VS
FLAMENGO - PALMEIRAS
Zdecydowanie pojedynek pomiędzy Flamengo , a Palmeiras wysuwa się na czoło dzisiejszych meczy w Brasileiro jako najciekawszy ze wszystkich. Na Maracanie oba zespoły spotykały się wielokrotnie a bilans 5 ostatnich meczów to 2 wygrane Flamengo 2 wygrane Palmeiras i 1 remis.W całej historii Brazylijskigo futbolu te dwie wielkie firmy spotkaly się już 98razy z czego 35 wygrali Fla, 39 zwyciezało Palmeiras a 24 krotnie padal remis.
Zatem nawet własny stadion nie może byc miernikiem przewagi w tych pojedynkach. W poprzednich kolejkach Flamengo zremisowało na Morumbi 2:2 z Sao Paulo. Warto dodac że w tamtym meczu grali bardzo osłabieni, a remis możńa uznac za dosc szczęśliwy. Palmeiras pod wodzą tymczasowego (choc wiele na to wskazuje ze zostanie na dłużej) trenera
Jorginho wygrało dośc łatwo 4:1 z Nautico u siebie.
Przed dzisiiejszym meczem w zespole Palmeiras zapewne nietęgie miny bowiem będa musieli sobie poradzic bez kluczowego napastnika
Obiny, który do tej pory strzelil dla zespołu 5 bramek. Strata niewątpliwie wielka bo musi on odcierpiec efekty ostrej gry za nadmiar kartek. Ponadto popularni Verdao w dzisiejszym meczu będa musieli sobie poradzic bez
Williansa i kontuzjowanego
Souzy. W ich miejsce ujrzymy takich graczy jak
Ortigoza , Edmilson.
W zespole Flamengo dzisiaj zabraknie przede wszystkim
Ibsona o czym wiemy juz od jakiegoś czasu że nie udało się przedłużyc jego pobytu w zespole i wrócił do FC Porto, brak rozgrywającego będzie spory. Ponadto zabraknie dalej zawieszonego za kartki
Airtona i kontuzjowanych
Juana i
Toro. Dobrą informacją jest natomiast powrót do zespołu po odbyciu karencji za kartki
Klebersona i
Emersona.
Palmeiras w ostatnim meczu się zabawiło z rywalem Nautico mogąc im zaaplikowac zdecydowanie więcej bramek, ich akcje były składne, a utrudniał życie im ... padający deszcz! Przez uciążliwe opady murawa była dośc powiedziec w opłakanym stanie i ciężko było pograc klepą w czym lubują się piłkarze Verdao. Flamengo jak wczesniej wspominalem dosc szczęśliwie wywiozło pkt z Morumbi. Pierwsza bramka po błędzie goalie Sao Paulo Denisa. POtem cz.kartka dla jednego z piłkarzy Sao Paulo, a takze
Adriano z karniaka pakuje na 2-1 dla Fla. W 2 połowie ataku Sampy dały tylko im remis 2-2. W samej końcówce powinien byc jeszcze ewidentny rzut karny dla Sao Paulo lecz sędzia nawet nie drgnął nie wiedziec czemu.
Chcąc przewidziec dzisiejsze rozstrzygnięcie w tym meczu trzeba się sporo nagłowic. Mi na myśl nie przychodzi w tym meczu zdecydowany typ na zwycięzce tego pojedynku. Bardziej widze tutaj podzial punktow. Ale może warto się przyjrzec typowaniu na under/over. Tutaj wydaje mi się ze padnie poniżej 2,5 gola. Oba zespoły ostatnio się wystrzelały, szczególnie Palmeiras, które dzisiaj zagra bez Obiny. A Fla u siebie jakoś nie błyszczy dobrze zabezpieczając dostęp do własnej bramki stąd typowanie takiego rozstrzygniećia. Ponadto do takiego pomysłu skłoniła mnie także informacja że murawa na stadionie Maracana jest w bardzo złym stanie ponieważ podczas weekendu odbywał się na stadionie Koncert Roberto Carlosa ( nie mylic z piłkarzem
) i jak twierdzą niektórzy w ciągu dwóch dni jakie dzieli te dwa wydarzenia nie uda się jej naprawic.
