Podzielę się moimi przewidywaniami co do NBA w najbliższym sezonie.
Mistrzostwo NBA - Los Angeles Lakers 3,10
Zdecydowanie najlepsza ekipa aktualnie na świecie. Ich siła ofensywna oraz mocna ławka rezerwowych powinna bez problemu wygrać całą ligę. Anthony Davis, Lebron James, Kuzma, Caruso, Caldwell-Pope, Gasol, Harrel, Morris, Schroeder, Matthews, Dudley oraz najbardziej oczekiwany przeze mnie gracz Horton-Tucker. To wygląda naprawdę dobrze, a może nawet najlepiej w historii. Wiem, zdarzały się piątki, które miały świetnych graczy, a tutaj z prawdziwych gwiazd mamy tylko Jamesa i Davisa, ale ławka oraz ogólny potencjał jest niesamowity. Coś czuję, że Lakers mogą nawet pobić rekord GSW z zasadniczego, a mistrzostwo to minimum dla tego składu. Lakersi są głównym faworytem, a dalej nie widzę nic ciekawego.
1/2 - Brooklyn 3.00
Drugim finalistą według mnie będzie Brooklyn. To może być zaskoczenie dla kilku osób, ale uważam ich za lepszą drużynę niż Milwaukee. Spodziewam się finału konferencji Milwaukee - Brooklyn, ale potencjał większy mają dla mnie Ci drudzy. Nawet jeżeli (zakładam) Harden trafi do Milwaukee to oni muszą słono zapłacić za taką gwiazdę. Para Harden - Antek wygląda zabójczo, ale bez przesady - to nadal Harden. Nie wierzę w niego, dla mnie to troszkę zawodnik pod publikę. Antek będzie się dwoił i troił, ale Brooklyn ma wszystko, aby być w finale. Durant (oby w formie), Irving i mocna, a wręcz mocarna jak na taką drużynę ławka rezerwowych. Ktoś powiedział, że ich drugi skład mógłby grać w jednej drużynie i to z dobrym skutkiem. Zgadzam się w pełni. Przedstawię wam nazwiska, które według mnie będą grać w finale: Durant, Irving, Harris, Allen, Dinwiddie, Lavert, Kurucs, Lawawu, Pince, Shamet oto ich dziesiątka. A jest przecież jeszcze chociażby Jeff Green. Szeroki i solidny skład.
Awanse do PO
Phoenix 1,65 - Przyjście Paula powinno pomóc Bookerowi i ekipie. Pheonix to młoda drużyna, która już w poprzednim sezonie pokazała, że trzeba na nich uważać. Powinni powalczyć solidnie o grę w PO, ale rywalizacja na Zachodzie wygląda ostro.
Portland 1,55- Solidna drużyna. Raczej znów bez szału, ale gdy pojawi się większe ciśnienie to Lillard i CJ zrobią swoje. Ogólnie Potland ma taką drużynę, że mogą trochę namieszać, ale jednak ani szału, ani wstydu. Raczej pewne wejście do PO.
Atlanta 1.50 - Według mnie jeden z największych wygranych tego okienka. Pozyskanie Gallinariego, Rondo, Bogdanovicia oraz Dunna może wyjść im na duży plus. Dla mnie albo będą super pozytywną drużyną, albo ogromnym rozczarowaniem. Mimo wszystko awans do PO dla mnie pewniak.
NOP 3,50 - I ostatnia drużyna, zaskoczę wszystkich, ale uważam że ich potencjał jest spokojnie wystarczający na top 8. Problemem jest ich konferencja, która jest strasznie ciężka, ale jak kontuzje ominą Ziona? Najgorszy przeciwnik to Utah. Ale skład NOP jest mocny: Bledsoe, Ball, Ingram, Zion, Redick, Adams, Hernangomez i Hart. Skład solidny no i ten kurs kusi, dlatego spróbuję go zagrać.
