Widzę, że wszyscy hurtowo grają w stronę Kalli. Ja nie jestem, aż takim optymistą, bo doskonale pamiętam jak niejednokrotnie nawet zdobywając medal na krótszym dystansie potem bardzo cierpiała na 30km. Już w sztafecie było widać zmęczenie i nie była w stanie wytrzymać tempa Niskanen i Weng. Ważną sprawą jest także fakt, że sama Szwedka nie tak dawna mówiła, że o dziwo lepiej czuje się w klasyku niż w łyżwie. Dziwne, ale tegoroczne mistrzostwa nie jako to potwierdzają. Owszem tutaj już każda ma dość, u każdej dziewczyny to zmęczenie jest widoczne, ale wolę Szwedkę omijać szerokim łukiem. Czy słusznie? Zobaczymy po biegu. Jeszcze dodam, że nie nastawiałbym się na jakiś super wynik Jessi Diggins. 30km to dla Niej bardzo długi dystans. 5km to coś dla Niej, 10km też idzie mocno. 30km już inna bajka i jakoś w super rezultat Amerykanki nie wierzę.
Ode mnie inny bet.
Bieg na 30km stylem dowolnym w Lahti - Kobiety
Od 13:30
Astrid Jacobsen w TOP 3 @ 1.90 Bet365 3 miejsce
Spróbuję w stronę Norweżki, która biega tutaj świetnie. Brąz na 10km klasykiem w słabszym swoim stylu i świetny bieg w sztafecie, gdzie pokazała ogromną siłę. Astrid to jest taki typ biegaczki, która potrafi bardzo fajnie rozłożyć siły i tempo na cały dystans. Ona się nie wychyla, nie wysuwa się na czoło stawki, ale umiejętnie potrafi biegnąć za innymi oszczędzając energię. Faworytek jest kilka, w moim odczuciu pięć. Bjoergen, Jacobsen, Weng, Kalla i Parmakoski. Załóżmy, że Bjoergen jest po za zasięgiem. Weng biegała w każdym biegu. Czy ona wytrzyma jeszcze te 30km? Mam wątpliwości. Kalla tak jak już pisałem. Dla mnie nie jest ona pewniakiem do pudła. Może pobiec świetnie, ale kryzys całkiem możliwy. Parmakoski znakomity występ w łączonym, ale potem już szału nie było. Tak na prawdę to Jacobsen w tym drugim tygodniu rywalizacji pokazuje się z najlepszej strony, widać, że jest przygotowana bardzo dobrze do tych mistrzostw. Tutaj też może być taka sytuacja, że dwie-trzy dziewczyny dojadą do finiszu i tam rozstrzygną losy medali. Jacobsen finiszować potrafi, ma fajne przyspieszenie i może taką rywalizację rozstrzygnąć na swoją korzyść.
Ten bieg często bywa nieprzewidywalny. Ostatni start, wcześniej każda z biegaczek straciła mnóstwo sił i kto jeszcze je ma, komu ich brakuje ciężko jednoznacznie stwierdzić. Stawka bez szaleństw, ale gramy.