Ja w tej kolejce zagram (kursy z Tobetu):
Cracovia - GKS Bełchatów 2 @ 2.15 - mecz na neutralnym terenie, kibiców Craxy zapewne przyjedzie garstka, o wyniku zadecyduje tylko i wyłącznie forma. A ta jest po stronie GKS-u - początkowe niepowodzenia zostały wytarte z pamięci świetną serią zwycięstw która powinna trwać także i po tym meczu. Zawodnicy Cracovii znów przypominają tych samych zagubionych gości sprzed przyjścia trenera Lenczyka - aż żal na nich patrzeć.Gdyby GKS-owi powinęła się noga - "gospodarze" remis powinni uznać za duży sukces,patrząc obiektywnie na to co ostatnio oba zespoły prezentowały.
0:1
Arka Gdynia - Odra Wodzisław Śląski1 @ 1.80 - trener Pasieka zaimponował mi. Gość praktycznie znikąd (pamiętam jak przejmował arkę to zbijałem się , że pętał się jako asystent w niższych ligach niemieckich i jawił mi się jako drugi Lesiak - który swoją drogą w świetle swoich wypowiedzi o podejściu graczy Zagłębia do piłkarskiego fachu może nie był aż takim nieudacznikiem - po prostu nie miał respektu jak Franek Smuda), mający tych samych graczy co Chojnacki a różnica w grze kolosalna. Zaufał młodszym, części starszych przemówił do rozumu i z ludźmi powszechnie uważanymi za "piłkarski szrot" (przepłacani a ze znikomymi umiejętnościami) potrafi "robić wynik". Targana wewnętrznymi konfliktami na linii polsko - czeskiej Odra Wodzisław powinna zostać w miarę sprawnie pokonana. Jej 3 pkt z Cracovią to pokłosie raczej słabej gry krakowian, niż znaczących przemian w zespole z Wodzisławia. Litewsko - brazylijski zaciąg w tej drużynie nie wypalił - jak to mawiają "lepsze wrogiem dobrego" - zamiast trzymać się polskich graczy (niekiedy nie chcianych w lepszych ekipach), promować ich i sprzedawać dalej jak to mieli w zwyczaju przekombinowali. I konsekwencje tego będą jeszcze długo ponosić.
2:0
Lech Poznań - Śląsk Wrocław 1 @ 1.55 - Lech - ostatnio przejechałem się na nich, a właściwie na sędzim Gilu który wypatrzył wynik spotkania w Gdańsku nie uznając prawidłowo zdobytej bramki przez Peszkę. Cóż...peszek
Tym razem powinno być lepiej - WKS wygrał co prawda derby Dolnego Śląska, ale ich gra nie porywała.Widoczne są braki kadrowe - często kontuzjowany Sotirovic to trochę za mało by mówić o skutecznym ataku. Bramkarz Kaczmarek - ostatni mecz całkiem nieźle, choć ja dalej widzę w nim gościa któremu w meczu z Koroną uciekała z rąk piłka. Takie szczególiki zsumowane ze słabą skutecznością wrocławian sprawiają, że uważam iż mecz z Lechem przegrają. Lech może nie jest w najwyższej formie, skuteczność także wiele pozostawia do życzenia, jednak widzę w ich grze pewien progres w stosunku do poprzednich miesięcy - powinni sobie poradzić na "swoim" obiekcie z przeciętnym Śląskiem.
1:0
Jagiellonia Białystok - Polonia Warszawa 1 @ 1.80 - Jaga u siebie jest bardzo groźna o czym przekonała się m.in. Legia. Wyjazdy zaś zupełnie im nie leżą - wniosek nasuwa się jeden - trzeba wygrywać wszystko na swoim teranie a wyjazdy remisować wtedy o utrzymanie można być w miarę spokojnym. Polonia czy u siebie czy na wyjeździe nie zachwyca - Czarne Koszule to największe rozczarowanie tego sezonu. Prawdopodobnie niebawem bez względu na wynik popłynie Duszan Radolsky - oczywiście jego zmiana nie gwarantuje sukcesu, ale prezes wojciechowski swoje wie. Oczywiście Polonia teoretycznie może w każdym momencie "zaskoczyć" ale oglądając ich grę w Bełchatowie nie sądzę by nastąpiło to w najbliższym czasie.Jeśli Przyrowski nie będzie miał jakiegoś "dnia konia" że wybroni wszystko co będzie leciało w jego stronę to na inny wynik niż 3 pkt. dla Jagi raczej się nie zanosi. Co prawda to tylko piłka, ale skoro jedna warszawska ekipa (i to ta silniejsza) poległa w Białymstoku czemu druga nie miałaby powtórzyć jej losu ??
1:0
No i git - kolejka bez niespodzianek, kupon "ekstraklasowy" wszedł :-D
ps. Mecz
Gliwice - Lechia - cóż gliwiczanie sezon temu pogrążyli zabrzan z "czystej sympatii", wątpię by Lechia tak prezentowała punkty których sama potrzebuje - tym bardziej, że to nosiłoby znamiona wiecie czego ???? Inaczej wygląda odpuszczenie meczu gdy nie gra się już o nic, co innego w środku sezonu. Oczywiście nie znamy układzików w lidze i nie da się wykluczyć żadnego wariantu - mimo iż oficjalnie handlu punktami nie ma. Ja wolę myśleć w ten sposób, że ten mecz lepiej opuścić ... bo obie ekipy grają całkiem niezłą piłkę i każdy wynik może paść.