Top 8 konferencji:
Wschód: Millwauke, Brooklyn, Miami, Sixers, Atlanta, Boston, Toronto, Indiana (Wizzards sam nie wiem która, ale raczej Indiana)
Zachód: Lakers, Clippers, Denver, Dallas, GSW, Portland, Phoenix, NOP (tak to widzę, ale rywalizacja ciężka: Utah i Houston też łatwo nie odpuszczą, ale: przy odejściu Hardena - Houston może mieć za słaby skład (zależy co wezmą, ale wątpię, aby i tak mieli skład na miarę PO), a w Utah jakoś ciężko mi wierzyć. Drużyna może mocniejsza od NOP, ale Conley mi tam nie pasuje, Mitchell nie rozwija się w moich oczach tak bardzo jakbym chciał, a Gobert i Bogdanović są główną ostoją tej ekipy mimo że każdy mówi o Mitchellu. Szczerze? Wydaje mi się, że Pelikany mają ciekawszą drużynę mimo, że nazwiskami są słabsi. Dużo zależy od zdrowia Ziona).
MVP
Kursy mnie bawią. James 7.00 - Davis 9.00? Kto je układał? James - dziadek - świetny ale dziadek. Spodziewam się, że będzie zostawiał siły na PO. Dla niego liczy się Mistrzostwo, a nie pierwsze miejsce w konferencji. Davis będzie ich ciągnął w zasadniczej, a w sumie tak mocna ławka, że wątpię, aby kogoś nadwyrężali szczególnie, więc liczb raczej tutaj nie będzie. Dobra moje typy bo mam kilka:
Doncić 4,20 Dallas fajny skład, ale to właśnie Słoweniec ich ciągnie. Jeżeli nie wypadnie z gry to powinien ciągnąć za uszy i nos swoją drużynę do PO. Dla mnie główny faworyt do statuetki MVP, ale też kurs najgorszy.
Curry 10.00 Wraca moja ulubiona drużyna. Curry ze spółką powinni wejść do PO, ale właśnie to Curry będzie tą ich największą gwiazdą. Wypadł Klay, więc punkty ma dostać ... Wiggins? Sorry, ale nie. Curry będzie grał czasem za dwóch, a jego trójki znów będą śnić się obrońcą. Stawiam go na drugim miejscu jeżeli chodzi o MVP.
Odpuszczam: James (on nie dostanie - oszczędzanie na PO), Durant (mocny i szeroki skład Brooklynu, wraca po kontuzji, będzie oszczędzanie na PO).
Problematyczni zwodnicy: Harden i Giannis. Jeżeli Harden trafi do Milwaukee to wejdą sobie w paradę. Ciekawi mnie jak będą razem wyglądać, ale raczej żaden z nich nie dostanie wtedy statuetki MVP. Brak transferu Hardena = Giannis większym faworytem MVP niż Doncić (nazwisko i styl gry zrobią swoje).
Można próbować: Davis (na nim będzie ciężar gry LAL w zasadniczym), Leonard (podobnie co Davis, ale z większym dodatkiem oszczędzania), Lillard i Booker (obaj jak zepną się to powinni być gwiazdami tego sezonu. Lillard raczej oszczędzanie do PO z meczami czasem dobrymi, żeby łapać zwycięstwa, ale tak jak zawsze CJ gra zasadniczy, Lillard gra PO, a Booker dostał Paula, więc będzie miał w końcu więcej przestrzeni, co powinno mu mocno pomóc, a dobre wyniki Phoenix będą odbierane przez widownie jako sukces Paula oraz fenomenalna gra Bookera. Maja obaj jakąś renomę, ale szans mizerne).
/EDIT
Debiutant ROKU (sts):
Avdija 17,50 - Must Play po takim kursie. Jego dobra gra zaowocuje dużym szumem w prasie i
tv. Będą porównania do Doncicia i ogólnym spojrzeniu na graczy z Europy (bo się sprawdzają). Ograny w Europie na dobrym poziomie, a dodatkowo jego inni koledzy z Draftu grali niewiele lub wcale w poprzednim sezonie. Avdija już w pierwszym meczu przedsezonowym pokazał klasę: 24 minuty - 15 pkt, 4 zbiórki, 2 asysty. 6-6 z gry w tym 3-3 za 3pkt. Myślę, że kurs do grania!