03.11 [20:00] AZ Alkmaar - NEC Nijmegen
W 10 kolejce Holenderskiej Eredivisie AZ Alkmaar podejmować będzie NEC Nijmegen. W ostatnim mecze AZ ładnie pokonali na wyjeździe dość silną NAC Bredę 3:2. Natomiast NEC rozgromili Groningen 5:1 (ale tutaj trzeba dodać że Groningen od 29 minuty grali w 10).
Alkmaar - jeden z kandydatów do mistrzostwa, w tym sezonie kompletnie zawodzi, po słabym początku ligi (zajmują dopiero 12 pozycję z 11 punktami na koncie) teraz zaczynają coś grać. Oczywiście mają jeszcze szansę żeby zająć dobrą pozycję ale nie mogą sobie pozwolić już na tak słabe mecze jak dotychczas. Myślę że nadszedł czas przebudzenia dla AZ.
Nijmegen - nie ma co ukrywać, ich głównym celem w tym sezonie jest utrzymanie się w lidze, bo jak dotąd nie grają zbyt dobrze, bo jak dotąd zaliczyli 5 porażek. ale ostatnie dwa mecze napawają optymizmem, remis z Ajaxem i wygrana z Groningen już o czymś świadczą. Myślę że w Nijmegen, podobnie jak w Alkmaar nastąpi przebudzenie i zaczną wreszcie grać na miarę oczekiwań. Ale oczekiwania dla AZ i NEC są różne. AZ ma walczyć o górną pozycję w tabeli a NEC spokojnie utrzymać się w lidze.
Podsumowując, w tym meczu spotkają się dwie drużyny które początek sezonu miały nieudany, tyle że AZ Alkmaar jest drużyną silniejszą, z aspiracjami na Puchar UEFA a może nawet Ligę Mistrzów? W tym meczu górą będzie Alkmaar, nie mam wątpliwości.
Typ: AZ Alkmaar [4:0]
![White heavy check mark :white_check_mark: ✅](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/2705.png)