak jeszcze Milanowi gola nie strzelił. Nawet w tym wspomnianym 3:0 z ostatniego sezonu miał znakomitą okazję, ale jego strzał z rzutu karnego trafił w słupek!
Mecz zagadka. Nie wiadomo co typować. Ale jeżeli już miałbym coś wskazywać to dla mnie raczej mała liczba goli.
Dwaj świetni bramkarze po przeciwnych stronach. Donnarumma vs Handanović. Świetni obrońcy, Romagnoli & Paletta vs Miranda & Murillo. Paletta ma świetny sezon przecież.
Czyli wychodzi
poniżej 2,5 gola @ 1,81 betsafe
Ktoś popiera? ma inne zdanie/refleksje na temat derbów?
Empoli - Fiorentina
Miałem już nie grać tej Fiorentiny, nie ufam im po prostu, strasznie mnie kilka razy zawiedli... Ale kurde, kurs jaki dali na derbowy mecz z Empoli mi się bardzo podoba. Viola pełny skład. Pytanie co z tego Paolo Sousa wybierze? To tez zagadka ,bo jak wyjdzie jakimś dziwnym ustawieniem znowu to może być kicha. Ale liczę na pzrebojowość Bernardeschiego i Tello na skrzydłach przede wszystkim. Jeżeli ma coś się dziać z przodu no to muszą oni na bokach grać. Innej recepty nie ma.
Wiem, że Skorupski ma formę życia na ten moment, ale jest tylko człowiekiem
Czuję, że Viola wygra, ale bardziej ze względu na niemoc Empoli, jednak nie będę tego grał raczej bo po prostu nie ufam tej Fiorentinie. Taki mecz z Atalantą czy ostatni z Sampdorą. Niby mecze u siebie, a nie widać tam chemii i pomysłu z przodu. Ja tegorocznej Fiorentiny nie kupuje, jeszcze nie kupuję. Ilicić w ogóle mnie nie przekonuje.