Dzisiaj EHF
CHL dała zarobić to próbujemy coś "ugryźć" na jutro:
Zacznę od pojedynku Picku Szeged z PSG, zespół węgierski praktycznie bez większych zmian w stosunku do sezonu poprzedniego z tym że odszedł Tonnesen, właśnie do PSG. Zespół z Paryża również bez rewolucji w składzie, odeszli Toft Hansen i Kristopans, dołączyli wspomniany Tonnesen, Holm oraz obrotowy Marchan. Globalnie ujmując PSG powinno bić się o final four, natomiast zespołowi z Węgier sukcesów nie wróżę, liderzy Bombac, Stepancić, Gaber, Sostarić to już chłopy po 30-tce, bramkarz Milker prawie 40 lat, także brakuje w zespole Picku zmiany pokoleniowej.
W PSG nieco inna sytuacja bo jest mieszanka doświadczenia bracia Karabatić, czy Palicka, ale są też młodzi jak Prandi, Keita czy Holm czy Gobelin.
Uważam że PSG powinno na spokojnie wywieźć 3 punkty z ciężkiego terenu na Węgrzech. Moja propozycja:
PSG -1,5 @1,87
PSG -2,5 @ 2,20
Fortuna
Drugie spotkanie PPD Zagrzeb- THW Kiel, teoretycznie pojedynek Dawida z Goliatem, ja tutaj jednak co prawda delikatnie ale szedłbym w kierunku gospodarzy, którzy mają w składzie niezwykłą mieszankę doświadczenia z młodością. THW w mojej ocenie bierne ostatnio na rynku transferowym, odeszli Landin i Sagossen czyli dwóch liderów drużyny. Większosć skąłdu to już starzy wyjadacze jak Duvnjak, Wienhold, Gerrard, Ekberg czy Wiencek. Zespół THW już w lidze pokazał że nie jest w wybitnej formie, o ile porażka z Flensburgiem mogła się przydarzyć to wtopa -5 z Melsungen na własnym parkiecie to już lipa. Zagrzeb nie ma wielkich gwiazd ale nadrabiają wolą walki i grą zespołową. W ubiegłym sezonie na własnym parkiecie:
porażka -4 z GOG
wygrana +6 z Porto
remis z Wisłą płock
wygrana z Bukaresztem +1
wygrana z Veszprem +3
porażka -3 z PSG
porażka -6 z Magdeburgiem
Także wynik wstydu nie przynoszą, uważam że stać ich tutaj na wyrównaną walkę z Niemcami, stąd proponuję
ZAGRZEB + 5,5 @ 1,85 UNIBET
Zagrzeb + 3,5 @ @2,38 Suprabets
Kolejne spotkanie to pojedynek zwycięzcy poprzedniej edycji
LM z zespołem "porażką" czyli Veszprem. Dla mnie Veszprem od dobrych 5 lat powinien bić się o złoto tych rozgrywek bo skład co roku lepszy a wyników nie ma. Mało tego zdarza się że Szeged bije ich na krajowym podwórku.
Magdeburg opuścił jeden z liderów Kay Smits, niedostępny z powodu kontuzji jest Gisli Kristjanson, odeszli także Bezjak, oraz Mike Jensen.
Do klubu przyszli: Hernandez, Smarason, Claar, Lagergern
Jeśli chodzi o Veszprem to dołączył topowy obrotowy z Barcelony Fabregas, Kosorotov z Wisły Płock oraz skrzydłowy Descat. Także zespół uzupełniony na każdej z ofensywnych pozycji.
Ciężko tutaj wskazać faworyta na papierze, aczkolwiek nauczony wieloma porażkami Veszprem jestem bliższy gry na Magdeburg, który nieźle sobie radzi bez liderów z zeszłego sezonu, Veszpre to Veszprem mimo genialnego składu lubią odwalać numery. Natomiast bardziej proponuję pograć tutaj overy bramkowe bo oba zespoły ofensywnie usposobione i spodziewam się tutaj pod 70 bramek.
Over 63,5 UNIBET @ 1,93
Over 65,5 Suprabets @ 2,63
Bardzo dziwny mecz, pierwsza połowa mega dynamiczna, dużo rzutów, ale też słaba dyspozycja bramkarzy. 39 bramek do przerwy. Mało tego Veszprem do 32 minuty rzuciło 22 bramki a przez pozostałe 28 minut 11 bramek..... Veszprem jak wyszło na 4-5 bramek przewagi zaczęło grać powoli i aż za bardzo szanowali piłkę, do tego dwa niestrzelone karne w ostatnich 10 minutach. Trochę szkoda bo pierwsza połowa mega, ale druga rozsypała temat....
Jeśli chodzi ostatni mecz pomiędzy Porto a Wisłą Płock to ciężkie typowanie gdyż Porto potrafi się postawić na własnym parkiecie silniejszym rywalom podobnie jak wspomniany Zagrzeb, a Wisła myślę że jest na zbliżonym poziomie. W Wiśle małe zmiany odeszli Ignacio, Kosorotov, dołaczyli Zarabec i Alilowić, także zmiany raczej na zbliżonym poziomie. Dlatego też nie odważę się typować zwycięzcy. Jedynie biorąc pod uwagę prawdopodobną zaciętość spotkania i raczej powolną piłkę ręczną w wykonaniu Wisły jedyne co mi przychodzi do głowy to:
under 57,5 @ 1,85 UNIBET