>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

11. Grand Prix Belgii [21-23.08.2015r.]

Status
Zamknięty.
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Grand Prix Belgii

21 sierpnia - (piątek)
1. trening - 10:00
2. trening - 14:00
22 sierpnia - (sobota)
3. trening - 11:00
kwalifikacje - 14:00
23 sierpnia - (niedziela)
wyścig - 14:00

Info o torze:
Długość okrążenia: 7.004 km
Liczba okrążeń: 44
Liczba zakrętów: 19
Dystans: 308.052 km
Rekord okrążenia: 1:47.263 - Sebastian Vettel (2009)
Formuła 1 wraca po przerwie wakacyjnej na tor Spa w Belgii.
Po zaskakującym wyniku w GP Węgier, gdzie zwycięstwo odniósł Sebastian Vettel, tor w Belgi słynący z niebanalnych zakrętów oraz zróżnicowanej aury, może znów zaskoczyć klasyfikacją końcową.

Zapraszam do dyskusji oraz podawania typów.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Jedno z najbardziej emocjonujących weekednów przed nami. Weekend na torze Spa to prawdziwe old-schoolowe Grand Prix dla wyścigowych entuzjastów. Jeszcze przed treningami wpadl mi w oko jeden typ.

GP Belgii- wyścig, niedziela 14:00
Najlepszy z grupy 3(Ricciardo,Hulkenberg, Grosjean,Maldonado)
Typ : Hulkenberg @ 4,00 Expekt

Zupełnie w tej grupie jakoś nie wierzę w kierowców Lotusa, owszem niby mają silnik Mercedesa, ale ostatnio nie szło im najlepiej. Rzadko są pozytywnym zaskoczeniem wyścigów.
Zostaje nam więc Hulk i Ricciardo. Ricciardo ostatnio błysnął na Hungaroringu w szalonym wyścigu, najlepszym i najbardziej emocjonującym w tym sezonie.
Jednak Spa to zupełnie inna specyfikacja toru, wiele szybkich sekcji, słynny Eau Rouge i potrzebna będzie moc, a akurat Red Bull cierpi na deficyt mocy, chyba że nagle Renault się poprawiło w co nie bardzo wierzę, bo wcześniej dochodziły głosy o braku rozwoju jednostki do czasu GP Rosji bodajże (Jak się mylę to proszę poprawcie mnie).

Ricciardo i Red Bull mocni byli na torach wolnych, krętych, wykręcili świetne wyniki na Węgrzech i w Monte Carlo, ale tutaj będzie ciężko myślę.
Hulkenberg ostatnio na Hungaroringu mnóstwo pecha, odpadło mu skrzydło, w ogóle Force India było mocno awaryjne w ten weekend. Przecież Sergio Perez także miał problemy z bolidem. Ale myślę, że uporali się ze wszystkim i już takich &quot;atrakcji&quot; nie będzie, że samoistnie coś odpada z bolidu...

Hulkenberg świetny kierowca, przed nieudanym Hungaroringiem zajmował 8,6 i 7 msc kolejno na torach w Kanadzie, Austrii i Wlk.Brytanii. Ricciardo tam był 13,10 i niesklasyfikowany odpowiednio, a wspomniane tory potrzebują właśnie mocy bolidu.

Może owszem się zdarzyć sytuacja, w której Ricciardo wykorzysta sytuację na torze, możliwe opady deszczu, które na Spa w każdej chwili znienacka się pojawić mogą. Ale kurs @4,00 na Hulka po prostu muszę pograć w tej sytuacji ;)

bizziss 1,7K

bizziss

Użytkownik
Zwyciezca wyscigu NICO ROSBERG @ 3,25 WH⛔

Idę w stronę Rosberga,zanim kursy poleca.W tym sezonie wiadomo,dominacja Mercow,czasem Ferrari coś cmoknie ???? Dziś na treningach Rosberg najlepsze czasy,jutro klasyfikacje,zobaczymy,myślę ze podobnie i w głównym wyścigu z pole będzie startował wraz z Hamiltonem.Obaj kierowcy Mercedesa na moje oko prezentują podobny poziom,wiec czemu nie zagrać na Nico,i to po takim kursie?!Lewis lubi spalić start,Rosberg bezbłędny.Ostatnio pechowo pękła guma....cóż takie uroki;)Kto może zamieszać?Vettel lub Raikkonen-ale tu bedzie walka o 3-cie miejsce

Dodatkowo Safety Car @ 1,65 bwin⛔
Specyficzny tor,ciasne tory,ostre zakrety,cos sie wydarzy...

