Rzucę kolejną analizę... Do Enschede przyjedzie PSV. Bardzo ciekawy mecz, zespołu, który w tym sezonie, jak dla mnie, potrafi pograć w fajną piłkę i jak dla mnie to co kolejkę warto coś na nich zagrać, bo widać, że w tym sezonie nie odpuszczą. Mowa oczywiście o Twente. W tym sezonie, uważam, że PSV jak nie siebie gra co najwyżej dobrze, ale na mistrza im to nie wystarczy...
Twente przystąpi do tego spotkania bez kontuzjowanego oczywiście Chadila. W zespole panują wysokie morale, bowiem świetnie nie idzie im tylko w lidze ale i w Europie. Twente plasuje się na pozycji 3, z dorobkiem 21pkt. i bilansem bramek 26:10. Bilans ogólny spotkań to: 6-3-1. Co najlepsze, PSV zajmuje 2 miejsce, z taką samą ilością punktów, bilansem ogólnym, natomiast różni się tylko bilans bramek 27:11. To wszystko dodaje dodatkowego smaczku temu spotkaniu. Twente u siebie ma jeden mecz mniej niż inne zespoły, co daje mu bialns 3-1-0 i 13:5, a to świadczy, że u siebie jeszcze ani razu nie przegrali[niestety nic nie trwa wiecznie]. Mecze PSV wyjazdowe przysparzają im nielada kłopotu, bowiem wygląda to następująco: 2-2-1 10:7. Nic specjalnego, do tego, grają na dużo z tyłu.
Drużyna z Enschede w ostatnich 3 meczach wygrała 2 razy i raz zremisowała. U siebie z Genemuiden w ramach pucharu Holandii(4:3), następnie jest remis z Groningen na wyjeździe(1:1) i wysoka wygrana w Danii z Odense w
LE(4:1). Ajax w ostatnich 3 meczach również wygrał 2 razy i raz zremisował. Puchar Holandii z Rodą (4:1), remis z Feyenooredem 1:1 i wygrana w Zagrzebiu z Dynanem w
LM. Można powiedzieć, że oba zespoły idą cały czas łeb w łeb. Statyski H2H wyglądają następująco: Twente wygrywało 4 razy, podział punktów następował 10 razy, a PSV wygrywało 5 razy. W tym sezonie i Twente i PSV 6 razy ugrywało ponad 2.5 gola/mecz i 4 razy poniżej 2.5 gola/mecz. Znów taka sama statystyka. W PSV może jeszcze nie wystąpić lewy obrońca Erik Pieters, do tego trener PSV nie skorzysta z Tytonia i Hutchinsona.
Podusmowując, uważam, że jest to trudny mecz do wytypowania... Jednakowe statystki po obu stronach... Za Twente przemawia atut własnego boiska i brak 3 piłkarzy Ajaxu. Natomiast za gośćmi przepowiada marka, która w tym sezonie, co prawda nic takiego szczególnego nie pokazała.
Osobiście uważam tu 3 typy:
Twente - PSV 1
Twente - PSV X
Twente - PSV over 2.5 gola
Oczywiście tą jedynkę można zagrać z podpurką. Ja osobiście skusiłem się na over. Zobaczymy co z tego będzie, bardzo ciekawy mecz się zapowiada, w końcu szlagier...