>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Temat z analizami Biegi narciarskie 2025/2026 - temat zbiorczy

maniek81 730,9K

maniek81

Moderator
Członek Załogi
Dzisiaj nowość w TdS, bieg na 5 km stylem dowolnym. Teoretycznie jest to bieg masowy, ale nie do końca. Zawodnicy i zawodniczki będą podzieleni na grupy i rywalizacja będzie odbywała się na zasadzie startu co kilka minut kolejnych grup. Dlatego ważne tu będzie też kto z kim w jakiej grupie biegnie. 5 km to taki dłuższy sprint, chyba dystansem najbardziej można to porównać do sprintu drużynowego. Myślę, że będzie ciekawie i widowiskowo. Zagrałem kilka typów w etoto, bowiem tam najbogatsza oferta i chyba kursy także troszkę lepsze, jak u konkurencji.

Klaebo - Heggen [1] 1.33 etoto
Klaebo biegnie w grupie między innymi z Pellegrino, Grodnem, Ogdenem, więc dobrymi sprinterami. Powinni się wzajemnie napędzać. Heggen ma według mnie słabszą grupę. W sprincie spisał się znakomicie, ale z Klaebo przegrał i dziś biorąc pod uwagę skład grup powinno być podobnie.

Pellegrino - Stenshagen [1] 1.48 etoto
Wspomniałem wyżej, że Włoch biegnie w grupie z Klaebo. To duży bonus. Do tego znakomity sprinter. Norweg po triumfie na 10km dziś będzie miał dużo trudniej. W sprincie słabiutki występ, a dziś to taki przedłużony sprint. Wszystko przemawia za Włochem.

Diggins - Ilar [1] 1.38 etoto
Amerykanka nakręcona i wszystko wskazuje, że zaliczy kolejny triumf w TdS. Dziś bieg idealny pod nią. Biegną razem z Ilar w grupie, ale nie widzę szans, by Szwedka miała urwać Amerykankę, a finisz to powinien być dla Jessie.

Hoffmann - Saurbrey [1] 1.50 etoto
Dwie Niemki biegną razem w grupie. Dla mnie dziwne zestawienie. Czy to na dystansie, czy na finiszu lepiej zdecydowanie wygląda Hoffmann i spokojnie powinna być lepszą w tej parze.

Jednak loteria te biegi grupowe

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +533
maniek81 730,9K

maniek81

Moderator
Członek Załogi
Teraz tak patrzę i organizatorzy grubo poszli z tym masowym biegiem stylem łyżwowym na 5km. Kwestia ustawienia na starcie będzie mieć ogromne znaczenie, etc. Na przykład taki wybitny specjalista od tego stylu ( chociaż bardziej pasują mu biegi interwałowe) S.H.Krueger rozstawiony
z nr 39 więc zanim teoretycznie doczłapie się do czołówki to będzie już meta.Chociaż z jego formą w tym sezonie podejrzewam, że miałby problem nawet gdyby dłużej biegli.
Reasumując dziś to taki przedłużony sprint więc oczywiste, że sprinterzy/sprinterki oraz pary gdzie duża różnica miejsc na starcie.
Z tego co napisałeś jedyną prawdą jest, że dzisiejszy bieg to taki przedłużony sprint. Sprawdź listy startowe, a następnie pisz jak będzie wyglądał bieg. Dzisiejszy start odbywa się na podstawie grup, więc tu większe znaczenie ma kto z kim w grupie pobiegnie, a nie kto jaki numer startowy posiada.

kubasoton 2,7K

kubasoton

Użytkownik
W Fortuna mamy Klaebo win po 1.55. innej opcji nie widzę a u Pań stawiam na win Jessie po 2.00 która nawet w swoim gorszym stylu była 3 dwa dni temu i moim zadaniem idzie po zwycięstwo w całym cyklu TdS na zakończenie kariery.
Ewentualnie spodziewam się wysokiej lokaty takiej Illar, Dahlqvist czy Rydzek bo to sprinterki a są w formie.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +533
kubasoton 2,7K

kubasoton

Użytkownik
Z tego co napisałeś jedyną prawdą jest, że dzisiejszy bieg to taki przedłużony sprint. Sprawdź listy startowe, a następnie pisz jak będzie wyglądał bieg. Dzisiejszy start odbywa się na podstawie grup, więc tu większe znaczenie ma kto z kim w grupie pobiegnie, a nie kto jaki numer startowy posiada.
Dzięki Arcykapłanie za wyjaśnienie, listy startowe zobaczyłem ale bez detali/na szybko pisane więc na darmo się produkowałem 🤣