Przewidywane składy na mecz :
FLAMENGO :
Bruno - Wellinton, Fabricio, Renato Angelim - Leo Moura, Willians, Kleberson, Everton, Ze Roberto- Emerson, Adriano
PALMEIRAS :
Marcos - Wendel, Mauricio Ramos, Danilo,Pablo Armero-Pierre, Edmilson, Cleiton Xavier, Deyvid Sacconi - Diego Souza, Ortigoza
Typ :
Poniżej 2,5 gola @ 2,10 TOBET (7/10)1:2
VS
INTERNACIONAL - FLUMINENSE
Oba zespoły zdecydowanie pod formą mimo iż Internacional zajmuje 2miejsce w lidze. Ale ostatnie mecz w ich wykonaniu są wręcz tragiczne. Już nie raz było wspominane że klub w tym roku obchodzi 100 lecie istnienia i chciałby wygrac jakiś puchar lecz narazie nie jest to im dane. Porażka w Copa do Brasil, porażka w SUperpucharze Ameryki Płd z LDU Quito. Posada trenera
Tite zdaje się że wisi na włosku od paru tygodni. Czaru ggryczy slabych występów dolał także incydent z
D'Alessandro w rewanżowym meczu Copa Do Brasil kiedy do Argentyńczyk dostał ataku jakiejś furii chcąc pobic niemal wszystkich dookoła za co może go czekac bardzo dotkliwa kara rozbratu z piłką! Niektórzy podają że w najgorszym wypadku będzie to ..810dni !! Jednak w taki wymiar to ja nie wierze i sądze że skończy sę na mniej więcej 15meczach karencji. Bo przeciez wszyscy pamiętamy wyczyn Pepe z Realu Madryt jak skopał leżącego rywala z Getafe za co dostał o ile mnie pamięc nie myli 10 meczów. To wybryk D'alessandro wcale gorszy nie był. Bo pilkarz głownie rzucał się nikogo nie uderzając naszczescie. Jednak już w dniu dzisiejszym Internacional będzie musial sobie radzic bez niego a to spora strata. Oprócz niego dzisiaj nie zagra
Kleber.
Fluminense ostatnio nie wygrało od 5 meczy za co posadą przypłacił
Carlos Alberto Parreira. Zespół pod jego wodzą grał bardzo słabo. Dosc powiedziec że niemal w co drugim meczu jego podopieczni nie strzelali nawet bramki. Nie ma co się pastwic nad piłkarzami Flu bo sami wiedzą że graja tragicznie. Zastępcą C.A.Parreiry został
Vinicius Eutropio jego dotychczasowy asystent. Dzisiaj w zespole Fluminense nie zagrają
Edcarlos i Carlos Eduardo.
Faworyta w tym meczu łatwo nie jest wskazac. Ciekaw jestem czy potwierdzi się efekt nowej miotły w zespole FLu, ale bardziej przekonany bym był za stawianiem na Internacional Porto Alegre, który jest zdecydowanie wyżej w tabeli i potrafi wygrywac ze słabeuszami jak z Nautico na wyjeździe, a do takich należy zaliczyc w chwili obecnej Fluminense. Pojedynek zapowiada się także jako starcie dwóch znanych z występów z Olympique Lyon napastników.
Nilmar kontra
Fred po przeciwnych stronach. Sam jestem ciekaw jak to wypadnie.
P.S. Jednak doszukałem się oficjalnych wiadomości co do zawieszenia D'Alessandro i nie pomoże on kolegom z zespołu przez 60dni.
Przewidywane składy :
INTERNACIONAL :
Lauro- Danilo Silva, Indio, Danny Morais, Marcelo Cordeno- Glaydson, Magrao, Guinazu, Andrezinho- Taison, Nilmar
FLUMINENSE :
Ricardo Berna- Cassio, Mariano, Luiz Alberto, Joao Paulo- Wellington, Diguinho, Ruy, Dario Conca - Fred, Leandro Amaral
Typ :
Internacional win @ 1,60 Unibet (6/10)4:2
Byc może uda mi się coś jeszcze w późniejszym czasie napisac na temat meczy, ale licze także na Wasz udział w dyskusji i że Wy także napiszecie analizy do dzisiejszych meczy