Tak naprawdę to z wszystkich ośmiu spotkań Milan - Arsenal jest chyba najgorszym do typowania.
Zabrzmi to może banalnie, ale Arsenalu droga wyglądała ostatnio tak: porażka z Ostersund 1:2 (po 3:0 w pierwszym meczu, gdzie piłkarze ewidentnie lekceważyli gości - szkoda, że nie ,,paliło" im się bardziej, bo nie uznaje takiego minimalizmu). Od City obecnie to zapewne dostałoby 19 na 20 drużyn (zawsze może się los uśmiechnąć do tej jednej). Martwi tylko wymiar porażki, ale obrona Arsenalu to ostatnio żal i rozpacz i ktoś tam słusznie zauważył, że to nawet nie są dobre akcje rywali a karygodne błędy (kolejno Chambersa, Mustafiego, Bellerina, Cecha czy Koscielnego). Brighton? Sam ich zlekceważyłem, ale mieli świetny start tego meczu i jak widać to coś, przeciwko czemu Arsenal nie jest przygotowany (z Ostersund tracili w pierwszej połowie dwa gole, z City wiadomo także, teraz z Brighton znowu dwa ciosy - widać tu braki).
Wengerowi można wiele zarzucić, ale chyba przez te lata się nauczył jednego - w meczach pucharowych trzeba strzelić na wyjeździe. Milan będzie chciał wyrobić sobie zaliczkę przed rewanżem na zawsze ciężkim Emirates Stadium (pamiętajmy, że tam wygrywały oba Manchestery w tym sezonie i to tyle). Nie skłaniałbym się do typowania wyniku tej rywalizacji (nie zdziwi mnie wygrana Milanu w stylu 2:1 ani też bramkowy remis typu 1:1), ale z takiej kalkulacji mi wychodzi:
obie strzelą (kursy koło 1,7) przereklamowany Milan. Jeżeli już miałbym coś grać to chyba to. Szkoda dla typu tylko, że wśród ofensywnych zagra zapewne Welbeck. To mocno ogranicza strzelców, bo powiedzmy szczerze - Anglik jest żałosny w obecnej dyspozycji.
Tak ogółem to pachnie mi jeszcze
obie strzelą w Marsylia - Bilbao oraz Lipsk - Zenit (kursy koło 1,9 w Totolotku na przykład). Czemu tak? Bo to dosyć wyrównane drużyny ze swoimi problemami defensywnymi u gospodarzy. Francuzi grają w tym sezonie nieźle, ale obrona tam potrafi odwalić kaszanę, Lipsk to dla mnie zawsze taka drużyna grająca na strzelenie gola, bo wiedzą, że coś stracą. Ale poczekam z tymi meczami i dokładniej się im przyjrzę. Kursy 1,9 nie wzięły się znikąd. Goście mają całkiem solidne zasieki obronne.