kamilo100
Użytkownik
W piątek na posiedzeniu Komitetu Wykonawczego UEFA zatwierdzono reformę rozgrywek europejskich. Nowy system zostanie wprowadzony w życie w sezonie 2009/2010 i będzie obowiązywał przynajmniej przez trzy sezony. Dla Polski najistotniejsza jest teoretycznie łatwiejsza droga mistrza Polski do Ligi Mistrzów oraz dodatkowe miejsce w Pucharze UEFA.
Liga Mistrzów
Bez gry w fazie grupowej LM zapewnione miejsce mają 22 drużyny - obrońca trofeum, trzy drużyny z federacji z miejsc 1-3, dwie drużyny z federacji z miejc 4-6 oraz mistrzowie federacji z miejsc 7-12 w rankingu UEFA
O pozostałe 10 miejsc eliminacje będą się toczyć dwutorowo:
- 5 miejsc - mistrzowie federacji 13-53 (w tym mistrz Polski) - trzy rundy eliminacyjne
- 5 miejsc - drużyny (nie mistrzowie) z federacji 1-15 - dwie rundy eliminacyjne
Puchar UEFA
48 drużyn w fazie grupowej (obecnie 40) - 12 grup x 4 drużyny
Do dalszej fazy awansują po dwa najlepsze zespoły z każdej grupy - dołączy do nich 8 zespołów z trzecich miejsc w grupach Ligi Mistrzów.
Puchar UEFA Intertoto został zlikwidowany
Nie wiedziałem gdzie ten temat dać więc dałem tutaj ????
Co sądzicie o tych zmianach ?
Liga Mistrzów
Bez gry w fazie grupowej LM zapewnione miejsce mają 22 drużyny - obrońca trofeum, trzy drużyny z federacji z miejsc 1-3, dwie drużyny z federacji z miejc 4-6 oraz mistrzowie federacji z miejsc 7-12 w rankingu UEFA
O pozostałe 10 miejsc eliminacje będą się toczyć dwutorowo:
- 5 miejsc - mistrzowie federacji 13-53 (w tym mistrz Polski) - trzy rundy eliminacyjne
- 5 miejsc - drużyny (nie mistrzowie) z federacji 1-15 - dwie rundy eliminacyjne
Puchar UEFA
48 drużyn w fazie grupowej (obecnie 40) - 12 grup x 4 drużyny
Do dalszej fazy awansują po dwa najlepsze zespoły z każdej grupy - dołączy do nich 8 zespołów z trzecich miejsc w grupach Ligi Mistrzów.
Puchar UEFA Intertoto został zlikwidowany
Nie wiedziałem gdzie ten temat dać więc dałem tutaj ????
Co sądzicie o tych zmianach ?