rogerfede93
Użytkownik
Bieg na 15km stylem klasycznym w Lahti - Mężczyźni
Od 12:45
Od 12:45
Alexey Poltoranin vs Matti Heikkinen 1 @ 1.83 Bet365 7-11
Nie będę ukrywał, że jednym z moich faworytów w jutrzejszym biegu jest Poltoranin. Kazach w tym sezonie biegał mało, obrał indywidualny tok przygotowań i dla Niego jest to start sezonu i najważniejszy bieg w tym roku. Widać, że forma rośnie. Stać go tutaj na wiele, spokojnie na medal. Już w Otepaa zaprezentował się z bardzo dobrej strony, zajął 6 miejsce. Tam przegrał z Heikkinenem o 3sek, ale dobrze wiemy, że Fin bardzo skorzystał na tempie Sundby'ego za którym się wiózł przez kilka kilometrów i tylko dzięki Norwegowi uplasował się w czołówce. Mam wrażenie, że może on być kolejną ofiarą TdS, bo od stycznia jego dyspozycja przeciętna i też te starty są kompletnie bez błysku. Bieg łączony też nie jako to potwierdza. 18 miejsce, kompletnie stracone tempo po połowie dystansu nie napawa optymizmem. Też warto odnotować pewien fakt z występów Fina właśnie w Lahti. Biega u siebie, trasę zna doskonale, ale ta trasa mu zbytnio nie leży. Nigdy tutaj nie osiągał dobrych wyników, biegał tutaj słabo i coś w tym musi być, że konfiguracja, profil nie pozwalają mu pobiec w jakimś rewelacyjnym tempie. Taki Poltoranin jest w zupełnie odmiennej sytuacji. On swego czasu powiedział, że to jego ulubione miejsce i ulubiona trasa. Czuje się na niej wyśmienicie. W 2013r i 2015r na 15km klasykiem zajmował tutaj dwukrotnie 2 miejsce. Kazach jest dobrym taktykiem, bardzo inteligentny biegacz. Bardzo dobrze potrafi rozłożyć siły. Wie kiedy można trochę odpuścić, a kiedy trzeba przyspieszyć. Zazwyczaj te ostatnie 3-4km ma niesamowicie mocne i kiedy inni tracą od potrafi właśnie wtedy przycisnąć i zyskać ważne sekundy. Myślę, że jutro Poltoranin będzie bardzo mocny i trzeba go stawiać w roli kandydata do medalu. Forma coraz wyższa, trasa, która mu pasuje i powinien pokonać Heikkinena. Tym bardziej, że Fin nieco przygasł i mam ogromne wątpliwości czy będzie go tutaj stać na coś ekstra, coś co pozwoli mu włączyć się walkę o najwyższe cele.