X 8K

xAzenx

Użytkownik
Tylko że start jest podzielony na 4 odzielne wyścigi także nie będzie to aż takie ciężkie aby przebić się do czołówki. Osobiście mi podoba sie Lapalus > Moch 1.55 (superbet)+++. Niemiec w fatalnej formie , Lapalus również nie wygląda najlepiej ale na Mocha powinno starczyć

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +950
bejrut 1,5K

bejrut

Użytkownik
Czyli trochę loteria dzisiaj. Jeśli liczą się czasy to zależy jak dana grupa pobiegnie, jakie tempo narzucą. Chyba szkoda kasy...

megeczupal 13,9K

megeczupal

Użytkownik
No to niezły klebo win po 1.5 . Teraz trzeba popatrzec w kobietach ktora grupa moze szybko biec i pograc pary . Macie coś ?

maniek81 730,9K

maniek81

Moderator
Członek Załogi
Trochę człowiek mądrzejszy po biegu mężczyzn...

Faehndrich - Hagstroem [2] 2.55 sts/ 2.20 forbet / 2.15 etoto
Rydzek i Hagstroem pobiegły po punkty na premii i dalej już wywalone, i bądź człowieku mądry co one mają w głowach 🤣
Szwajcarka w swoim biegu trochę słabe towarzystwo. Nie bardzo widzę kogoś do pomocy. Za to Szwedka ma bieg, który ma konkretną obsadę. Tam pewnie Frida mocno szarpnie (później pewnie za to zapłaci), do tego jest Joensuu, Rydzek, na tu kto to tempo narzucić. Po tym kursie próbuję.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +165
X 8K

xAzenx

Użytkownik
Trochę loteria te biegi dziś , beznadziejne ułożone grupy i troche wróżenie z fusów która grupa będzie biec szybko gdyż myślę że większość sprinterów skupia się na swoim ostatnim starcie w sobote w sprincie klasykiem. Jedyny sposób to granie par które są w jednym biegu , wtedy ta losowość jest troche mniejsza

Ostatnia edycja:
B 227,6K

bartek2701

Mistrz Tour de Ski
Diggins - Slind 1 @1,66 Betclic

Jutro bieg klasykiem na dochodzenie, Amerykanka ruszy pierwsza z przewagą 50 s to naprawde jest bardzo dużo. 20 km klasykiem to pobiegną około 1 godziny, mimo ze Amerkanka woli zdecydowanie bardziej styl dowolny to mysle że tą przewagę dowiezie, Jakby nie daj Bóg Norwezka ja dogoniła to Diggins jest mocniejsza na finiszu. Slind tez bedzie biegła sama co ma rownież znaczenie, nie wierze ze bedzie czekać na Illar która traci kolejne 10 s

Ostatnia edycja:
savli 6,7K

savli

BOSS

Jutro bieg klasykiem na dochodzenie, Amerykanka ruszy pierwsza z przewagą 50 s to naprawde jest bardzo dużo. 20 km klasykiem to pobiegną około 1 godziny, mimo ze Amerkanka woli zdecydowanie bardziej styl dowolny to mysle że tą przewagę dowiezie, Jakby nie daj Bóg Norwezka ja dogoniła to Diggins jest mocniejsza na finiszu. Slind tez bedzie biegła sama co ma rownież znaczenie, nie wierze ze bedzie czekać na Illar która traci kolejne 10 s
to lepiej czysty win Diggins zagrać @1,80

P 1,1K

prostoorient1208

Użytkownik

Zgadzam się z Tobą ale już nie takie rzeczy widziałem i powiem że sport drużynowy czy indywidualny kobiecy jest pojebany.. Jak można przegrać założony seta prowa prowadząc 20:12 czy w kosza 20 punktami , więc zawsze z tyłu głowy miej że jak buk nie czuwa jesteś Wygrany… Zdrowia z Nowym Rokiem 💪💪🥂🥂🥂