Pzdr

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Już za godzinę kwalifkkacje, a w dziale taka cisza ? Co to nikt nie ogląda już F1? No nie żartujcie... Zamiast stęsknieni po wakacyjnej przerwie pisać to Wy się obijacie, tak nie może być :p Liczę, że w kontekście jutrzejszego wyścigu się poprawicie i weźmiecie przykład chociażby z @bizziss i podzielicie się swoimi typami ;)

GP Belgii- kwalifikacje, sobota 14:00
Vettel-Raikkonen
Typ : Vettel @ 1,55
✅
Nasr - Ericsson
Typ : Nasr @ 1,65
⛔
AKO @ 2,55 bwin

Vettel się obudził w 3 treningu, pewnie coś sprawdzał w poprzednich sesjach i dlatego Kimi był przed nim. Kimi niby lubi tor, niby przedłużył kontrakt na kolejny sezon (bardzo dobrze! ???? ), ale Kimi nie porywa w kwalifikacjach.
Bilans 8-2 dla Vettela w kwalifikacjach. Z czego raz Vettel w Kanadzie bodajże kare dostał jak mnie pamięć nie myli dlatego z P19 ruszał.
Większy potencjał w Sebie widzę, 0,2sek szybszy w 3 treningu to sporo. Ponadto jedzie w ten weekend 150 Grand Prix w karierze. Notabene Ferrari ma też jubileusz bo to 900 Grand Prix czerwonych bolidów Scuderia. Dlatego Forza Ferrari w niedzielę! ;)

Ericsson wczoraj zaliczył dzwona, ogólnie Sauber nie spisuje się najlepiej na tym torze póki co, będą walczyli by znaleźć się w Q2 z McLarenami pewnie. Nasr z wyjątkiem pierwszej sesji treningowej osiągał lepsze czasy od Szweda o 0,3 sek i 0,8 sek, a wiadomo, że 2 i 3 sesja są wazniejsze niz pierwsza gdzie tor nie jest jeszcze tak przyczepny i masa sprawdzanych czynników jest.
Poza tym potencjał ludzki, dla mnie ten Felipe Nasra jest większy.

Dodam, że AKO jest bardzo dobre jak na te dwie pary. dla przykładu w b365 możemy dostać marne @2,09!

Ponadto w Expekt rzuciła mi się para Maldonado - Perez 2 @ 1,50✅, ale niestety minus taki, że nie da się tam łączyć w żadne duble.. a na singla niestety trochę mało.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Kwalifikacje bardzo ciekawe. Wiadomo duet Mercedesa poza zasięgiem... ale za ich plecami duże przetasowania! Wielki zawód Ferrari, z Raikkonenem znowu pech, tzn technika jego bolidu zawodzi po raz kolejny i wycofał się przymusowo z Q2, ale co zrobił Vettel to onie mam pojęcia, dopiero 9msc! Szok, że tak daleko. Za to świetnie Force India, widać że tor im leży jak przytaczał Borowczyk. Perez kapitalnie, a Hulkenberg tylko przez swój błąd w 1 zakręcie w Q2 na ostatnim kółku nie załapał się do Q3 co niestety komplikuje mój typ grany jeszcze przed weekendem... Bo Lotusy wysoko, a i forma Red Bulli z nowym pakietem aero bardzo dobra.

