Wczoraj wieczorem przysiadlem i zagralem w kilku turniejach dla nowych graczy oraz freerollach. W wiekszosci bylo srednio, jakies grosze wpadly, cos sie wygralo, cos przegralo ogolnie wyszedlem na maly plus dzieki temu, ze udalo sie wygrac pierwszy turniej - link do zrzutu:
http://i1177.photobucket.com/albums/x352/calanau/firstwin_zps7cb8bf10.jpg oraz 11 miejsca na 1756 czy cos miejsc w $100 freerollu z PokerStrategy (zrzut
http://i1177.photobucket.com/albums/x352/calanau/freeroll_zpsd73e1495.jpg).
Ale nie o tym chcialem pisac. Gralem sobie wiec dlugo, bo do 01:30 i o tej pierwszej w nocy nagle na ekranie "pop out"z informacja, ze dostaje $20 dolarow w podziece od PokerStrategy za pierwszy depozyt...zdziwilo mnie to bo nie dokonalem pierwszego depozytu. Pomyslalem sobie, bede uczciwy - zapytam w supporcie i jak cos jest nie tak to oddam kase. Skontaktowalem sie z supportem i pytam panienki co i jak. Okazalo sie, ze kasa rzeczywiscie doszla z PokerStrategy i moge sobie grac za te pieniadze do woli ...ale...
Panienka poinformowala mnie, ze bonus ten trzeba obrocic...wlasciwie to sam sie tego domyslilem. Jednak by te dodatkowe 20 dolcow odebrac i wyplacic trzeba uzbierac - a raczej zaplacic $30 dolarow w rake-u badz turnament fees...czyli
by miec szanse ZAROBIC 20 dolcow musze
WYDAC 30 dolcow...parodia ????
Odrazu, jako ze jestem ekonomista z zamilowania, przypomnial mi sie sposob kreacji pieniadza przez banki.
Banki zarabiaja pieniadze na % jaki zabieraja od podstawy pozyczonej kwoty (kredytu, pozyczki itd) - pokerroomy na rake-u czyli % od cashflow czyli wielkosci puli o jaka gracze gralja - te dwie rzeczy to dokladnie to samo.
Im wiecej pieniedzy Bank pozyczy tym wiecej dostanie spowrotem z % jaki sobie ustawi. Im wiecej Pokerroomu nam "pozyczy" pieniedzy tym wiecej bedzie zbieral % w rake-u bo jedyne co mozemy z tymi "pieniedzmi" zrobic to grac i to grac duzo by marzyc o tym by pewnego pieknego dnia wyplacic naszego bonusa.
Problem w tym, ze ani Banki ani Pokerroomy tych pieniedzy tak na serio nie maja, a to co nam "wplacaja" na konta to zwykle liczby. Banki zgodnie z prawem sa w stanie kreowac nawet do 30 razy wiecej pieniadza niz maja w posiadaniu...(sic) a pokeroom, ciezko powiedziec skoro nikt tego nie reguluje.
No bo jesli dla przykladu ja dostane 20 dolcow (ktore ni ebeda mialy dla mnie zadnej wartosc bo nie moge z nimi zrobic nic procz grac na WH) i 8 innych siedzacych przy tym samym stoliku osob dostanie 20 dokladnie takich samych dolcow od pokerroomu i bedziemy grac sobie ze soba przez cala noc nie wchodzac all in i z zalozeniem, ze zaden z nas nie przegra wszystkiego i zaden nie wygra wszystkiego to po pewnym czasie okaze sie, ze nikt nie bedzie mial pieniedzy. Wszystkie trafia do pokeroomu w postacie rake-u czyli pieniedzy ktore nastepnie sa rejestrowany jako legalny zarobek pokeroomu. Z niczego zrobiono zysk...genialne ????
Wracajac do WHpointsow i bonusa.
By obrocic pierwszymi $10 ktore dostalem musialem uzbierac 250 WHpoints.
By obrocic kolejnymi $20 ktore wlasnie dostalem musze zaplacic $30 w rake-u a to przeliczajac na pkt jak znalazlem na stronie WH:
34 WH Points for every €1 of rake contributed Tak wiece grajac na stolach za euro by obrocic tymi 20 bucksami musze uzbierac 34 x 30 = 1020 WHpoints.
Czyli 4 razy wiecej za 2 razy wiecej...
no fair is it...Dobroduszny pokerroom daje nam pieniadze caly czas podwyzszajac poziom trudnosci w obrocie tym bonusem by bylo graczowi ciezej i by zwiekszyc swoje szanse na to, ze gracz przegra.
Zapytalem sie w supporcie ile WHpoints bede musial uzbierac za bonusa ktorego dostane jesli zdecyduje sie zdeponowac $100. Powiedziano mi tak:
" For every 425 WHPoints you earn, you will redeem $5 from your pending bonus. These WHPoints are awarded based on rake from cash tables and tournament fees." Czyli przy zalozeniu, ze wplacam $100 dostaja - $200 bonusa czyli $200/$5 = 40 x 425 points = 17,000 WHPoints
Pamietajac o tym, ze 34 WHPoints = $1 zaplacony w rake-u to 17,000 = $500 dolarow zaplaconych w rake-u. Jednym slowem, dostajac szanse gry o $200 dolarow bonusa trzeba zaplacic $500 dolcow... ????
Dobra napisalem sie, troche to wszystko pomieszane z poplatanym ale tak to juz jest w mojej glowie ???? pozniej jeszcze sie bede odnosil do tego co napisalem, bo pewnie jakies bledy sie powkradaly. Pozdro dla kumatych ????
Liczniek:
Wygrany Cash od poczatku: $ 33.99
WHPoints uzbierane: 135.12 - 54% obroconego pierwszego bonusa