Ostatnio wszystko ładnie weszło, nadchodzi kolejny weekend i mam nadzieję będą kolejne plusy.
3 liga, gr. IV
Stal Rzeszów - Orlęta Radzyń Podlaski typ: 1 @1.65 (
fortuna)
2-3
Co można powiedzieć o zespole z Radzynia? Obecnie z dorobkiem 36 pkt. zajmują 8 miejsce w tabeli, nie walczą o awans a także nie grozi im spadek, na wiosnę są bardzo nieprzewidywalni, potrafią przegrać z Wisłą Sandomierz czy też zremisować z ostatnim w tabeli JKSem by później ograć Chełmiankę i urwać punkty Wólczance. Trener drużyny z lubelszczyzny po meczu z Wólką mówił: "Zagraliśmy najlepsze spotkanie w tym roku jeśli chodzi o stronę czysto piłkarską, (...) Cieszy, że wraz z drużynami chcącymi grać w piłkę stwarzamy ciekawe widowiska. Gorzej, gdy jedna strona chce skupiać się tylko na defensywie. Pocieszające na przyszłość jest to, że wykreowaliśmy sobie kilka szans i byliśmy tego dnia bliżsi zwycięstwa, bo rywal poza golem nam nie zagroził." (Cytuję Wam tą wypowiedź też pod kątem kolejnego meczu który zamierzam wziąć pod lupę ale o tym za chwilę) Stal Rzeszów nabrała wiatru w żagle i ogrywa kolejnych rywali, ostatnio gładko pokonali na wyjeździę Unię Tarnów i była to ich 4 wygrana z rzędu, przy czym warto zauważyć, że w każdym z tych 4 spotkań Stal nie straciła nawet bramki. Widać, że przyszła do nich forma, ich celem jest awans do II ligi i będą o to walczyć według mnie tylko z Motorem Lublin, co prawda na czele tabeli jest też Resovia, ale ich styl gry nie powala i zdarzy im się jeszcze nie raz pogubić punkty. Chełmianki nie biorę pod uwagę do awansu ponieważ nie mają raczej na to środków finansowych a co do Wólczanki to napiszę o nich niżej przy okazji meczu z Avia. jeszcze do meczu Stali, kadrowo dużo lepiej wygląda zespół gospodarzy, mają więcej doświadczonych zawodników, warto też wspomnieć, że bramarzem Stali jest A.Wasiluk, który w przeszłości bronił barw drużyny z Radzynia, więc na pewno będzie chciał po raz kolejny zachować czyste konto i pokazać się z dobrej strony swojej byłej drużynie.
Wólczanka Wólka Pełkińska - Avia Świdnik typ: 2 @2.92 (
fortuna)
4-2
Bardzo wysoki kurs na Avie, z którego będę próbował skorzystać, dla mniej odważnych proponuję podeprzeć się ewentualnym remisem, ale wtedy kurs nie będzie tak ładny jak na czyste zwycięstwo gości. Dlaczego Avia? Drużyna ta przeszła spore zmiany w zimie i obecnie na papierze wyglądają na jedną z lepszych zespołów w lidze, co potwierdzają także ich wyniki w rundzie wiosennej, do tej pory rozegrali 6 spotkań, 5 z nich wygrali oraz zanotowali 1 remis, bilans bramkowy: 16 strzelonych i tylko 2 stracone bramki. Na wiosnę do tej pory tylko Resovia i Podhale zgromadziła o 1 pkt. więcej niż Avia, a trzeba dodać, że obie te drużyny zagrały więcej spotkań niż zawodnicy ze Świdnika, więc statystyki mówią jasno, zespół Avii na wiosnę obecnie jest najlepiej punktującą drużyną, strzela najwięcej bramek i traci ich najmniej. Zespół Wólczanki nadal trzyma się czołówki, zajmują 4 miejsce z dorobkiem 46 pkt. i wiele osób twierdzi, że Oni będą walczyć o awans. Ja uważam, że tak nie będzie i warto tu zacytować trenera Wólczanki G.Sitka: "Przypominam, że przed sezonem mieliśmy cel utrzymania się w lidze a nie grania o awans, stąd nasza wysoka pozycja może cieszyć. Wiem, że dla kibiców apetyty były rozbudzone i będą teraz oczekiwać od nas zwycięstw, może też tej II ligi ale ja patrzę realnie i klub patrzy realnie, że na tą II ligę nie jesteśmy jeszcze przygotowani..." Oczywiście nie mówię, że Wólka będzie już odpuszczać mecze. Na pewno będą walczyć i będą chcieli do końca sezonu utrzymać wysoką pozycję w lidze, jednak ich ostatnia forma nie powala, w ostatnich 4 meczach zgromadzili zaledwie 2 pkt. remisując bezbramkowo w Daleszycach a także ostatnio 1-1 z Orlętami strzelając bramkę dopiero w 90 minucie spotkania. Początek wiosny dla Wólczanki był bardzo dobry - wygrali pierwsze 4 mecze z rzędu ale w słabym stylu i ich gra mnie nie przekonywała, zwycięstwa po męczarniach z Jaśkowicami czy też Wisłą Sandomierz mówiły same za siebie.
MKS Trzebinia - Motor Lublin typ: 2 @1.25 (
fortuna)
1-2
Tu nie ma się co rozpisywać, w tym spotkaniu zmierzy się główny kandydat do spadku z głównym kandydatem do awansu. Inny wynik niż zwycięstwo Motoru będzie sporą sensacją.
Udanego weekendu życzę! ????