Ustawienie na starcie:
1. Hamilton; 2. Rosberg;
3. Bottas; 4. Pérez;
5. Ricciardo; 6. Massa;
7. Maldonado; 8. Vettel;
9. Grosjean (+5); 10. Sainz;
11. Hülkenberg; 12. Kwiat;
13. Ericsson; 14. Räikkönen;
15. Nasr; 16. Stevens;
17. Merhi; 18. Verstappen (+10);
19. Button (+50); 20. Alonso (+55)

W nawiasach ujęte kary jakie dostali poszczególni zawodnicy za wymianę poszczególnych podzespołów. Kary dla McLarena kuriozalne haha. A przecież jeszcze na Hungaroringu Alonso zajmował 5 msc w wyścigu!!

Jutro ma padać deszcz wg prognoz więc stawka może się niesamowicie wymieszać ???? Nie mam nic przeciwko by dramaturgia i emocje na Spa były identyczne jak na Hungaroringu i Silverstone. I czy ktoś jeszcze powie, że F1 jest nudna?

W kontekście jutrzejszego wyśćigu warto poczytać o nowej procedurze startowej -&gt; http://sokolimokiem.com/start-w-rekach-kierowcow/

diegoforlan1 1,3K

diegoforlan1

Użytkownik
Rzeczywiście dzisiejsze zmagania były bardzo interesujące przez co jutro możemy liczyć na ciekawy wyścig. W kontekście Kimiego powiem, że większość ludzi komentująca na stronach branżowych związanych z f1 niesłusznie wini Fina za to co się stało. Oczywiście niesłusznie, ponieważ jak oglądałem kwalifikacje na sky news to przez radio Kimi dostał komunikat od swojego inżyniera &quot;Przepraszamy Kimi&quot;. Czyli wielce prawdopodobne, że mogli coś źle ustawić przez to wypadł z rywalizacji. Przez dni treningów wielu kierowców popełniało błędy, za szeroko wyjeżdżała z toru, a jeśli rzeczywiście ma padać podczas wyścigu to emocji nie zabraknie. Zgadzam się z tym, że zagranie zdarzenia, że samochód bezpieczeństwa pojawi się na torze jest dobrą opcją, ponieważ tak jak wspomniałem wielu kierowców popełniało mniejsze lub większe błędy + kilku miała wypadki. Oczywiście biorę pod uwagę, że podczas treningów tor nie był wystarczająco przyczepny i dodatkowo kierowcy nie przykładali się w 100%. W razie deszczu klasyfikacja ulegnie przetasowaniom. Jeszcze nie zdecydowałem, ale zapewne zagram na singlach, że jacyś kierowcy nie ukończą wyścigu.
E: Sprawdziłem prognozę pogody na jutro i podobno po godzinie 15-stej mogą wystąpić opady. Czyli wychodzi na to, że jak spadnie deszcz będzie to miało miejsce na kilka okrążeń przed końcem wyścigu, więc o ile do tego dojdzie będzie bardzo interesująco. Ciekawe jakie strategie będą mieć dane zespoły. Oby spadł ten deszcz.

bizziss 1,7K

bizziss

Użytkownik
Na jutrzejszy wyscig widze ciekawe kursiki:

Hamilton i Rosberg top2-NIE @ 2,85 bwin⛔
Niby Mercedesy poza zasięgiem,ale czy aż tak,żeby zajęły oba pierwsze miejsca?F1,Belgia,trudny tor,nie sadze ze aż tak zdominują wyścig.Kurs godny

Ferrari-Red Bull @ 1,75 bwin ⛔ pęknięta guma
Ferrari: Vettel(8.) i Raikkonen(14.) vs Ricciardo(5.) i Kviat(12.).Niby Redbulle maja wyżej sklasyfikowanego kierowce,jednak coś czuje ze Ferrari znów pokarze pokaże pazury. Licze zwlaszcza na Vettela,jak wiemy potrafi walczyć o pozycje.Pomimo ósmej pozycji startowej z pewnością powalczy o top 3-4

abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
ale co zrobił Vettel to onie mam pojęcia, dopiero 9msc! Szok, że tak daleko.
Zaraz po awarii Kimiego, Vettel dość mocno zwolnił w Eau Rouge i od tego momentu nie poprawił już czasu, w Q3 uzyskując czas gorszy od tego uzyskanego w Q2 o 0,1s. Niby Seba chwali bolid i robi ładne oczy do złej gry, gdyż dziś Ferrari uzyskało bardzo słaby rezultat w kwalach, a jutro nie zanosi się na poprawę, ponad to Mercedesy wydają się poza zasięgiem na Spa, ponad 1s przewagi Lewisa na Bottasem!
Może to słudzenie ale wydaje mi się, że Vettel ma jakieś problemy z bolidem/silnikiem i jutro czeka go bardzo ciężki wyścig, startuje w środku stawki, bardzo łatwo o kontakt więc stawiam na przeszacowany kurs i w pierwszy nieukończony wyścig Vettela w tym roku.
Sebastian Vettel - Nie ukończy wyścigu @8,0✅✅ Expekt Jednak Expekt policzył typ na ✅, Vettel zjechał na ostatnim okrążeniu i w oficjalnych wynikach jest DNF ????

Otrzymane punkty reputacji: +7
bob94 465

bob94

Użytkownik
Massa - Perez @1.9 Bettson⛔⛔⛔
Jak dla mnie to promo w tym wyscigu. Co z tego że Perez prezentuje dobre tempo w ten weekend jak Massa był minimalnie wolniejszy i tylko 2 pozycje za nim na starcie gdzie na &quot;+&quot; Brazylijczyka są właśnie dobre starty gdzie może zyskać kilka pozycji. Poza tym Felipe to lepszy i bardziej doświadczony kierowca nie wspominając już o bolidzie Williamsa co pokazał Bottas a wiadomo że Felipe zawsze w wyścigach ma lepsze tempo niż w kwalifikacjach, a treningami nie ma co się sugerować bo przez cały sezon wiadomo że Massa dużo sprawdza w treningach i przeważnie zawsze jest gdzieś z tyłu a w kwalach i wyścigu wszystko wraca do normy.

R 11

robaczekxd

Użytkownik
Hamilton - Rosberg 1,35
Perez - Hulkenberg 1,35
Sainz - Verstappen 1,45
Grosjean - Maldonado 1,75
Vettel - Riccardo 1,65
@ 7,65
Hamilton wygra ten wyścig - w kwalach był nieosiągalny. W wyścigach też prezentuje lepsze tempo wyścigowe , lepszy na startach. Nie marudzi jak Rosberg dziecinka gdy coś mu nie idzie.
Perez - powiem jestem pod wrażeniem tego co pokazuje Meksykanin na tym torze. Na starcie z 4 miejsca , Hulk 11 . Jak nie będzie awarii bolidu Pereza to Hulk nie dogoni i nie przeskoczy tyle miejsc aby doścignąc Sergio.
Sainz - Carlos 10 , Max 18 . Jedyne o co się można obawiać to awarie bolidu Torro Roso... Obaj na podobnym poziomie jednak zbyt duża różnica jeśli chodzi o pola startowe. Max już na samym początku będzie tracić za wolniejszymi bolidami.
Grosjean - Grosjean cofniety o 5 pól, jednak tempo zdecydowanie lepsze od Pastora. Wenezuelczyk pewnie gdzieś się rozpierniczy.. Jego głowa... Kurs zachęcający do grania. Myśle ze już na starcie Romain przeskoczy przed Pastora. W kwlach lepszy czas.
Vettel - Nieudane kwalifikacje dla Ferrari. Redbull dobry wdrugim sektorze. Jednak Riccardo ma slaby start wiec Seba powinien go jak w przypadku Grosjeana połknąc na starcie. Ferrari ma zdecydowanie duzo lepsze tempo wyścigowe niż Red Bulle. Do tego Ferrari ciut szybsze a na tym torze dużą role odgrywa prędkość bo ponad poł okrązenia pokonuje się z gazem w podłodze. Seba przewyższa umiejętnościami Riccardo... z glową u Australijczyka tez niezbyt... Ostatni wyścig...

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom