Dzisiaj zajrzę do ICE
Hockey League, bo wydaje mi się, że znalazłem ciekawego singla:
Fehervar – Vorarlberg:
Vorarlberg strzeli gola w 1. tercji
@2.19 Fortuna
Gospodarze to projekt, który w poprzedniej kampanii zaskoczył obserwatorów ICE Hockey League. Wydawało się, że to dobrze spisujące się w sezonie zasadniczym Villach powalczy z Salzburgiem o mistrzostwo, ale w półfinale Fehervar poradził sobie z tym zespołem w pięciu spotkaniach w serii do czterech zwycięstw. Nagrodą była rywalizacja w finale z dominującymi Bykami, ale tutaj wyszła różnica klas i gładkie 0:4 stał się faktem.
Niemniej jednak hokej na Węgrzech stale się rozwija, co potwierdzeniem jest reprezentacja, która w tym roku wraz ze Słowenią awansowała do Elity. Spora w tym zasługa takich projektów, jak ten z Szekesfehervar, który ma możliwość na co dzień rywalizowania z mocnymi drużynami z Austrii.
Niestety start sezonu nie należy do udanych i zarówno w hokejowej Lidze Mistrzów, jak i w lidze pojawia się więcej porażek niż zwycięstw. Tylko jedna wygrana z Valpusteria to zdecydowanie za mało, jak na ambicje gospodarzy. Czy ekipa z Węgier wreszcie stanie na wysokości zadania?
Po drugiej stronie barykady znajduje się Vorarlberg, który jest beniaminkiem ICE Hockey League. Ten zespół powstał w tym roku i od razu został włączony do austriackiej ekstraklasy. Jak to często bywa przy okazji nowych projektów, potrzebny jest czas, aby zbudować wszystkie fundamenty i tym samy móc rywalizować na równym wysokim poziomie z pozostałymi drużynami. Za siedzibę wybrano Feldkirch, które graniczy praktycznie z trzema krajami: Szwajcarią, Liechtensteinem i Niemcami.
Jako głównego trenera zatrudniono Marca Habscheida, który swego czasu był nawet selekcjonerem reprezentacji Kanady, ale swoje doświadczenie zbierał głównie w WHL. Jeżeli popatrzymy sobie na skład przyjezdnych, to jest to mieszanka doświadczenia z młodością.
Pioneers Vorarlberg sponsorowane jest przez koncern Bemer, który w najbliższych latach chce nawiązać równorzędną walkę z Salzburgiem. Jak beniaminek spisze się na tle wicemistrza ICE
Hockey League?
Trzeba przyznać, że najnowszy projekt w austriackiej
ekstraklasie całkiem nieźle rozpoczął swoją przygodę w hokeju na lodzie.
Porażki z Bolzano oraz Villach były wkalkulowane w koszty, ale już triumf nad Klagenfurtem może robić wrażenie. Oczywiście jest to zespół, który będzie do końca bił się o play-offy, niemniej jednak to ciekawy projekt, który za kilka lat może namieszać w ICE
Hockey League.
Mając takiego sponsora jak Bemer, który w Austrii jest dosyć znanym koncernem, są możliwości finansowe, aby za jakiś czas walczyć o najwyższe cele.
Przejdźmy jednak do mojej propozycji, jaką jest gol Pioneers Vorarlberg w pierwszej tercji z wicemistrzem austriackiej
ekstraklasy.
Fehervar to ekipa, która ma swoje problemy na starcie sezonu. Jasne, można było spodziewać się porażki z Mistrzem z Salzburga, ale kibice mieli nadzieję, że z HK Olimpija komplet punktów pozostanie w Szekesfehervar.
Ciekawą statystyką jest fakt, że gospodarze w dwóch ostatnich starciach za każdym razem tracili bramkę w pierwszych 20 minutach gry. Przyjezdni lubią mocno rozpoczynać spotkania i tym samym zaskoczyć faworyta na starcie.
To się udało z Villach dwukrotnie i ofensywa świetnie funkcjonuje u beniaminka. Przede wszystkim Hampus Eriksson odnajduje się w nowym środowisku i liczę na Szweda oraz jego kolegów. Myślę, że Pioneers Vorarlberg stać na dobrą pierwszą tercję przeciwko faworytowi i doczekamy się ich trafienia w tym okresie gry.