Nie miałem możliwości nic napisać w sobotę, tym bardziej zagrać – trochę szkoda bo over vafc wszedłby po fajnym kursie, ale trudno – c’est la vie.Podoba mi się zestaw niedzielnych spotkań, a i też mam propozycję na wszystkie trzy spotkania bo obserwując te drużyny nasuwają mi się wnioski, które mogę wykorzystać w związku z typami na owe spotkania.Allez.
Ajaccio – OM | under2.5 – 1,68(Maratonbet)
Pierwszy mecz, już o 14:00 na Korsyce mecz Ajaccio z Marsylią.Goście nie grali tydzień temu meczu mistrzowskiego z Lyonem co było związane z trudnymi warunkami pogodowymi na Lazurowym Wybrzeżu. Patrząc na to co się dzieje z ekipą Baupa to raczej ten fakt przemawia na ich korzyść bo ich forma jest mocno przeciętna i wąska kadra daje znaki tego, że zespół został źle zbudowany.Dlaczego under ?Ażaksjo nie jest aż tak overową i ofensywną drużyną jakoby mogło to sugerować ostatnie spotkanie w Bretanii gdzie rozstrzelali Lorient, a i tak spotkania nie wygrali.W zasadzie w ostatnim długim czasie to ich rekord bramkowy w rozgrywkach L1 i raczej nie zanosi się na to aby mieli powtórzyć wyczyn sprzed tygodnia tym bardziej, że przyjeżdża dość dobrze zorganizowana drużyna w defensywie, ponadto zapewne to OM będzie prowadzić grę na Korscyce.Gdyby odliczyć cztery bramki Ajaccio sprzed tygodnia to w przeciągu dziewięciu meczów strzelili ich tylko sześć więc dość mizerny dorobek bramkowy.Ponadto nie jest to drużyna, którą ogląda się co tydzień, nie jest to ekipa, o której można powiedzieć dużo.No, na pewno głośno o niej zrobiło się wtedy gdy zatrudnili Adriana Mutu, a po za tym ciężko szukać jakichkolwiek informacji dotyczących gry ekipy Duponta.Również proponuję undera ze względu na parę czynników dotyczących drużyny gości, o której mogę powiedzieć znacznie więcej.Nie podoba mi się w tym momencie w ogóle ich gra.Na pewno bardzo fajnie funkcjonuje kwintet graczy defensywnych Mandanda – Morel, Nkoulu, Fanni (niestety on będzie dziś niedostępny, zastąpi go raczej Mendes bo Diawara raczej nie dostanie jeszcze szansy )i Abdallah.Mnie się ta formacja podoba na czele z Nkoulu, który jest liderem i w miarę dobrze trzyma poziom gry.Wiadomo, utraty bramek się zdarzają, ale dzieje się to z silniejszymi rywalami pokroju PSG, Gladbach czy też będącym on fire VAFC.Ze słabszymi rywalami , którzy nie preferują mocno ofensywnej gry to też nie popełniają dużo błędów przez co Mandanda przeważnie nie wyciąga piłki z siatki.O ile tu wygląda fajnie to atak jest w opłakanym stanie.Grę ciągnął Gignac, który wypadł na spory czas, Remy wrócił po kontuzji, ale jest bez formy, a bracia Ayewy raczej mało widoczne i bezproduktywne.To samo tyczy się Valbueny bo nadal jest bardzo mobilny, ale mało z tego wynika i rzadko przekłada się na sytuacje bramkowe.Stąd też proponuję w tym spotkaniu standardowego undera, nie sądzę, że będzie wielkie strzelanie przy tym obrazie oby dwóch drużyn.W poprzednim sezonie też padły dwa undery, na Korsyce wówczas wygrał beniaminek 1:0.Tym razem liczę na podobny rezultat, ale w stronę gości.
OL – Bastia under3.5 – 1,48 (sporo bukmacherów)
Tutaj również under, trochę wyższy bo trochę boję się zwykłego undera,może bukmacherzy mnie wystraszyli może tym kursem.Natomiast mnie ligowy Lyon na Gerlande teraz nie przekonuje.Sporo pucharów gra ten Lyon, a granie takie jest męczące.Średnio podoba mi się ich gra, czasem trochę ciężka, a szczególnie w Lyonie gdzie przychodzi do starcia ze słabszym rywalem takim jak np. Brest.Ostatnio sporo się męczyli i wymęczyli 1:0.W ataku mimo nawet fajnego duetu napastników to raczej nie ma kto im podawać bo Malbranque, Gonalons czy Fofana do tego umiejętności nie mają, a gra Brianda mnie nie przekonuje.Nie wiem czy wróci do gry ligowej Gourcouff [ w pucharze ligi grał ] ale to na pewno da jakieś pole manewru.Ciekawi mnie jak Garde zestawi defensywę bo jest kilka opcji, gdzieś czytałem, że zagrać ma Umtiti na środku z Lovrenem, zaś po lewej Dabo, ja natomiast sądzę, że może Monzon i Kone wskoczą do gry.W każdym bądź razie z Lovrenem ta defensywa wygląda lepiej.Goście natomiast to też ciekawa drużyna, która dużo strzela i sporo traci, ale dziś nie liczę na sporo goli z ich strony dlatego też taki typ.To zapewne Lyon będzie prowadzić grę i narzuci swój styl, do momentu kiedy nie dadzą się napocząć to typ będzie wyglądać bardzo dobrze dlatego też to próbuję licząc na ten styl gry z meczu z Brestem co poskutkuje tym, że będzie w miarę niski wynik.
Chciałem jeszcze Tuluzę z remisem, ale wypadł z gry Zebina, ponadto niepewny występ Abdenoura czyli środek obrony w ogóle odpada, zastanowię się co tam zagrać i czy w ogóle warto.