adik1992 904,9K

adik1992

Moderator
Członek Załogi
Slind lepsza od Diggins @2,1
STS

Ja ten bieg widzę inaczej. Oczywiście nie jestem znawcą biegów, dobrze gdyby wypowiedział się Maniek. Dla mnie osobiście po zakończeniu kariery przez Tereskę, właśnie Slind jest najlepsza jeżeli chodzi o takie długie dystanse klasykiem. Przed rokiem jedyna dotrzymywała kroku Johaug. Amerykanka natomiast w stylu klasycznym dużo traci, do tego dziś 20 km co może być trudne dla Diggins. Przed rokiem w Toblach panie biegły 15 km na dochodzenie i tam Amerykanka straciła do Norweżki 1,5 minuty netto. A dziś jeszcze dodatkowo 5 km. Strata początkowa 50 sek to nie jest dużo jak na tak długi bieg. W sobotę kolejny sprint gdzie Jessie będzie nadrabiać w generalce i pewnie plan na dziś to zbytnio się nie zmęczyć i za dużo nie stracić. Tak jak napisane wyżej w sporcie kobiecym ciężko o logikę i rożnie może ten bieg się potoczyć, natomiast idę w kierunku Norweżki.

maniek81 730,9K

maniek81

Moderator
Członek Załogi
Schumacher - Moser [1] 1.60 sts
Amerykanin ma po swojej stronie więcej argumentów. Ma za sobą wiele biegów, gdzie był w top10. Myślę, że dziś pobiegnie dobrze taktycznie trzymając się Norwegów i jeśli nawet na trasie nie zgubi Austriaka, to na finiszu go ogra.

Amundsen - Heggen [1] 1.60 sts
Heggen już odpadał, ale zjazd przed metą go uratował i finisz dla niego
Dzisiaj prawdziwa weryfikacja dla Heggena. W sprincie jest mocny, na dystansie już gorzej i dziś te 20km myślę, że dla niego zbyt dużo. Amundsen potrafi tu biegać, w ubiegłym roku wygrał, idę w jego stronę.

Diggins [v] 1.75 sts
U kobiet oferta nędzna. Siedziałem i zastanawiałem się czy Jessie utrzyma tą przewagę, bo Slind na pewno mocniejsza w tym stylu. Amerykanka jest jednak tak nakręcona, że zrobi wszystko, by dziś to wygrać. Zresztą patrząc kilka lat wstecz, to poprawiła styl klasyczny. Norweżka z pewnością straci wiele sił, by dojść Jessie. I dalej widzę to tak, że nawet jeśli gdzieś się zjadą na trasie, to Jessie cwanie będzie się wiozła za Norweżką, by na finiszu zrobić swoje.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +615
B 227,6K

bartek2701

Mistrz Tour de Ski
Slind lepsza od Diggins @2,1
STS

Ja ten bieg widzę inaczej. Oczywiście nie jestem znawcą biegów, dobrze gdyby wypowiedział się Maniek. Dla mnie osobiście po zakończeniu kariery przez Tereskę, właśnie Slind jest najlepsza jeżeli chodzi o takie długie dystanse klasykiem. Przed rokiem jedyna dotrzymywała kroku Johaug. Amerykanka natomiast w stylu klasycznym dużo traci, do tego dziś 20 km co może być trudne dla Diggins. Przed rokiem w Toblach panie biegły 15 km na dochodzenie i tam Amerykanka straciła do Norweżki 1,5 minuty netto. A dziś jeszcze dodatkowo 5 km. Strata początkowa 50 sek to nie jest dużo jak na tak długi bieg. W sobotę kolejny sprint gdzie Jessie będzie nadrabiać w generalce i pewnie plan na dziś to zbytnio się nie zmęczyć i za dużo nie stracić. Tak jak napisane wyżej w sporcie kobiecym ciężko o logikę i rożnie może ten bieg się potoczyć, natomiast idę w kierunku Norweżki.
Jest jedną z lepszych ale mimo wszystko prawie minuta to bardzo duzo nawet u kobiet. Musiałby być ogromny kryzys na trasie u Jessie żeby tego nie wygrała. Dodatkowo ona biegnie po zwycięstwo w TDS na zakończenie kariery

adik1992 904,9K

adik1992

Moderator
Członek Załogi
Jest jedną z lepszych ale mimo wszystko prawie minuta to bardzo duzo nawet u kobiet. Musiałby być ogromny kryzys na trasie u Jessie żeby tego nie wygrała. Dodatkowo ona biegnie po zwycięstwo w TDS na zakończenie kariery
Slind się wycofała wiec się nie przekonamy jak potoczyłby się bieg.

Do góry Bottom