Gustavo Ayon podpisał kontrakt z Hornets
Jeden z najlepszych koszykarzy hiszpańskiej
ekstraklasy, 26-letni Gustavo Ayon (Fuenlabrada) podpisał kontrakt z klubem NBA New Orleans Hornets. To trzeci Meksykanin w historii zamorskich rozgrywek.
W barwach Baloncesto Fuenlabrada w lidze ACB Ayon zdobywał w tym sezonie średnio 15,9 pkt (czwarte miejsce w łącznej klasyfikacji) i zbierał z tablic 8,2 piłki (druga pozycja w Hiszpanii).
Rozgrywki zasadnicze NBA rozpoczną się w święta Bożego Narodzenia, a więc z blisko dwumiesięcznym poślizgiem, który był spowodowany lokautem i długimi pertraktacjami w sprawie nowej umowy zbiorowej. Drużyna Hornets zagra w poniedziałek na wyjeździe z zespołem Marcina Gortata - Phoenix Suns.
Oprócz Ayona, w NBA występowało dwóch Meksykanów: Horacio Llamas (w latach 90. dwa sezony w barwach Suns) i Eduardo Najera (obecnie w Charlotte Bobcats; w najlepszej lidze świata od 2000 roku).
Złamał palec, ale zagra. Gortat gotowy do gry
Marcin Gortat, który kilka dni temu złamał kciuk, będzie gotowy do gry w inaugurującym sezon meczu z New Orleans Hornets. - Oczywiście nie czuję się komfortowo, ale myślałem, że będzie mi trudniej rzucać, a wcale nie jest tak źle - mówi polski center Phoenix Suns
- Jestem prawie pewien, że zagram na inaugurację - potwierdza Gortat. - Oczywiście nie czuję się komfortowo, ale myślałem, że będzie trudniej rzucać, a nie jest tak źle. Gorzej z walką o pozycję, przepychaniem się, wywalczaniem przestrzeni na parkiecie. Na pewno gra defensywna mnie trochę martwi. Nie mogę też wsadzić piłki do kosza. Ale w sumie kontuzja nie jest taka straszna, jak początkowo myślałem - dodaje koszykarz.